Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - PEC Zwolle

We maken ons op voor het zaterdagavondduel met PEC Zwolle. We hopen een fris Ajax te zien, waarbij het eindelijk weer een soort ‘vanzelf’ gaat. Een driepunter is echter het allerbelangrijkst. Hieronder drie dingen die je kunt meenemen richting de aftrap.

30 april 2022 - 08:50
Drie Dingen Pecaja 1200
Eerder dit seizoen won Ajax met 0-2 in Zwolle. © Pro Shots

Ajax verloor in Amsterdam nog nooit van PEC
Het zijn feitjes waar je eigenlijk niet zo veel aan hebt, maar in de jacht op de 36ste landstitel houden we ons toch graag vast aan resultaten uit het verleden. PEC won in eredivisieverband namelijk nog nooit in Amsterdam. Het duel is twintig keer gespeeld, waarvan er achttien werden gewonnen door Ajax. Tweemaal werd het gelijk. De Ajacieden vonden het doel 58 keer, terwijl het zestien treffers tegen kreeg.

Vorig seizoen won Ajax in eigen huis voor lege tribunes met 4-0. Ryan Gravenberch maakte de vierde, terwijl de eerste drie werden gemaakt door Klaas Jan Huntelaar, Quincy Promes en Antony. Het lijkt alweer heel erg lang gelden. Zo zie je maar hoeveel er wijzigt in relatief korte tijd.

Hoe het basiselftal er zaterdag uitziet, valt nog even te bezien. Wie zijn er fit en wie niet? Wil jij de trainer van advies voorzien, creëer dan vooral jouw ‘Ten Hags elf’ en deel deze op socials.

Aanbevolen
Ten Hags elf: met welke Ajacieden begin jij aan eindsprint tegen PEC Zwolle?

Speelminuten en strafschoppen
We zijn inmiddels dertig duels onderweg in de eredivisie, waarin Daley Blind en Dusan Tadic altijd op het veld stonden. De aanvoerder stond in al die wedstrijden ook aan de aftrap, terwijl Blind tweemaal inviel. Tadic staat in aanloop naar PEC-thuis op 2589 speelminuten. Blind volgt met 2463 speelminuten.

Hoewel Tadic momenteel niet in zijn beste vorm verkeert, kunnen we niet om de statistieken van de Serviër heen. Hij kan maar liefst zeventien assists overleggen, terwijl hij zelf het net twaalf keer vond. Mede-aanvaller Sébastien Haller staat dit seizoen op twintig eredivisietreffers.

Dat is een hoog aantal, zeker als je bedenkt dat de spits de penalty’s niet neemt. De kans dat hij een volgende pingel wél mag nemen, is wel gegroeid na een nieuwe misser van Tadic in Nijmegen. Haller nam in zijn profcarrière 27 pingels, waarvan er maar liefst 26 binnenvlogen. De cijfers van de spits zouden dus nog veel indrukwekkender geweest zijn als hij de strafschoppen bij Ajax had mogen nemen.

Aanbevolen
SV Ajax viert dertigjarig jubileum met feestweek vol prijsvragen!

PEC strijdt voor lijfsbehoud
De Zwollenaren staan zestiende in de eredivisie, met evenveel punten als nummer zeventien Willem II. Sparta heeft als hekkensluiter slechts één puntje minder. Het mag duidelijk zijn dat PEC de punten kei-, maar dan ook keihard nodig heeft.

We willen maar zeggen dat de Blauwvingers kunnen worden gezien als een kat in het nauw. En die maken soms rare sprongen. Zaak is dat Ajax ‘gewoon’ zijn werk doet, want dan zien we niet zo veel beren op de weg. Maar als de ploeg speelt zoals het de laatste maanden vaak deed, dan kan het moeilijker worden dan de bedoeling is.

PEC-aanvoerder Bram van Polen is er zeker van dat zijn ploeg degradatie gaat ontlopen. De 36-jarige routinier laat in het Algemeen Dagblad weten dat hij zich grote zorgen maakt, maar vooral bezig is met ‘de weg naar boven’. “Man, wat heb ik mij zorgen gemaakt. PEC is mijn club, hè? Dat gevoel zit heel diep.”

De ervaren verdediger zag hoe hij en zijn ploegmaten de laatste twee duels met AZ (2-1) en RKC Waalwijk (0-2) won. Zes super belangrijke punten. Dat zorgt voor vertrouwen bij Van Polen. “Bij ons leeft meer dan ooit het idee dat we het met elkaar gaan flikken. En dat is voor een groot deel de verdienste van onze trainer, Dick Schreuder. Vooral hij, een coach met veel kwaliteiten, verdient de credits voor onze opmars.”

Van Polen zegt dat een stunt in Amsterdam mogelijk is. Aan de ploeg van Erik ten Hag om te zorgen dat die er niet komt.

Ajax en PEC trappen zaterdag om 18.45 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Rob Dieperink, terwijl Allard Lindhout de VAR van dienst is.

Check onze podcast over week van Brobbey en PEC!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >