Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax wint klassieker na nieuwe ontsnapping en dit viel op

Ontsnappen in de slotminuten van een eredivisieduel. Ajax leek er in de afgelopen weken een sport van te maken, maar geen enkele comeback voelde zo verdraaid lekker als die in de klassieker. Na tweemaal op achterstand te zijn gekomen, schonk Antony zijn ploeg in de slotminuten alsnog de zege: 3-2! Dit viel ons op.

Door Jordy Haak
20 maart 2022 - 16:34
Ajax Klopt Feyenoord 1200
Lang zag het er niet naar uit, maar Ajax wint van Feyenoord! © Pro Shots

Ajax ontwaakt uit siëstaslaap
Het voorspel van een klassieker was in de afgelopen jaren vaak lekkerder dan de daad zelf, maar de ontknoping van Ajax - Feyenoord was ditmaal een waar feestje. Eentje met toeters en bellen. En dolgelukkige Ajacieden, maar hoe anders was dat in het begin?

De eerste helft van editie 199 voelde vooral ongemakkelijk. De aftrap vond vijf minuten later plaats dan gepland doordat een spandoek op Zuid vlamvatte, waarna Ajax op het veld startte alsof de ploeg net was ontwaakt uit een siëstaslaapje: tam en niet scherp. Het gevolg was dat het na acht minuten al 0-1 stond.

Andre Onana kon nog redding brengen op een inzet van de geheel vrij doorgebroken Guus Til, maar bij de rebound van Luis Sinisterra was het doel leeg. Een stilgevallen Arena en lichte fluitconcerten bij balbezit voor de in ongenade geraakte doelman waren het gevolg. Kortom, niet de openingsfase waar iedereen zo vurig op hoopte.

Defensieve zorgen
De beste remedie tegen zo’n zondagmiddagdip is een doelpunt en gelukkig stond Sébastien Haller binnen de lijnen om aan die wens te voldoen. De topscorer van de eredivisie stond precies op de goede plek om de bal binnen te tikken, nadat doelman Ofir Marciano een schot van Ryan Gravenberch slecht had verwerkt.

Lekker, juichen voor de zeer welkome gelijkmaker. De decibelmeter in de Arena schoot direct omhoog, maar het enthousiasme van de Ajacieden op de tribunes was van korte duur. Slechts vier minuten had Feyenoord nodig om opnieuw toe te slaan via Til. Na een ingooi van Ajax notabene. De defensie oogde echter als een gatenkaas.

Is het de gewijzigde samenstelling van de laatste weken, komt het door de keeperswissel of spelen hele andere factoren een rol? Feit is dat de in de eerste seizoenshelft alom geprezen Amsterdamse verdediging ineens een karrenvracht aan tegentreffers incasseert. Een serieus probleem, zeker nu puntenverlies simpelweg geen optie meer is.

Klamme handjes van intense strijd
Het nadelige scoreverloop maakte deze editie van Ajax - Feyenoord overigens niet minder intens. Sterker nog, de spanning was om te snijden. Klamme handjes, zweetdruppels op het hoofd en een verhoogde hartslag in de snelkookpan die de Johan Cruijff Arena zondagmiddag was. Waarbij het niet positief stemde dat nagenoeg ieder duel werd verloren. En dat in de klassieker, waar mouwen opstropen en tweehonderd procent geven de minste vereisten zijn.

De aartsrivaal uit Rotterdam moet immers áltijd worden verslagen. Toch leek het ook in de tweede helft alsof de Ajacieden op het veld eensgezind een snipperdag hadden genomen en dat is een kwalijke zaak in de meest beladen wedstrijd van het seizoen.

Tadic en Antony doen Arena ontploffen
Als er iemand is die de supportersemotie rondom de klassieker goed begrijpt, dan is het Dusan Tadic wel. Het was dan ook de aanvoerder die twaalf minuten voor tijd een vrije trap in de verre hoek krulde en daarmee alsnog de Arena liet ontploffen. Eindelijk was daar het vuur dat 78 minuten lang zo node werd gemist. Op de tribunes én binnen de lijnen. Het leidde tot het zo gehoopte slotoffensief en net als in de voorgaande twee weken ontsnapte de ploeg van Erik ten Hag in die laatste minuten.

Uit een voorzet van de ingevallen Nico Tagliafico schoot Antony zonder aarzeling de 3-2 tegen de touwen. Of het verdiend was? Waarschijnlijk niet, maar zelden smaakte een overwinning zo zoet. Winnen van Feyenoord is immers altijd overheerlijk. Op welke wijze dat ook gebeurt. 

Het juichen van Antony kwam hem overigens wel op geel te staan, vanwege het uittrekken van zijn shirt. Even later kreeg de Braziliaan zelfs rood. Dom, want daarmee mist hij Groningen-uit. De zege smaakt er echter niet minder om.

Nog belangrijker, door de overwinning behoudt Ajax zijn voorsprong op PSV. De landstitel dreigde serieus op de tocht te komen staan, maar door de nieuwe ontsnapping op z'n PSV's (of moeten we het inmiddels op z'n Ajax' noemen?) heeft de ploeg van Ten Hag alles nog volledig in eigen hand. En zo eindigde de klassieker uiteindelijk toch nog met feest op de tribunes.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >