Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Winnend Kowet straft slap Ajax hard af en dit viel ons op

Van Estádio da Luz naar De Adelaarshorst. Het bleek lastig voor de Ajacieden, die in Deventer van een koude kermis thuiskwamen. De thuisploeg won met 2-1 en dat had een slapzakkerig Ajax echt volledig aan zichzelf te danken... Tjongejonge.

27 februari 2022 - 18:42
Kowet 1200
Córdoba brengt Kowet via een teen van Blind op voorsprong. © Pro Shots

‘Effe opschieten jongens!’
De spelers van Ajax trokken een hoop bekijks na het parkeren van de spelersbus. Langs de looproute richting hoofdingang stonden veel kinderen klaar met fotoverzoeken. Niet iedereen slaagde erin een kiekje met een Ajacied te schieten, want teammanager Jan Siemerink wilde er de vaart inhouden. “Effe opschieten jongens,” klonk het onder meer tegen een groepje jongelui dat naar zijn smaak te lang deed over een selfie met Steven Berghuis.

Erik ten Hag beende als laatste langs de menigte en bleek nog niet vergeten in Deventer. Hij had heel wat handjes te schudden. Onder leiding van de huidige succestrainer van Ajax promoveerde Go Ahead Eagles in seizoen 2012/2013 – na een afwezigheid van zeventien jaar – eindelijk weer naar de eredivisie.

Uitvak negeert Onana bij warming-up
Het was vooraf de vraag hoe Andre Onana zou worden ontvangen door het uitvak in de frisse, maar zonovergoten Adelaarshorst. Dat werd duidelijk toen hij begon aan zijn warming-up. Zo’n vierhonderd Ajaxsupporters negeerden Onana daarbij volledig. Geen striemend gefluit, ook geen applaus. Gewoon niks.

Wegens de blessures van Remko Pasveer (gebroken vinger) en Jay Gorter, stond de plaspilgoalie plots weer onder de lat. Dat blijft de komende weken ook zo. Dat gebeurde al een paar keer eerder in coronatijd, maar dus nog niet met Ajacieden op de tribune. Na al het gedoe was het de eerste échte ‘confrontatie’ tussen Onana en de supporters, die hem ooit op handen droegen.

Voor de overige basisspelers volgde tien minuten later wél een warm welkom. Onder hen Davy Klaassen, Perr Schuurs en Devyne Rensch. Jurriën Timber bleef met fysieke klachten achter in Amsterdam, terwijl Noussair Mazraoui (ook niet okselfris) en Ryan Gravenberch zichzelf terugvonden op de reservebank.

Welkom in de hel van Deventer…
De sfeer in het uitverkochte stadion was dikke prima. Op de thuisvakken beter dan we graag hadden gezien. Natuurlijk begon de strijd niet voordat adelaar Harly zijn traditionele vlucht over het veld had voltooid. Daarna was het toch vooral de beurt aan de tweeëntwintig spelers het publiek te vermaken. Klaassen leek dat te begrijpen en liet het joelende thuispubliek al na drie minuten schrikken met een kopbal op de lat.

De schrik bij de thuisfans maakte echter snel plaats voor uitzinnige vreugde. Iñigo Córdoba was de man die daarvoor zorgde. Hij werkte de bal na een dik kwartier tot ieders verbazing met links over én achter Onana. Een voetje van Daley Blind veranderde de bal dusdanig van richting, dat de doelman er niet meer bij kon. De supporters achter het doel hieven meteen het ‘welkom in de hel van Deventer’ aan. Aan de Ajacieden om daar zo snel mogelijk uit te geraken...

Eagles straffen labbekakkerig spel Ajacieden keihard af
Kowet had Ajax na de openingstreffer echter precies waar het de Amsterdammers wilde hebben: op de kast. Berghuis liep geërgerd rond, terwijl Dusan Tadic veelvuldig in de clinch lag met Cuco Martina. In het uitvak werd het spel van Ajax met ongeloof aangegluurd.

Ajax kwam in duels waar het helemáál niet in verzeild wilde raken en dat had de ploeg volledig aan zichzelf te danken door het veel te trage speltempo. De Eagles hadden voor rust geen enkele moeite om het allemaal bij te benen en straften het lamlendige spel van de Ajacieden vlak voor rust zelfs keihard af: Philippe Rommens peerde de 2-0 van dichtbij keihard in het dak van het doel.

Extra aanvaller helpt niks
Na rust lukte het Ajax nog altijd amper om de Deventenaren echt zenuwachtig te maken. Ten Hag greep na zestig minuten in door Edson Álvarez en Klaassen naar de kant te halen. Met Danilo gooide de coach er een extra aanvaller bij, terwijl ook Gravenberch inviel. Dat leek het beoogde effect te sorteren, want uit het niets kopte de loerende Berghuis de 1-2 van dichtbij achter doelman Andries Noppert.

Je hoopt dan dat Ajax vol doordrukt, maar dat kreeg de ploeg van Ten Hag niet voor elkaar. Natuurlijk was er sprake van enige druk op de vijandelijke goal, maar volstrekt onvoldoende om Go Ahead op de knieën te krijgen. De punten bleven in Overijssel en Ajax verliet De Adelaarshorst met de staart tussen de benen en het schaamrood op de kaken.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >