Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Alle buitenlandse Ajacieden uitgeschakeld op WK

Nu de groepsfase van het WK in Qatar erop zit, kunnen we de balans opmaken. In de knock-outfase van het toernooi zijn alleen de Ajacieden in Oranje nog actief. Edson Álvarez, Jorge Sánchez, Mohammed Kudus en Dusan Tadic mogen naar huis.

03 december 2022 - 10:25
Ajaciedenwk3 800
Álvarez en Sánchez in actie tegen Saudi-Arabië. © Pro Shots

Mexicanen op doelsaldo uitgeschakeld
Voor Álvarez en Sánchez zat het toernooi in Qatar er woensdag al op. Voor het eerst in acht opeenvolgende WK’s is Mexico er niet in geslaagd de groepsfase te overleven. Met de twee Ajacieden in de basis leek het er lang op dat El Tricolor het ook voor een negende keer op rij zou flikken, maar een 1-2-zege op Saudi-Arabië bleek niet genoeg.

Dat had eveneens te maken met het groepsduel tussen Polen en Argentinië, dat gelijktijdig werd afgewerkt. Op het moment dat zowel Mexico als Argentinië met 0-2 voorstonden, bepaalde het fairplayklassement (aantal gele kaarten) dat Polen zich zou plaatsen voor de achtste finale. Mexico moest dus scoren of hopen op een Argentijnse helpende hand.

Die kwam er niet. In de jacht op een derde en beslissende treffer, vergaten de Mexicanen te verdedigen. Salem Al-Dawsari tekende namens Saudi-Arabië voor de 1-2, waarmee Álvarez en Sánchez definitief waren uitgeschakeld op het WK. 

Aanbevolen
TV-tip: Ajax - Blackburn Rovers op open kanaal Ziggo Sport

Ghana krijgt soort van revanche
Kudus kende met Ghana een droomtoernooi. De volgende ronde van het WK leek voor het grijpen, maar er moest nog wel ‘even’ worden afgerekend met Uruguay. Precies, de tegenstander aan wie The Black Stars geen goede herinneringen bewaren op een eindtoernooi. Bij Ghana waren ze erop gebrand revanche te nemen.

Net zoals op het WK van 2010 kreeg Ghana de kans de score vanaf de penaltystip te openen, maar ook nu ging de bal er niet in. Opnieuw ontvouwde zich een doemscenario voor Kudus en co. Toen Giorgian De Arrascaeta namens Uruguay twee keer scoorde, wisten ze bij Ghana wel hoe de vlag erbij hing.

Toch kregen de Afrikanen een soort van revanche. Doordat Zuid-Korea in de slotfase won van Portugal, ging het daarmee ten koste van Uruguay door. Een doekje voor het bloeden, al had Ghana het liefst zelf in de knock-outfase van het toernooi gestaan.

Aanbevolen
Kijktip: mini-klassieker tussen Ajax O18 en Feyenoord online live te volgen

Servië wint geen enkel groepsduel
Bij Servië voelden ze de bui eigenlijk al hangen. Na te hebben verloren van Brazilië (2-0) en gelijk te hebben gespeeld tegen Kameroen (3-3), was de kans op het behalen van de volgende ronde niet groot. De enige manier om de knock-outfases te bereiken, was door zelf te winnen van Zwitserland en te hopen dat Kameroen niet zou zegevieren tegen Brazilië. Het scenario pakte niet goed uit. 

Ondanks dat Servië een 0-1-achterstand in een beladen duel wist om te draaien, ging Zwitserland er met de volle buit vandoor: 2-3. Ook een assist van Tadic kon daar niks aan veranderen. Ondertussen won Kameroen verrassend van Brazilië, waardoor de Serviërs met één puntje stijf onderaan groep G eindigen.  

Servië wist bij de voorgaande drie WK-deelnames ook de knock-outfase niet te bereiken. Voor het eerst sinds 2006 werd geen enkel groepsduel gewonnen.

Aanbevolen
Krijg korting op rondvaart tijdens Amsterdam Light Festival!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >