Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder opvallend mild: ‘Als het 8-2 wordt, kan niemand iets zeggen’

Alfred Schreuder was opvallend mild op de persconferentie na afloop van het duel met Vitesse (2-2). De trainer sprak vooral over het grote aantal gemiste kansen en benadrukte vertrouwen te houden in zijn team.

Door Jordy Haak
10 november 2022 - 01:02
Schreuder Ajavit 1200
Schreuder kijkt kritisch naar de restverdediging. © Pro Shots

Het contrast was groot in de perszaal van de Johan Cruijff Arena. In gesprek met de media probeerde Steven Berghuis de vinger op de zere plek te leggen. Hij plaatste meerdere kritische noten. De conclusie? Als Ajax zijn ambities wil waarmaken, moet het over de gehele linie stukken beter. Schreuder was een stuk gematigder in zijn commentaar.

“Qua resultaat is dit teleurstellend. We begonnen uitstekend en hebben enorm veel kansen gecreëerd. Het enige dat we onszelf kunnen verwijten, is dat we die kansen onvoldoende hebben afgemaakt. Als het vandaag 8-2 was geworden, kan niemand iets zeggen. Dat neemt niet weg dat we heel kritisch moeten kijken naar de tegengoals.”

Het zat Ajax in de Johan Cruijff Arena inderdaad niet mee. Vier keer werd het aluminium van de paal en lat geraakt. Er kwam soms een stukje pech bij kijken. Dan nog moet je winnen van de nummer vijftien van de eredivisie, al denkt Schreuder dat zijn ploeg in de hoek zit waar de klappen vallen.

Aanbevolen
Pasveer over omschakeling: ‘We zien het niet of we coachen elkaar niet’

“Als je niks creëert, mag je jezelf veel verwijten. De wedstrijd tegen PSV hebben we inmiddels afgesloten, maar toen was ik veel kritischer. Tegen Vitesse hebben we alles gegeven. We hebben zoveel gecreëerd, maar de bal wilde er niet in. Ik trof in de kleedkamer dan ook een hele teleurgestelde groep aan, want iedereen heeft zijn stinkende best gedaan.”

Toch zou je het missen van zoveel kansen ook als een gebrek aan kwaliteit kunnen zien. Daar komt immers ook een stukje concentratie en scherpte bij kijken. “Of het iets mentaals kan zijn? Dat zou mee kunnen spelen, maar we missen ze natuurlijk niet expres.”

En dan was er nog de wanorde in de defensie. Bij de tegentreffers van Vitesse lag het achterin helemaal open. Op een manier die bij een topclub eigenlijk onacceptabel is. Million Manhoef sloeg tweemaal op identieke wijze toe. “Vooral die tweede goal mag niet vallen,” erkende Schreuder. “Dat was een onnodige counter, die je normaal goed kan verdedigen. Het is echter niet de eerste keer dat we niet goed staan in de omschakeling. Daarbij klopt het niet in de restverdediging.”

Hoe komt het toch dat Ajax dit seizoen zo ongelooflijk kwetsbaar is? “In de tweede helft zag je dat we wat onrustig werden. We wilden te vroeg op hun helft de moeilijke bal spelen, waardoor we vervolgens niet goed stonden. Op die momenten hadden we moeite de concentratie vast te houden en het juiste te doen.”

Aanbevolen
Defensieve wanorde komt Ajax tegen Vitesse duur te staan en dit valt op

Toch ziet Schreuder het als punten die eenvoudig te verbeteren zijn. Het heeft volgens hem allemaal te maken met de posities in het veld. Na een 2-2-gelijkspel tegen Vitesse lopen wij met de pest in ons lijf rond. De hoofdcoach vanzelfsprekend ook, maar hij kijkt verder dan het resultaat.

“Als je zelf hebt gevoetbald, weet je dat er extra spanning op zit na een verloren topwedstrijd. Qua energie hebben de jongens het goed opgepakt. Ik zag de drive om een goal te maken. Dat er onderweg dingen mis gaan, is part of the job. Het belangrijkste is dan hoe spelers reageren. Natuurlijk zaten er slordigheden in ons spel, maar de reactie was dat veel spelers wel weer de bal wilden hebben. Ze verstopten zich niet.”

“Qua resultaat is dit te weinig, maar het was pas echt zorgelijk geweest als we geen kansen hadden gecreëerd,” vervolgde Schreuder. “Als we dit volhouden en verbeteren in de restverdediging, dan heb ik veel vertrouwen in dit team.”

Bij een deel van de aanhang lijkt het geduld op. Zij vroegen in spreekkoren hardop om het vertrek van Schreuder. De oefenmeester toonde zich strijdbaar. “Ik loop al lang mee in het voetbal en begrijp de emotie bij de mensen. Bij een tegengoal proberen ze een schuldige aan te wijzen. Het is jammer dat het gebeurt, maar ik heb genoeg meegemaakt om me daar niet te veel van aan te trekken.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >