Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Defensieve wanorde komt Ajax tegen Vitesse duur te staan en dit valt op

De winterstop kan voor Ajax niet snel genoeg beginnen. Ook tegen Vitesse - de nummer vijftien van de eredivisie - zagen we de ploeg spartelen. Uiteindelijk kwamen de mannen van Alfred Schreuder niet verder dan een gelijkspel (2-2). Daarmee is Ajax de koppositie kwijt. Dit viel op.

Door Jordy Haak
09 november 2022 - 21:56
Puntverlies 1200
Opnieuw wint Ajax niet. Dat doet pijn. © Pro Shots

Een grote tombola
Op het digitale thuis van Ajax worden we regelmatig verrast met vrolijke ‘Guess Who-filmpjes’, waarin Ajacieden het klassieke spelletje ‘Wie Is Het?’ spelen. Door aan de hand van vragen spelers omver te werpen, moet er uiteindelijk één persoon overblijven op je speelbord. Soms hebben we het idee dat Alfred Schreuder bij het samenstellen van zijn basisopstelling op dezelfde wijze bordjes omklapt, totdat er nog elf mannetjes overeind staan.

Nagenoeg iedere wedstrijd worden we immers verrast met een nieuwe startopstelling. Zo was de basiself tegen Vitesse op zeven plaatsen anders dan tijdens de topper tegen PSV. Devyne Rensch, Owen Wijndal, Davy Klaassen, Kenneth Taylor, Mohammed Kudus, Dusan Tadic en Steven Bergwijn hadden allemaal een andere rol.

Natuurlijk was Edson Álvarez geschorst, maar zo’n aanhoudende tombola lijkt ons niet heel bevorderlijk voor de automatismen in een ploeg.

Pfoe…
De nederlaag tegen PSV deed pijn. Veel pijn. Gelukkig leek met Vitesse een tegenstander op bezoek te komen waartegen Ajax het blazoen weer een beetje kon oppoetsen. Leek, want de ploeg van Schreuder tankte in de eerste helft allerminst vertrouwen. Eerder het tegenovergestelde.

Tadic zorgde na een subliem balletje van Bergwijn weliswaar voor een snelle 1-0-voorsprong, maar daarna zagen we vooral weer een dolende ploeg met een gebrek aan zelfvertrouwen. Kudus (paal) en Klaassen (tweemaal naast) misten grote kansen, terwijl Vitesse uit een snelle counter genadeloos toesloeg via Million Manhoef.

Ajax mist vertrouwen van talentje Ilias
Voorafgaand aan het duel waren de schijnwerpers gericht op Ajaxtalentje Ilias El Azhari. In de strijd om de Richard Witschge Bokaal hield hij de bal zelfverzekerd hoog. Het talentvolle mannetje werd uiteindelijk vriendelijk verzocht het veld te verlaten, nadat hij de bal liefst 3.463 (!) keer had opgewipt. De wedstrijd moest namelijk beginnen. We hadden Ajax een beetje van zijn zelfvertrouwen gegund, want wat oogde het spel van de ploeg van Schreuder weer broos en onzeker.

Tien minuten voor rust namen de fluitconcerten in de Arena in volume toe. Schreuder werd door aardig wat supporters verzocht ‘naar huis te gaan’. Met een duidelijk spreekkoor pleitten zij voor de entree van Brian Brobbey.

Ajacieden zijn echter de beroerdste niet en denken ook graag pro-actief mee. Op het moment dat de spelers na het laatste fluitsignaal richting kleedkamer wandelden, werd hen vanaf de tribunes geadviseerd om na rust te gaan voetballen. Vonden wij een goede suggestie.

Defensieve wanorde en kansenregen
Een groot manko aan Ajaxkant was dat vele spelers vergaten de trekker over te halen. Kansen kwamen er wel. Grote ook, maar het vizier stond niet op scherp. We zagen scrimmages en flipperkastsituaties, maar telkens wilde de bal er niet in. Bergwijn en Kudus kregen prima mogelijkheden, terwijl Berghuis en de ingevallen Daley Blind de lat raakten.

Aan de omschakeling leek niemand meer te denken, want een kwartier voor tijd mocht Manhoef zijn kunstje uit de eerste helft doodleuk herhalen. Hij schoot de gasten op voorsprong, met een kopie van zijn eerste treffer. Achterin lag het helemaal open. Een stukje defensieve wanorde van de bovenste plank.

Lucca redt punt
Lorenzo Lucca deed gelukkig waar zijn ploeggenoten maar niet in slaagden: scoren. De spits kwam als invaller binnen de lijnen en had slechts één minuut nodig om raak te koppen. Zo kende hij na zijn treffer tegen PSV wederom een goede invalbeurt.

Genoeg voor een zege was het echter niet. Wat Ajax ook probeerde, er leek een vloek te rusten op het doel van Vitesse. Zo raakte Brobbey diep in blessuretijd nog de paal. Opnieuw stond het aluminium in de weg...

Zondag spraken we nog over het feit dat Ajax dit seizoen geen topwedstrijd wist te winnen. Inmiddels moeten we ook concluderen dat het tegen de nummer vijftien van de eredivisie niet goed liep. Tegen een opponent die afgelopen weekeinde nog met 0-4 van Sparta verloor. De koppositie zijn we kwijt en de zorgen nemen toe.

Een lange periode zonder ons cluppie vinden we nooit leuk, maar misschien komt de winterstop voor Ajax wel als geroepen. Eerst wacht zaterdag echter nog het uitduel met FC Emmen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >