Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder noemt Ajax licht favoriet voor kraker tegen PSV

Ajax kan zondag bij winst op PSV een flinke tik uitdelen aan de concurrent uit Eindhoven. Dat realiseert ook Alfred Schreuder zich, al gaat het de oefenmeester veel te ver om nu al te stellen dat een voorschot op de landstitel kan worden genomen.

Door Jordy Haak
04 november 2022 - 15:38
Schreuder Plaatje 1200
Schreuder ziet zijn ploeg stappen maken. © AFC Ajax

“Dat is een gevaarlijke uitspraak. We willen gewoon winnen, maar de competitie is nog lang niet beslist,” reageert de oefenmeester tijdens de persbabbel in de Johan Cruijff Arena. “Feyenoord is ook een geduchte concurrent. Zeker als je kijkt hoe zij zich momenteel ontwikkelen. AZ heeft eveneens een sterk team. Wij moeten vooral naar onszelf kijken.”

Als Ajax erin slaagt om PSV met een nederlaag terug naar Eindhoven te sturen, loopt het virtuele gat tussen beide clubs op tot zeven punten. “Dat zou voor ons uitstekend zijn, maar daarvoor moet dan ook de inhaalwedstrijd tegen Vitesse worden gewonnen. En voor de winterstop wacht ook FC Emmen-uit nog. We bekijken het daarom van wedstrijd tot wedstrijd.”

Schreuder verwacht in de topper weer een beroep te kunnen doen op Brian Brobbey. De spits trainde vrijdag voluit mee. Dat gold niet voor Steven Berghuis en Owen Wijndal, die niet ongeschonden uit de strijd met Rangers FC kwamen. “Zij stonden vandaag nog niet op het veld, maar ik hoop dat zij zaterdag weer kunnen meedoen. De kans dat Berghuis op tijd fit is voor het treffen met PSV, is reëler dan bij Wijndal.”

De vorige editie van Ajax - PSV eindige in een 3-5-overwinning voor de Eindhovenaren. Voor het publiek mag zo’n doelpuntenfestijn dan leuk zijn, als trainer zit Schreuder er niet op te wachten. Hij hoopt dan ook vooral dat zijn ploeg stappen voorwaarts heeft gezet als het op verdedigen aankomt.

Aanbevolen
Schreuder vindt het logisch dat prestaties Bergwijn op en neer gaan

“Dat aspect moet inderdaad beter, maar daarin zetten we stappen. We werken eraan op de trainingen. Hoe dek je voorzetten? Hoe is je afstand ten opzichte van je opponent? Heb je wel of niet contact? Al dat soort zaken komen voorbij. Daarnaast bekijken we beelden en de jongens moeten vooral veel samenspelen. Dat kost tijd, maar ik ben blij met de ontwikkeling van het centrum.”

Wel ziet Schreuder dat dit proces met ups en downs verloopt. “In de Champions League-wedstrijden was het twee keer niet goed, maar we ontwikkelen ons wel. In ons spel zit opgesloten dat we ruimtes weggeven en daar spelen opponenten op in. Het belangrijkste is dat we meer goals maken dan de tegenstander.”

Hoewel hij lang over het antwoord moest nadenken, durft Schreuder uiteindelijk te stellen dat Ajax licht de favoriet is voor de kraker tegen PSV. “Omdat wij als Ajax thuis spelen, maar PSV heeft een uitstekend team. Ze ogen stabiel en speelden vorige week een prima wedstrijd tegen Arsenal. Daarin zag ik dingen terug waar wij zondag ook rekening mee moeten houden. Het is zaak vooral onze eigen kwaliteiten te benutten en te kijken hoe we PSV pijn kunnen doen.”

Schreuder moet weer een aantal lastige knopen doorhakken. Devyne Rensch of Jorge Sánchez? Mohammed Kudus of Brian Brobbey? Wanneer neemt hij deze beslissingen eigenlijk? “Als trainer heb je al bepaalde dingen in je hoofd zitten. Dat is duidelijk en daar kunnen we eerlijk over zijn. Je kijkt vooruit als trainer. Hoe lopen bepaalde dingen? Daar ben je mee bezig, maar we moeten ook afwachten hoe iedereen er zaterdag voorstaat. Dan nemen we aan het einde van de dag een beslissing over de basisopstelling.”

Schreuder hoopt vooral te zien dat zijn ploeg – ook als er goed wordt gevoetbald – de discipline houdt in de veldbezetting. “Dat iedereen zijn taak doet en we niet worden verrast in de omschakeling. Het is belangrijk dezelfde intensiteit te leveren als in de eerste helft tegen Liverpool. Daarnaast moet de afstemming op elkaar kloppen. Daarin kunnen we nog stappen maken,” besluit Schreuder.

Aanbevolen
Schreuders elf: met welke formatie trap jij topper tegen PSV af?

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >