Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder ziet progressie ondanks nederlaag: ‘Deze poule was te goed voor ons’

Voor Ajax is het doek gevallen in de Champions League. Dat voelden we allemaal wel een beetje aankomen, maar nu het daadwerkelijk zo ver is, doet het toch best pijn. Alfred Schreuder had ook op meer gehoopt, maar de trainer kijkt liever naar de progressie die zijn team boekt.

Door Jordy Haak
27 oktober 2022 - 00:34
Schreuder Ajaliv 1200
Schreuder stelt dat het elftal goed bij elkaar bleef. © Pro Shots

Het contrast met vorig jaar is immens. Toen drongen de manschappen van Erik ten Hag foutloos door tot de beste zestien van Europa. Nu staat de teller na vijf groepswedstrijden in het miljoenenbal pas op drie schamele punten. De duels met SCC Napoli en Liverpool werden met ruime cijfers verloren. Kijk je puur naar de statistieken, dan is de conclusie dat Ajax dit seizoen nog geen topduel won. Is dat geen dingetje, met de eredivisietopper tegen PSV op komst?

“Als je het duel met Rangers FC niet meerekent als topwedstrijd, dan klopt die conclusie,” stelt Schreuder op de persbabbel na afloop van het treffen met Liverpool. “Natuurlijk heb je het daar met elkaar over, maar het wordt geen thema op zich. We moeten kijken hoe we de dingen hebben uitgevoerd. Dan zie je dat dit een veel betere wedstrijd was dan op Anfield. Dat is een grote stap voorwaarts.”

We begrijpen de woorden van de trainer. Ajax speelde zeker in de eerste veertig minuten aardig voetbal. Toch komt het allemaal wel erg positief over nadat je net met 0-3 op je broek hebt gehad. “Aan de ervaren manier waarop Liverpool deze wedstrijd uitspeelt, zie je dat het een topteam is,” vervolgt Schreuder. “Dan is het niveauverschil te groot. We zitten in een groep met twee topploegen. Liverpool is in vorm en Napoli in topvorm. Wij kunnen wel Champions League spelen, maar deze poule was gewoon te goed voor ons.”

Aanbevolen
Tadic: ‘Dit soort topteams straffen je als je zelf niet scoort’

Toch zag Schreuder dus een heel ander Ajax dan in Engeland. “In de eerste helft konden we ons goed meten met Liverpool. We kregen drie opgelegde kansen. Daar moet je er dan minstens één van afmaken. In die fase hebben we ook weinig weggegeven. Dan kom je toch op achterstand en de 0-2 valt vervolgens te snel. Het is positief dat het elftal bij elkaar bleef, maar na de derde tegengoal was het niveauverschil te groot.”

Schreuder besloot na een klein uur spelen Brian Brobbey naar de kant te halen. Dat kon niet op de goedkeuring van het publiek rekenen. “Ik begrijp het fluitconcert, omdat je een spits eraf haalt bij een 0-3-achterstand. Het stond ook niet zo gepland, maar ik zag dat Brian kapot was. Het druk zetten was niet meer zoals in de eerste helft. Daarom wissel ik hem,” verklaart hij zijn beslissing.

In aanloop naar het treffen met Liverpool stelde Schreuder een ploeg te willen zien die durft te voetballen. “We hebben veel meer lef getoond dan in Liverpool. Een paar keer vonden we goed de ruimtes, wat niet eenvoudig is tegen zo’n tegenstander. Er kunnen zeker dingen beter, maar ik zie ook progressie in het team. Ondanks dat je deze wedstrijd uiteindelijk terecht verliest.”

Aanbevolen
Ajax klaar in CL na nieuwe nederlaag tegen Liverpool en dit valt op

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >