Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax klaar in CL na nieuwe nederlaag tegen Liverpool en dit valt op

Ajax is klaar in de Champions League. Ondanks een bemoedigende eerste helft, stonden er na negentig minuten voetbal tegen Liverpool toch harde cijfers op het scorebord: 0-3. Dit viel op.

Door Jordy Haak
26 oktober 2022 - 22:49
Brobbey Ajaliv 1200
Een blik die alles zegt. © Pro Shots

Europese sfeer
Voor aanvang van het treffen met Liverpool was de kans op overwintering in de Champions League al minimaal. Een klein wonder was vereist. Maakte dat de stemming minder? Zeker niet. Bloed, Zweet en Tranen werd uit volle borst meegezongen, de vlaggetjes zwaaiden als vanouds en stadionspeaker Rob van Rossum brulde zijn keel schor bij het opdreunen van de basisopstelling.

Op de tribunes gingen we hard. En Ajax? De ploeg van Schreuder beantwoordde dat met een prima eerste helft. Eigenlijk had Steven Berghuis zijn ploeg na een kleine drie minuten op voorsprong moeten schieten. Brian Brobbey legde de bal panklaar, maar de paal stond een razendsnelle treffer in de weg.

De sterke openingsfase had een positieve uitwerking op de sfeer in de uitverkochte Johan Cruijff Arena. De supporters leefden intens mee met alles wat er op het veld gebeurde. En dat was nogal wat. We zagen schotkansjes voor Berghuis en Jorge Sánchez, terwijl Edson Álvarez met een fraaie kapbeweging twee man het bos in stuurde. Schreuder stelde vooraf een Ajax te willen zien dat met lef voetbalt. In dat opzicht werd de trainer op zijn wenken bediend.

Harde Europese wetten
We hoorden oeh’s en aah’s vanaf de tribunes. Je voelde bijna dat spelers en supporters samensmolten tot één strijdend team. De beloning bleef alleen achterwege. Helaas zijn de keiharde Europese wetten dat je de deksel dan vaak op de neus krijgt. Dat gebeurde ook in Amsterdam. Bij een spaarzame aanval van Liverpool schatte Remko Pasveer de situatie verkeerd in en kwam hij te vroeg zijn doel uit. De rest van de verdediging zag er ook niet lekker uit. Mohamed Salah profiteerde door de bal over de goalie heen te wippen.

Brobbey maakt oorlog
In de opstelling van Ajax zagen we geen verrassingen. Schreuder koos er tegen Liverpool voor dezelfde elf spelers het veld in te sturen die ook op bezoek bij RKC Waalwijk aan de aftrap verschenen. Dat betekende dat Brian Brobbey de spitspositie voor zijn rekening nam. Dat deed de beresterke aanvaller zoals je van hem hoopt.

We zagen Brobbey trekken en sleuren, maar bovenal goed zijn lichaam gebruiken. Meermaals wist hij ballen vast te houden. Bij de megakans van Berghuis was het voorwerk van de twintigjarige spits. Doelpunten leverde het alleen niet op. Dat kwam Ajax uiteindelijk duur te staan.

Auwwww
Zo hoopgevend als de eerste helft was, zo pijnlijk waren de eerste tien minuten na rust. Darwin Núñez (kopbal uit hoekschop) en Harvey Elliott (hard in schot in de korte hoek) dompelden alles en iedereen met een wit-rood-wit hart in rouw, door in vier minuten tijd de marge razendsnel naar drie op te voeren.

Een korte Napoli-flashback schoot door ons hoofd. Wat ging het ineens in rap tempo mis. De zelfverzekerdheid waar Ajax de eerste 45 minuten mee had gespeeld, leek ineens als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen.

Vanaf Zuid werd Ajax direct een hart onder de riem gestoken, want de tekst ‘Don’t worry, about a thing’ klonk steeds harder. Dat Brobbey na een uur spelen naar de kant werd gehaald, kon dan weer niet op de goedkeuring van veel supporters rekenen. Althans, als we afgaan op het fluitconcert dat op dat moment van de tribunes rolde.

Ajax moet Europa League-ticket veiligstellen
Door de nederlaag is voor Ajax het Champions League-avontuur definitief voorbij. De Amsterdammers kunnen zich wel zo goed als zeker opmaken voor een vervolg in de Europa League. SSC Napoli was Rangers FC wederom de baas, waardoor de Schotten nog altijd puntloos zijn. Op Ibrox moet Ajax de Europese overwintering officieel maken. Alleen bij een nederlaag met meer dan vier goals verschil valt alsnog het doek.

Het Europa League-ticket mag Ajax zodoende nooit meer weggeven. Daarbij kunnen de Amsterdammers moed putten uit het spel in de eerste helft tegen Liverpool. Toen voetbalde het op de manier zoals we dat zo graag zien. Als de ploeg dat spel een treetje lager op de Europese ladder ook vertoont, liggen er wellicht nog toffe Europese voetbalavondjes in het verschiet. We hebben in 2017 immers zelf mogen ervaren hoe mooi dat kan zijn.

Voor nu is dat nog even toekomstmuziek. Eerst deze nieuwe tik verwerken en dan op naar Schotland. Daar moet eerst nog een klus worden geklaard.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >