Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder probeert verschil tussen eerste en tweede helft te verklaren

Een wedstrijd met twee gezichten, zo kan deze editie van RKC Waalwijk-uit het best worden omschreven. Na een povere eerste helft herpakte Ajax zich, met een 1-4-zege als resultaat. Alfred Schreuder probeert het verschil in beide helften te verklaren.

22 oktober 2022 - 22:49
Schreuderrkcaja800
Schreuder moest deels noodgedwongen wisselen. © Pro Shots

Voor Schreuder aan zijn wedstrijdanalyse begon, stak hij collega en goede vriend Henk de Jong een hart onder de riem. Uiteindelijk is gezondheid belangrijker dan voetbal. Daarna ging het toch echt over het duel met RKC.

“Het was een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft was niet goed. We creëerden kansen, maar gaven deze ook weg. Na rust heb ik een goed Ajax gezien, dat agressief was en druk naar voren gaf. We gaven een goede reactie op de eerste helft.” 

Nog steeds niet alles liep perfect, maar we zagen in ieder geval een heel ander Ajax. Hoe verklaart Schreuder het verschil in helften? “We dekten in de restverdediging vaak niet goed door. Als je in de omschakeling een van hun mensen vrijlaat, krijg je problemen. Ook verdedigend stonden we niet goed. Davy Klaassen stond op sommige momenten tegenover twee middenvelders. Dat moesten we beter oplossen met de buitenspelers.”

De trainer voerde tijdens de pauze twee wissels door. Deels noodgedwongen, maar ook om tactisch iets te veranderen. “Edson Álvarez was voor de wedstrijd al ziek. In de rust gaf hij aan niet verder te kunnen. Daley Blind had een gele kaart op zak. Daarnaast wilde ik met Calvin Bassey centraal spelen, zodat hij kon doordekken op Iliass Bel Hassani.”

Aanbevolen
Berghuis gaat na fraaie treffers in op schieten buiten de zestien

Als Álvarez niet ziek was geweest, had Schreuder hem laten staan. De trainer hield bewust geen rekening met het feit dat de Mexicaan op scherp stond. “Deze wedstrijd was het allerbelangrijkst. Daarna komen Liverpool en PSV pas. Edson wist dat hij op scherp stond. Hij moet met vuur in zijn spel voetballen, maar wel oppassen met opstootjes.”

Verder was Schreuder erg te spreken over Brian Brobbey en Steven Berghuis. “In de eerste helft had Brobbey al een paar goede loopacties, maar kreeg hij de bal niet. Hij geeft diepte in ons spel. Dat is lekker voor het middenveld. De combinatie met Davy Klaassen speelt daarin een belangrijke rol. Verdedigend maakt Brobbey ook stappen. In de tweede helft was hij heel erg bezig met drukzetten. Om je dat te realiseren, is voor een jonge speler belangrijk.”

“Berghuis ken ik vanuit mijn Twentetijd,” vervolgt Schreuder. “Als ik zie wat voor stappen hij heeft gemaakt als mens, is dat allesbepalend geweest. Hij is heel erg met het team bezig. Op welke positie hij ook speelt, hij doet wat het elftal van hem vraagt. Zijn loopvermogen, creativiteit en doelgerichtheid zijn geweldige wapens voor ons.” 

Tot slot ging Schreuder in op de invalbeurt van Owen Wijndal. De linksback is weer hersteld van een blessure en wordt langzamerhand steeds fitter. “Hij heeft echt een grote stap gezet. Tegen RKC zag je dat hij frisser was. Dat hij minuten maakt, is belangrijk. Hij kan starten tegen Liverpool, maar of hij dat ook doet, weet ik nog niet.”

Aanbevolen
Dit valt op terwijl Ajax zich na rust herpakt tegen RKC

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >