Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl Ajax zich na rust herpakt tegen RKC

Het zag er voor rust niet naar uit, maar Ajax greep op bezoek bij RKC Waalwijk toch de volle buit. De Ajacieden herpakten zich na een bijzonder matige eerste helft en wonnen uiteindelijk met 1-4.

22 oktober 2022 - 20:39
Rkcajaverslag800
Ontlading na de tweede treffer van Berghuis. © Pro Shots

Schreuder kiest voor diepgang
Geen Mohammed Kudus-variant in Waalwijk, want Alfred Schreuder koos voor Brian Brobbey in de spits. De belangrijkste reden? Het creëren van diepgang. Daarnaast was de trainer simpelweg tevreden over Brobbey’s spel tegen Excelsior. Verder verving Davy Klaassen de geblesseerde Kenneth Taylor op het middenveld, terwijl de van een blessure teruggekeerde Devyne Rensch op de bank begon.

Waalwijkers bijten van zich af
RKC toonde lef in de openingsfase. Vooral vanuit de omschakeling werd de thuisploeg levensgevaarlijk. De Waalwijkers dachten zelfs op voorsprong te komen via Michiel Kramer, maar de VAR constateerde buitenspel. Een duidelijkere waarschuwing kon Ajax niet krijgen.

Eerst de storm overleven, dan toeslaan. Het is normaal gesproken het plan van Ajax’ tegenstanders, maar de Ajacieden draaiden het deze keer om. Na een kansrijke openingsfase van RKC, opende Steven Berghuis de score. Met een laag schot van buiten de zestien (en behulp van een Waalwijks been) zette hij zijn ploeg op voorsprong. Het spel van Berghuis was sowieso een hoogtepunt aan Ajaxkant.

De score had vlak daarna verdubbeld moeten worden door Klaassen, maar de middenvelder schoot voor een praktisch leeg doel tegen een RKC’er aan. Zou hij ook hebben gemist bij een 0-0-tussenstand? Het zijn van Mister 1-0 is duidelijk iets anders dan Mister 2-0.

Hallo, restverdediging?
Het Waalwijkse doelgevaar was ondertussen niet verdwenen. In tegendeel zelfs. RKC bleef gevaarlijk in de omschakeling. Letterlijk elke counter van de thuisploeg was dreigend. Het is een terugkerend probleem, iedere wedstrijd weer. Serieus om gek van te worden. Pelle Clement strafte het geklooi in de verdediging uiteindelijk af. Zo kwam RKC terecht op gelijke hoogte.

Schreuder probeerde de kwetsbare defensie na rust te lijmen, door Owen Wijndal te brengen voor Daley Blind. Verder nam de trainer geen risico met de op scherp staande Edson Álvarez. Florian Grillitsch was zijn vervanger. Tot slot wisselden Dusan Tadic en Steven Bergwijn van kant.

Berghuis schiet Ajax weer te hulp
Waar Ajax worstelt met zijn vorm, daar heeft Berghuis juist de smaak te pakken. Nadat hij zijn ploeg voor rust al op voorsprong had geschoten, deed hij dat na de thee dunnetjes over met een heerlijke streep. Een treffer met een hoog ‘Lasse Schöne-gehalte’, vol op de pantoffel. Zo’n schot waarvan je weet dat-ie erin vliegt zodra de bal van de voet vertrekt.

Een heel fijn steuntje in de rug, wat Ajax zichtbaar meer zelfvertrouwen gaf. Het tempo ging omhoog en de combinaties liepen vloeiender. Er leek ook geleerd van de eerste helft, want nu pakten de Ajacieden wel door na een voorsprong. Brian Brobbey zette zijn tegenstander krachtig opzij en tekende daarna voor de 1-3.

Zwaaien naar het ‘thuispubliek’
RKC-uit is zo’n potje waarvan je weet dat er Ajacieden op de thuistribune zitten. Het Mandemakers Stadion was volledig uitverkocht, terwijl ook alle plekjes in het uitvak – ondanks een protestactie – waren bezet. Zo zagen we bij de treffers van Ajax niet alleen de supporters in het uitvak, maar ook groepjes op de thuistribunes opspringen. Er kwam vooral veel gejuich uit het deel direct naast het uitvak.

Toen de meegereisde Ajacieden dat doorhadden, kon er vrolijk naar elkaar worden gezwaaid. Ook aan de oproep ‘ga staan als je voor Ajax bent’ werd goed gehoor gegeven. Ondanks de 1-3-voorsprong, waren we er niet direct gerust op dat alles goed zou aflopen. RKC bleef bij vlagen gevaarlijk. Gelukkig schoot Brobbey zijn ploeg tien minuten voor tijd toch echt in veilige haven: 1-4.

De driepunter in Waalwijk was absoluut noodzakelijk. Nu kan het vizier vol op een belangrijke periode, met daarin wedstrijden tegen Liverpool, PSV en Rangers FC.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >