Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Berghuis gaat na fraaie treffers in op schieten buiten de zestien

Waar Ajax nog altijd worstelt met zijn vorm, daar heeft Steven Berghuis juist de smaak te pakken. Tegen RKC Waalwijk nam hij zijn ploeg op sleeptouw met twee belangrijke doelpunten (1-4). Na afloop van het duel sprak hij over schieten buiten de zestien.

22 oktober 2022 - 22:06
Berghuisrkcaja800
Vooral Berghuis' tweede treffer was fraai. © Pro Shots

Tijdens de wedstrijd zagen we een interessant statistiekje van Opta voorbijkomen. Berghuis heeft nu 32 eredivisiegoals van buiten de zestien gemaakt. Dat is meer dan iedere andere speler sinds 1 januari 2000. Hakim Ziyech ging hem met 31 treffers van buiten de zestien voor.

Wij van Ajax Life vroegen Berghuis wat meer te vertellen over zijn specialiteit. “Die traptechniek heb ik een beetje van m’n vader. Ik heb er veel in geïnvesteerd. Bij Ajax viel het aantal goals van buiten de zestien nog mee. Of dat komt omdat ik hier op het middenveld speel? Misschien, maar als middenvelder kom je ook veel in schietpositie.”

Toch moet niet alle focus op afstandsschoten liggen, zo weet Berghuis. Het percentage aan doelpunten ligt hoger wanneer er van binnen de zestien wordt geschoten. “Robin van Persie liet mij een Premier League-statistiek zien. Daarin stond dat tachtig á negentig procent van de doelpunten vallen na schoten binnen de zestien. Hij leerde mij de box aan te vallen, want daar liggen meer kansen op goals. Maar ja, als je zoals tegen RKC schiet…”

Aanbevolen
Dit valt op terwijl Ajax zich na rust herpakt tegen RKC

Berghuis vond zijn tweede treffer het fraaist. Een heerlijke streep, die nodig was voor een nieuwe voorsprong. “Een RKC’er kopte de bal met hoge snelheid terug. Ik kwam precies uit met m’n stappen. De bal stuitte perfect op. Eén keer in de zoveel tijd raak je ‘m zo. Een bijzondere goal, ik ben er blij mee.”

De 1-2 was niet alleen mooi, maar ook belangrijk. Ajax werd voor die tijd met vlagen overlopen door RKC. Berghuis stelt dat de restverdediging niet goed stond. In de rust werd dat besproken. “Wat er dan wordt gezegd? Dat als we zo doorgaan, we ‘m gaan verliezen. Uiteindelijk ga je door op de inhoud, met behulp van videobeelden. Je kijkt wat je beter moet doen. Op het middenveld kon RKC bijvoorbeeld de diagonale bal spelen. Dan kwamen ze eruit. Dat hebben we opgelost.”

Het mag duidelijk zijn dat Berghuis in vorm is. Hij gaat dan ook niks voor niks aan kop in de Ajacied van de Wedstrijd-verkiezing. “Je probeert belangrijk te zijn, vooral als het elftal je nodig heeft. Als het team goed speelt, kan het individu uitblinken.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >