Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Napolitaanse storm wervelt al vroeg over Ajax heen en dit valt op

Het Champions League-avontuur van Ajax lijkt dit seizoen vroeg klaar te zijn. In het verhitte Stadio Diego Armando Maradona wervelde SSC Napoli al rap over Ajax heen. De Ajacieden maakten het nog wel spannend, maar het duel eindigde in 4-2. Hieronder lees je wat ons zoal opviel.

12 oktober 2022 - 20:38
NAPAJA 1200
Een nieuwe dreun. En dat doet zeer. © Pro Shots

Amsterdams strijdplan ongewijzigd
Ondanks de harde dreun in Amsterdam paste Alfred Schreuder zijn strijdwijze niet groots aan in Napels. Jorge Sánchez speelde wegens een liesblessure van Devyne Rensch. Door de schorsing van Dusan Tadic stond Steven Berghuis op rechts. Daardoor kwam een plekje vrij voor Davy Klaassen. Hij voetbalde in de rug van de weer veel buitenspel lopende Mohammed Kudus. Vooral personele aanpassingen uit noodzaak dus.

Calvin Bassey stond net als tegen FC Volendam linksback. Daley Blind acteerde als linker centrale verdediger. De oefenmeester waarschuwde zijn manschappen vooraf om compact te spelen. En om tijdens het aanvallen niet met te veel mensen voor de bal te spelen. “Dat is dodelijk tegen een topploeg als Napoli.”

Tadic meldde zich ruim voor de warming-up langs de lijn. Zonder voetbalschoenen. Een stukje morele ondersteuning naar zijn collega’s. Toen zij het veld betraden, schalde Live is Life van Opus door de speakers. Er was ooit een speler die op die klanken aardige dingen deed met een bal.

Stadio Diego trilt bij hymne 
Meerdere taxichauffeurs vertelden ons er al enthousiast over: de wijze waarop de supporters van Napoli een figuurlijk uitroepteken achter de Champions League-hymne knallen. Het stadion zou dan trillen op zijn grondvesten.

Daar bleek geen woord aan gelogen. De hymne eindigt steevast met ‘The Chááámpioooonnsss’. Precies die twee woorden klonken in het broeierige Stadio Diego Maradona weer snoeihard uit zo’n vijftigduizend kelen. Het geschreeuw maakte indruk en zette de boel in vuur en vlam nog voor de bal aan het rollen was gebracht.

Uitsupporters moeten veel wachten
Voor de 2200 Ajaxsupporters begon de dag met biertjes, zon en gezelligheid op de terrassen. Gastvrije Italianen serveerden de specialiteiten van het huis. Toch volgde vrij snel het vriendelijke verzoek van de politie om richting haven te bewegen. Dit alles vanwege veiligheidsoverwegingen. Bij het verzamelpunt stonden de bussen naar het stadion klaar.

Vanaf dat moment was het vooral wachten, wachten en nog eens wachten. De bussen konden alle supporters niet in één keer vervoeren, dus moest er worden gependeld. Het overgrote deel haalde de aftrap, maar dat gold helaas niet voor iedereen. Terwijl de wedstrijd al aan de gang was, waren er nog bussen met Ajacieden onderweg.

Dikke dreun na drie (!) minuten
De buiten hun schuld verlate Ajacieden misten de razendsnelle openingstreffer van Napoli. Hirving Lozano kopte de bal al na drie minuten achter Remko Pasveer. Daar ging een listig boogballetje over de Ajaxdefensie aan vooraf. Giamoco Raspadori maakte het al snel veel erger door de score de verdubbelen. Een vurige knal deed het net achter Pasveer schroeien. En toen was Ajax pas een kwartiertje onderweg…

De neutrale voetballiefhebber zal enorm genieten van dit Napoli, maar als Ajacied zijn wij niet neutraal. Bassey en Sánchez werden volledig tureluurs gespeeld en het was op z’n zachtst gezegd ook niet de wedstrijd van Kudus. Het zijn conclusies die pijn doen. Ajax beet af en toe heus wel van zich af, maar de thuisploeg was opnieuw een flink aantal maten te groot. Daar kon een schot van Kenneth Taylor in het zijnet niks aan veranderen.

De eerste helft krijgt dan ook vast geen Televisierring-nominatie voor beste Nederlandse voetbalproductie. Dat kan ook niet, want die categorie bestaat niet. Maar goed, met een 2-0-ruststand moesten Ajacieden het even doen. In de hoop dat het leven na de pauze beter zou worden.

Melktanden
Op Twitter werd de grap gemaakt dat Schreuder zijn melktanden nog heeft, want hij wisselt niet of laat. Dat bleek ook in Napels, want de tweede helft werd met dezelfde elf begonnen. Van die elf kopte Klaassen vrijwel meteen raak uit een voorzet van Bassey.

Het zorgde voor hoop. Echter wel van korte duur. Arbiter Felix Zwayer wees tien minuten later naar de stip wegens onfortuinlijk hands van Jurriën Timber. Khvicha Kvaratskhelia schoot de 3-1 overtuigend binnen. Meteen erna kwamen Youri Baas, Florian Grillitsch en Brian Brobbey erin voor Sánchez, Taylor en Kudus.

Napoli dacht via Victor Osimhen een vierde treffer te maken, maar dat ging niet door wegens buitenspel. Aan de andere kant werd Brobbey in het strafschopgebied omvergetrokken. Bergwijn mocht vervolgens aanleggen en de 3-2 maken. Wederom was er hoop in de Ajaxharten, maar opnieuw van korte duur. Ditmaal kon Osimhen wel juichen, nadat hij de bal van Blinds voet plukte… Oef.

Zo werd het alsnog 4-2 in Napels. Harde cijfers.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >