Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat als clubs na hervatten eredivisie met corona-uitbraken te maken krijgen?

In de Premier League worden wedstrijden afgelast en ook in Nederland houdt corona bij veel clubs huis. Ook Ajax heeft er nu last van. Maakt de KNVB zich zorgen richting de hervatting van de eredivisie? We bellen met manager competitiezaken Jan Bluyssen.

05 januari 2022 - 16:14
Tadic 1200
Hopelijk krijgt de eredivisie niet nog meer klappen door corona. © Pro Shots

“Of we ons zorgen maken? Zorgen is een groot woord. We zijn wél zeer alert en gelukkig merken we dat de clubs dat ook zijn,” stelt Bluyssen desgevraagd op vragen van Ajax Life. Toch steekt hij niet onder stoelen of banken dat het moeten verplaatsen van wedstrijden in de eredivisie problematisch zou zijn. Er is simpelweg amper ruimte in het ramvolle speelschema. Zeker voor een club als Ajax gaat die vlieger op, aangezien het ook nog op verschillende fronten actief is.

Bluyssen legt uit dat alle clubdirecties en bestuurders van de betaald voetbalcompetities nog altijd maandelijks (online) bij elkaar komen. Simpelweg om te bespreken hoe de coronawereld er op dat moment uitziet en wat betekent voor clubs. Welke regelgeving hoort daarbij en hoe kunnen partijen elkaar helpen met adviezen over hoe te handelen?

In deze werkgroep werd bijna twee jaar geleden al regelgeving vastgelegd over wat te doen als een club wordt getroffen door een corona-uitbraak. Bluyssen: “Elke club moet op de wedstrijddag minimaal 25 op corona geteste spelers opgeven die met regelmaat op het wedstrijdformulier staan. De bondsarts beoordeelt deze testen. Als daarvan dertien of meer positief zijn, dan gaat de wedstrijd niet door. Of als je het omdraait: er moeten dus minimaal twaalf veldspelers en een keeper overblijven. Deze regel staat nog steeds als een huis.”

Stel dus dat Ajax richting PSV-uit te maken krijgt met positieve besmettingen voor zeven beoogde basisspelers, dan is dat voor de KNVB zeker geen reden de wedstrijd te verplaatsen. De club moet dat dan maar oplossen met andere contractspelers. “Als een club zeven besmettingen heeft, dan hoeven ze echt niet te bellen. Dat heeft geen zin en dat weet elke club ook. Iedereen is op de hoogte van de nu geldende regels.”

Bluyssen benadrukt dat spelers wel dispensatie kunnen krijgen, zodat een test niet nodig is. Daarvoor moet een speler dan welk een boostervaccinatie hebben gehad van minimaal een week oud. Met een boosterprik-bewijs op zak zit een speler dus evengoed, zonder test, bij de hierboven genoemde groep van 25 spelers.

Aanbevolen
Corona dringt ook trainingskamp Ajax in Portugal binnen

“Wanneer een speler echter klachten heeft, dan vervalt die dispensatie,” vult Bluyssen aan. “Dat overstijgt natuurlijk alles en dat weet iedereen inmiddels ook wel. Bovendien vertrouwen we alle clubartsen daar ook op.” Is het ook mogelijk dat ploegen in z’n geheel in quarantaine moeten, ook als niet iedereen is besmet? En zo ja, wat dan?

“Hypothetisch gezien kan dat… Dan ontstaat een nieuwe situatie,” weet Bluyssen. “Het is en blijft in voorkomende gevallen maatwerk, maar we moeten er met z’n allen echt álles aan doen om zo veel mogelijk uit te spelen, want de ruimte in kalender is echt minimaal. Ajax heeft gezien het volle schema nog maar één echte mogelijkheid om een wedstrijd in te halen, zonder in de knoei te geraken. De continuïteit van de competitie mag niet in gevaar komen door het onnodig uitstellen van wedstrijden.”

Niet voor niets stuurde de KNVB voor Kerst nog een mail aan alle clubs, waarin het nogmaals benadrukte alle standaardregels rondom corona zo veel mogelijk in acht te nemen met alle adviezen die daarbij handig kunnen zijn. De voetbalbond kan echter alleen regelgeving afdwingen rondom of op wedstrijddagen.

“Wij adviseren en helpen waar nodig, maar hoe clubs met corona omgaan op doordeweekse trainingsdagen, is echt aan de clubs zelf. Wij kunnen alleen iets afdwingen rondom wedstrijden, aangezien dat reglementair gezien de enige momenten zijn. Het testen op zich helpt alleen om inzicht te krijgen en zo besmettingen onderling te voorkomen. Het is aan de clubs om te bepalen in welke regelmaat ze willen testen om zo inzicht te behouden binnen selectie.”

“Wij hebben wel geadviseerd om na de winterstop in elk geval selectie en staf in de eerste week tweemaal te testen op de aanwezigheid van het virus,” vervolgt Bluyssen. “En zeker voorafgaand aan een gepland trainingskamp. Verder blijft het advies laagdrempelig te testen bij klachten. Het opvolgen van de basismaatregelen inclusief het onderling afstand houden blijft cruciaal bij het voorkomen van uitbraken binnen het team.”

Ajax bleef lang gevrijwaard van het coronaspook. Erik ten Hag, zijn staf en de spelers kregen er eenmaal onder de Portugese zon tóch mee te maken. Ook bij Ajax vierden spelers vakantie in verre oorden en leek corona – afgaande op Instagramposts – soms niet te bestaan. De club drukte de spelers vooraf op het hart besmettingsrisico’s zo veel mogelijk te vermijden, liet iedereen bij terugkeer testen en gaf een toelichting op de nog geldende coronaregels op sportpark De Toekomst.

Ajax hervat de eredivisie op zondag 16 januari als het op bezoek gaat bij FC Utrecht. Een week later staat het uitduel met PSV op de rol.

Aanbevolen
Trainen in de achtertuin van de bondscoach

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >