Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Uit de oude doos: bekerwinst Ajax vol bijzondere momenten

Ajax treedt donderdag in de strijd om de KNVB-beker aan tegen de amateurs van Excelsior Maassluis. Voor ons reden om op zoek te gaan naar beelden uit de oude doos. Bijvoorbeeld van de Amstel Cup in seizoen 1998/1999. Voor Ajax een bekeravontuur vol bijzondere verhalen.

18 januari 2022 - 12:04

De laatste jaren van de vorige eeuw waren voor Ajax allerminst glorietijden. Sterker nog, in het betreffende seizoen stevende Feyenoord regelrecht op de landstitel af en moesten de Amsterdammers genoegen nemen met een beschamende zesde plaats op de ranglijst. Hosannamomenten waren er zelden in de Arena, maar gelukkig bood het bekertoernooi enige verlichting.

In de eerste ronde stuitte de ploeg van toenmalig trainer Morten Olsen op UDI’19/Beter Bed. De amateurs brachten een bezoek aan de toenmalige Amsterdam Arena. Het werd uiteindelijk 9-0 en dus viel er voldoende te juichen. Nog belangrijker, het betekende de opmaat naar een tof bekeravontuur.

Wat te denken van de bijzonder fraaie lobgoal van Shota Arveladze op bezoek bij Roda JC? Een bij velen inmiddels vergeten doelpunt, maar wat was-ie mooi. Of de heldenrol die Gerald Sibon opeiste in de uitwedstrijd bij FC Zwolle? De verguisde spits kwam als invaller binnen de lijnen en had slechts twintig seconden nodig om het winnende doelpunt te produceren.

Aanbevolen
Uit de oude doos: bijzonder kijkje in de kleedkamer van de Ajaxjeugd

Verhalen te over, want door de overwinning op FC Zwolle wachtte in de halve finale de klassieker tegen Feyenoord. Altijd een beladen potje, maar echt tof werd het omdat Wamberto scoorde uit een heuse omhaal en het winnende doelpunt werd gemaakt door de zwaar bekritiseerde Mario Melchiot. Feest op de tribunes en Ajax in de finale.

De tegenstander? Dat was verrassend genoeg Fortuna Sittard. Door een uitblinkende Jesper Gronkjaer – die met twee identieke goals de eindstrijd besliste – mocht Ajax uiteindelijk toch een prijs in ontvangst nemen, in een verder tegenvallend seizoen. We zien een geroerde hoofdtrainer Jan Wouters, die het stokje inmiddels had overgenomen van Olsen en een afzwaaiende Jari Litmanen.

Vele bijzondere momenten in één bekerseizoen en die komen in bovenstaande video mooi samen. De beelden werden door Ajax Archive geüpload en daardoor kunnen we weer twintig minuutjes genieten van een stukje Ajaxhistorie. Veel kijkplezier!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >