Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Uit de oude doos: bijzonder kijkje in de kleedkamer van de Ajaxjeugd

De winterstop is een voetballuwe periode en dus doken we weer in de archieven op zoek naar bijzondere beelden. Daarbij stuitten we op de documentaire ‘Dromen van Ajax’, waarin we een kijkje krijgen in de jeugdopleiding van de Amsterdammers.

10 januari 2022 - 12:19

Het is halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw. De Johan Cruijff Arena is nog in aanbouw en op de velden in de Watergraafsmeer worden jonge talenten klaargestoomd voor het grote werk. Co Adriaanse is directeur opleidingen en de camera draait overuren. “Bij Ajax spelen is een feest, een eer. Die tijd moet je zo lang mogelijk zien te rekken, tot je tussen de vier lichtmasten van De Meer staat,” horen we Adriaanse vertellen.

Ondertussen zien we beelden van jeugdige voetballertjes, die zich op ijzige velden in het zweet werken. Door weer en wind, want ze willen slagen in hun missie. Het is een nostalgisch beeld en geeft ook goed weer dat de weg naar Ajax 1 lang is.

Patrick Ladru is trainer van de E-junioren en legt zijn werkwijze uit. Interessanter wordt het wanneer we ook daadwerkelijk te zien krijgen hoe het er in de kleedkamer aan toe gaat. Al op jonge leeftijd worden de talenten gestimuleerd zelf veel over het spelletje na te denken. Zij krijgen dan ook menig vraag op zich afgevuurd.

Aanbevolen
Unieke beelden: stiftende Bergkamp vervult wens van kleine Ajacied

Op ieder detail wordt gelet, tot het ongemakkelijke aan toe. Wanneer een spelertje bijvoorbeeld ziekjes is, krijgt hij direct te horen dat hij de volgende keer zijn jas dicht moet dragen.

Hoe tof het ook is om in het wit-rood-wit te voetballen, er zijn soms best wat opofferingen voor nodig. Zo vertellen de ouders van Dwight Tiendalli – die later nog bij onder meer Feyenoord, FC Twente en Swansea City zou spelen – dat het voetballen bij Ajax best veel impact heeft op het privéleven. Alles moet worden gepland rondom het voetbal.

Kortom, er ontstaat een vrij compleet beeld van het voetballen in de jeugdopleiding van Ajax, pakweg een kwarteeuw geleden. Ajax Archive uploadde de documentaire op YouTube, die in totaal 48 minuten duurt. De beelden voelen nostalgisch aan en kijken lekker weg. Prima kijkvoer, voordat volgende week de eredivisie wordt hervat.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >