Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Waar is de vlaggenrenner?

Supporters leven van de traditie(s) bij hun club. Daarom zeg ik ook altijd: kom niet aan de clubkleuren, kom niet aan het shirt en kom zeker niet aan het logo.

01 september 2021 - 11:51
Vlaggenrenner 1200
De vlag ferm in de hand en rennen maar! © De Brouwers

Supporters zijn nu eenmaal conservatief ingesteld als het om hun club gaat. Mooi om te zien was dan ook hoe heel Zuid-1 in de Johan Cruijff Arena zondag bij de opkomst van de spelers met vlaggen aan het zwaaien was met het nieuwe/oude logo.

De zweem naar vroeger neemt steeds meer toe. Zeker bij een club als Ajax, die leeft van tradities. Als je ziet hoe een club als Juventus zijn logo verkracht en bijvoorbeeld Barcelona zijn shirt, dan is het toch altijd fijn om bij Ajax te zijn. Ik ben er dan ook van overtuigd dat onze club zich juist daardoor kan onderscheiden: waardeer wat er is en bewaak de clubcultuur met verve!

Natuurlijk zijn er in de loop der jaren meer tradities geboren tijdens en rondom wedstrijden. Ik ken supporters die vanuit bijgeloof altijd eerst op een bepaalde plek moeten plassen, supporters die niet het stadion betreden voordat zij in hun vaste kroeg een biertje hebben gedronken en supporters die altijd voor of achter een bepaalde supporter moeten zitten tijdens de wedstrijden.

Al jaren is de beste man een soort fenomeen en laat hij als een wedstrijd wel eens op een dood spoor zit het stadion even opveren.

Veel bijgeloof natuurlijk en of het allemaal helpt waag ik te betwijfelen. Toch ben ik best benieuwd naar ander bijgeloof en rituelen van supporters voor het bezoek aan een Ajaxwedstrijd.

Zo is er sinds Ajax in de Arena speelt ook een supporter op de Oostzijde die tijdens de wedstrijden altijd met een vlag ferm in zijn hand van de ene kant van het stadion naar de andere kant wist te rennen. En niet één keer, maar meerdere keren; de man heeft een prima conditie, zo zagen wij altijd.

Uitgestoken benen ontwijkend, kinderen die in zijn kielzog achter hem aan renden en supporters die hem vervolgens aanmoedigden; al jaren is de beste man een soort fenomeen en laat hij als een wedstrijd wel eens op een dood spoor zit het stadion even opveren.

Sinds het begin van de competitie mis ik echter onze vlaggenrenner. Waar is de man die altijd met een Danny Blind-shirt aan ons even wist te vermaken? Hij zal toch niet net als Danny naar het Nederland Elftal zijn vertrokken? Nee, dat zal vast niet, want: liefde 4 Ajax = Blind!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >