Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax O18 start Youth League met gelijkspel bij Sporting

Ajax O18 is woensdagmiddag met een gelijkspel begonnen aan een nieuw seizoen in de Youth League. De Amsterdamse talenten, die tijdens alle zeven voorgaande edities van het Europese toernooi van de partij waren, pakten op bezoek bij Sporting Clube de Portugal een zwaarbevochten punt: 1-1.

15 september 2021 - 14:13
Ajax O18 1200
Ajax O18 had het zwaar in Portugal, maar verovert wel een punt. © Pro Shots

Het eerste kwartier van de wedstrijd leverde vier serieuze kansen op voor Sporting, wat veelzeggend was voor de start van het duel. Ajax kwam al na tien minuten op achterstand door een treffer van Mateus Fernandes. De aanvaller profiteerde maximaal van een mislukte uittrap van doelman Charlie Setford.

Dat de ploeg van trainer Dave Vos het lastig had in Lissabon is overigens niet verwonderlijk. In Nederland wordt sinds twee jaar gewerkt met een O18-lichting, terwijl internationaal in verreweg de meeste landen nog altijd met O19-teams wordt gespeeld. Zo ook in de Youth League, waardoor het leeftijdsverschil met de tegenstanders groot is. Juist in het jeugdvoetbal is dat een vrij bepalende factor.

Daar komt bij dat Ajax O18 met een volledig nieuwe lichting is begonnen aan de jeugdvariant van de Champions League. Olivier Aertssen en Kristian Hlynsson zijn de enige twee spelers die er ruim een jaar geleden ook al bij waren, toen het toenmalige Ajax O19 in de halve finale werd uitgeschakeld door Benfica.

Aanbevolen
Drie dingen die je moet weten over Sporting CP - Ajax

In het Portugese zonnetje liepen de Amsterdammers lange tijd achter de feiten aan en zagen we alleen Gabriel Misehouy een keer op doel schieten. Toch werd het vlak na rust uit het niets 1-1. Jeppe Kjaer Jensen pikte de bal op en zag zijn schot meerdere keren van richting veranderd worden. Een gelukkige treffer, maar ook die tellen!

De thuisploeg bleef ook in de tweede helft de bovenliggende partij en kreeg na een ongelukkige handsbal van Aertssen de uitgelezen kans om opnieuw op voorsprong te komen. Paulo Agostinho faalde echter hopeloos. De aanvaller, die vanwege een opgelopen hoofdwond met een soort badmuts speelde, schoot de bal hoog over. Of zoals de commentator op Ziggo Sport het verwoordde: linea recta richting de ‘tienmeterplank’.

In de absolute slotfase van het duel waren het juist de Amsterdamse talenten die de meeste lucht leken te hebben. Amourricho van Axel Dongen, die speciaal voor de Youth League terugkeerde uit Jong Ajax, schoof zelfs de 1-2 tegen de touwen. Iedereen bij Ajax juichte, maar de grensrechter gooide roet in het eten door te vlaggen voor buitenspel. Randje dan, want op de tv-beelden was het niet goed waar te nemen.

Zo bleef het bij 1-1 en hield Ajax aan de eerste confrontatie met Sporting een punt over.

Aanbevolen
Laatste training Sporting-uit volgens Ten Hag belangrijk voor beleving

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >