Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Operatie ‘Trojaanse koe’: viervoeters bemesten veld Arena in 2001

Sportieve hoogte- en dieptepunten passeerden de revue in 25 jaar Johan Cruijff Arena. Ook sommige supportersacties mogen niet onbenoemd blijven. Wat te denken van operatie ‘Trojaanse koe’!

14 augustus 2021 - 05:10
Koe 1200
Deze supportersactie was tamelijk legendarisch. © Ronald Pieloor

We gaan terug in de tijd en hebben een pareltje uit de oude doos opgedoken. Medewerkers van Ajax en de Arena moesten even goed in de ogen wrijven, toen zij op woensdag 31 januari 2001 een blik op het veld wierpen. Op de plek waar normaal 22 spelers schitteren, stonden nu twee koeien te grazen.

Koeien? Dat lees je goed! Met een ludieke actie protesteerde een groep van ongeveer veertig Ajaxsupporters tegen de slechte staat van het veld. De grasmat van de Arena ligt er tegenwoordig als een biljartlaken bij, maar rond de eeuwwisseling was dat wel anders. In vijf jaar tijd versleet Ajax 24 (!) grasmatten. Het was de fans een doorn in het oog.

Tijd voor actie, zo was de gedachte bij de F-Side. Een grote club als Ajax moet op zijn minst voor een fatsoenlijk veld kunnen zorgen. En dus werden twee koeien de toenmalige Amsterdam Arena binnengereden. Daar was natuurlijk wel een slim plannetje voor nodig, want een loeiende koe valt nogal snel op wanneer je de slagboom wilt passeren…

Met een ‘paard van Troje-actie’ slaagden de supporters wel in hun opzet. Bij station Duivendrecht stapten zij in een vrachtwagen, terwijl de koeien volgden in de aanhanger van een personenauto. Met een smoes kwamen de vrachtwagen en het hele gevolg het stadion binnen en luttele minuten later stonden de viervoeters, genaamd Clara en Martha, op het veld te grazen.

Eén van de koeien was zo vriendelijk om het gras ook maar gelijk te bemesten. Het leverde hilarische plaatjes en veel aandacht op. Bobby Haarms, die destijds belast was met de kwaliteit van de grasmat, kwam hoogstpersoonlijk polshoogte nemen en toonde begrip voor de actie. “Ajax moet een goed veld hebben om goed te kunnen spelen. Er wordt dag en nacht aan gewerkt. Wie weet hebben we nog koeien of schapen nodig.”

Twintig jaar later ligt het veld in de Johan Cruijff Arena er heel wat beter bij. Sterker nog, de grasmat van Ajax eindigt steevast bovenin het rijtje beste grasmatten van de eredivisie. Koeien zijn dus niet meer nodig, maar gelukkig hebben we de anekdotes en de foto’s nog!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >