Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax - Leeds droomduel voor Jort en Adam: ‘Onderdeel van ons leven’

Jort Slangen (26) is al zijn hele leven supporter van Ajax. Zijn schoonbroer Adam Fisher (35) steekt zijn passie voor Leeds United FC niet onder stoelen of banken. Woensdag zitten ze voor het eerst samen op de tribune in de Johan Cruijff Arena.

Door Jordy Haak
02 augustus 2021 - 11:55
Slangen Goed 1200
Voor Jort en Adam is Leeds-thuis extra speciaal. © Archief Jort Slangen

Op de dag van zijn geboorte maakte zijn vader hem direct lid van de Supportersvereniging Ajax. Clubliefde kun je er immers het beste direct met de paplepel ingieten. 26 jaar later is daar niets aan veranderd. Ajax speelt tot op de dag van vandaag een prominente rol in het leven van Jort. Al is daar sinds enige tijd een extra club bijgekomen en dat heeft alles te maken met zijn schoonbroer. Daar willen we meer van weten!

“Adam is een enorme fan van Leeds United,” legt Jort uit. “Vijf jaar geleden heeft hij tijdens een reis mijn zus Senna leren kennen. Hij is vervolgens met haar meegekomen naar Nederland. Sindsdien maakt hij deel uit van onze familie. Het is een jongen uit Rotherham, wat niet ver van Leeds afligt. Hij is opgegroeid met die club en heeft jarenlang een seizoenkaart gehad op Elland Road.”

Via Adam maakte de familie Slangen kennis met Leeds, maar na de promotie naar de Premier League kwam alles in een stroomversnelling. “Vanaf dat moment raakte Adam niet meer uitgepraat over Leeds. We hebben daarna direct een deal met hem gesloten. Het is prima dat we ieder weekend de wedstrijden van Leeds op televisie volgen, maar dan kijken we óók samen naar Ajax. Beide clubs vormen inmiddels een belangrijk onderdeel van ons leven.”

‘Adam begon spontaan mijn vader en moeder te knuffelen. Die emotie is prachtig om mee te maken.’

De schoonbroers beleven de wedstrijden dan ook als echte supporters. “Het is vaak leuk voetbal om naar te kijken. Marcelo Bielsa heeft zich laten inspireren door Johan Cruijff. De filosofie van beide clubs lijkt daardoor wel aardig op elkaar. Winnen alleen is niet genoeg. De supporters komen ook voor aanvallend en aantrekkelijk spel.”

Hoewel ze bijna al het voetbal gebroederlijk beleven, verandert de situatie wanneer Ajax en Leeds elkaar treffen. “Vanwege de onderlinge rivaliteit? Ik zou het vooral 'trots' noemen. Bij de Engelse manier van voetbal kijken speelt passie een enorme rol. Ik heb met Adam de EK-finale gekeken. Toen de laatste strafschop was genomen, was de avond ook direct klaar…”

Die passie is tegelijkertijd ook iets dat Jort bewondert aan zijn schoonbroer. “Mijn mooiste herinnering is de 2-1-overwinning van Leeds United op Manchester City afgelopen jaar. Adam begon met zijn glas bier door de kamer te rennen en er viel van alles om. Interesseerde hem helemaal niets. Hij begon spontaan mijn vader en moeder te knuffelen. Die emotie is prachtig om mee te maken.”

Aanbevolen
Ajax organiseert online evenement rondom Ajax - Leeds

Ondanks dat hij zelf inmiddels ook enorm geniet van het cluppie uit Engeland, is het gevoel nog niet te vergelijken met Ajax. Wat de Amsterdamse club voor Jort betekent? “Ik maak bij Ajax altijd de vergelijking met verliefdheid.”

“In de afgelopen jaren hebben we met de club veel moois meegemaakt, maar er zijn ook pijnlijke momenten geweest. Dat zijn momenten waarop je liefdesverdriet voelt. Je wil de situatie heel graag anders zien, maar er is niets dat je eraan kunt doen. Ajax kan veel invloed hebben op je emoties.”

Hoewel ze samen bijna al het voetbal volgen, is Jort nog nooit samen met Adam naar Ajax of Leeds geweest. Woensdag komt daar verandering in, bij het onderlingen treffen. “Voor ons een bijzonder moment en ik hoop op een doelpuntrijk duel. Ik ga ervan uit dat Ajax een mooi resultaat neerzet, want als Leeds wint, krijg ik dat waarschijnlijk nog jarenlang te horen.”

Dan rest nog de vraag wat zijn zus Senna eigenlijk vindt van al dat voetbalgeweld om haar heen? “Die hoopt vooral dat beide clubs goed spelen en dat er wordt gewonnen, want dan heeft zij ook een goede avond,” besluit Jort lachend.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >