Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Welkom terug, ouwe!

Kun je terugverlangen naar iets dat je zelf niet bewust hebt meegemaakt? Normaliter zou ik deze vraag waarschijnlijk met een volmondig ‘nee’ beantwoorden, maar het klassieke Ajaxlogo heeft mij aan het twijfelen gebracht. Sterker nog, dit logo bewijst het tegendeel.

Door Jordy Haak
23 juli 2021 - 14:02
Oud Logo Shirt 1200
Het klassieke Ajaxlogo terug op het thuisshirt, genieten! © AFC Ajax

Ajax staat voor een wit-rood-wit shirt, met de krachtige buste van de Griekse held op de borst. Sinds 1928 was dit het geval en in het klassieke tenue werden grootse successen geboekt. Vele landstitels konden worden bijgeschreven, in de gouden jaren zeventig won Ajax driemaal de Europa Cup 1 en de wereldbeker werd toegevoegd aan de prijzenkast. Het klassieke logo staat zodoende symbool voor het roemruchte verleden van de club.

Een verleden dat ik overigens alleen ken van de video’s uit die tijd, van de verhalen van mijn ouders en uit de geschiedenisboeken. Ik kom zelf uit 1989 en mijn eerste serieuze herinneringen aan Ajax dateren van eind jaren negentig. Het klassieke logo was toen al vervangen door de nieuwe gestileerde variant, bestaande uit elf lijnen.

Vind ik dit nieuwe logo lelijk? Niet per se. Het is moderner, maar nog altijd herkenbaar. Mis ik successen met dit logo op ons fraaie shirt? Nee, eigenlijk niet. In 1995 speelde Ajax ook al met het ‘nieuwe logo’ op het shirt en werden de Champions League en de wereldbeker gewonnen. Deze eeuw werden negen landstitels veroverd en ‘the class of 2019’ reikte tot de halve finale van de Champions League. Dat kan het dus niet zijn.

Hoe kan dat toch? Dat ik verlang naar een logo dat ik zelf niet bewust heb meegemaakt?

En toch… Toch snak ik al mijn hele supportersleven naar de terugkeer van dit pareltje. Van mijn tante – die aan porseleinschilderen doet – kreeg ik ooit een sierbord cadeau, met daarop het nieuwe Ajaxlogo. Een fraai werk, waar aardig wat uurtjes arbeid in zaten. Toen zei mij hoorde praten over mijn voorliefde voor het traditionele logo, kreeg ik een jaar later echter een nieuw exemplaar. Met inderdaad de klassieke held Ajax erop. Die staat al jaren prominent in mijn woonkamer.

Hoe kan dat toch? Dat ik verlang naar een logo dat ik zelf niet bewust heb meegemaakt? Geldt dit ook voor mijn leeftijdsgenoten? Een generatie jongeren die volledig is opgegroeid met de Griekse held bestaande uit elf lijntjes?

Een eenduidig antwoord heb ik niet. Wél een gevoel. Het klassieke Ajaxlogo staat voor kracht, historie en succes. Het klassieke logo doet denken aan Johan Cruijff, Rinus Michels en totaalvoetbal. Eigenlijk aan alles waar onze club voor staat. Ook nu nog, zoveel jaren later. Het klassieke logo, dat is Ajax.

En toen was daar het nieuwe thuisshirt… Welkom terug, ouwe!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >