Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

‘Baas, Baas, Baas!!!’

Het is rond de klok van 8.00 uur als ik mijn auto voor de Amsterdamse deur van collega Lindy voorrijd. We gaan naar De Lutte voor de training en persdag van Ajax. Altijd mooi. Met twee koppen verse koffie en een laptop in de armen stapt mijn collega in en zetten we koers naar Overijssel voor een dagje Ajax in de provincie.

09 juli 2021 - 15:54
Baas 1200
Baas wordt continu Baas genoemd. Dat is best lekker, toch? © AFC Ajax

Dit zijn de mooiste dagen als redacteur bij Ajax Life. Dat is gewoon echt zo. De rit duurt dik twee uur en het gaat eigenlijk over niks anders dan ons cluppie. Wat is het perspectief van Danilo? Wat gaat er met Andre Onana gebeuren? In de voorbereiding is alles nog lekker laagdrempelig en bijna kneuterig.

Ajax traint vrijdag bij Quick ’20, omdat de velden bij het hotel in De Lutte te sompig zijn door fikse lokale regenbuien. We zijn net binnen als ook de spelersbus het sportpark opdraait. Dusan Tadic is de eerste die uitstapt, zo doen aanvoerders dat. We worden gevraagd achter de linten te gaan staan, want Erik ten Hag wil zijn vrienden van de media niet overal verspreid hebben rondlopen.

Terwijl de spelers rekken en strekken op het gras, zetten Winston Bogarde, Michael Reiziger, Richard Witschge en conditietrainer Alessandro Schoenmaker alle pionnen en prikpoppen op de juiste plek. Een aantal fotografen is in de war. “Weet jij wie wie is?”

Dit is de kans om te laten zien wat je in je mars hebt en elk talent wil mee op trainingskamp naar Oostenrijk. Knallen dus!

Het is ook even zoeken naar vedettes als Tadic en Noussair Mazraoui tussen het jonge grut, zoals Amourricho van Axel Dongen, Kristian Hlynsson, Rio Hillen, Anass Salah-Eddine, Ar’Jany Martha en Kian Fitz-Jim. Overigens zijn er ook vragen over de wat bekendere spelers. Zo is het vraagstuk of Mohammed Kudus wel kan koppen met zijn kapsel een levendige. Midden in de discussie knikt hij een bal tegen het net. Altijd fijn.

Tijdens een rondo op hoog tempo geeft Ten Hag zijn ogen goed de kost. Hij is vooral bij de jonkies complimenteus als er een goede bal wordt gegeven. “Hou ‘m op de grond, sneller handelen, goed zo Kian!” De verliezende partij moet opdrukken, ook dat is van alle tijden.

Bij een partijvorm is de voertaal van de hoofdtrainer een bijzondere mix van Engels en Nederlands. Zo krijgt Sébastien Haller het volgende naar zich toe geworpen: “When you pass, you have to make a run to de penaltystip!” De spits kijkt op en ziet zijn trainer wijzen naar de plek waar hij volgens Ten Hag had moeten opduiken.

Fitz-Jim krijgt op datzelfde moment een bal vrij hard op een plek waar je die als man niet wilt hebben. De jongeling slaakt een kreet, verbijt de pijn en gaat volop door. Dit is de kans om te laten zien wat je in je mars hebt en elk talent wil mee op trainingskamp naar Oostenrijk. Knallen dus!

Precies dat verwacht Ten Hag ook van Victor Jensen, die naar de smaak van de trainer te halfzacht ingrijpt. “You have to be ruthless,” krijgt de Deen te horen. Ten Hag zet zijn woorden kracht bij door met zijn vuist in de palm van zijn hand te slaan.

Een penaltyspel tussen David Neres en Danilo blijkt vooral een wedstrijdje gekke aanloopjes doen

Bij een ander talent moet het zelfvertrouwen als vanzelf door zijn achternaam groeien. Als Youri Baas de bal in bezit heeft, dan roepen zijn ploeggenoten allemaal in koor “Baas, Baas, Baas!” Tja, als collega's je continu zo noemen, dan ga je als vanzelf in jezelf geloven!

Boven de buffelende Ajacieden klinkt gezoem. Het is een drone die alles vanuit de lucht vastlegt. Op sportpark De Toekomst is dit niet mogelijk, wegens regelgeving rond Schiphol. Vanaf de parkeerplaats kijkt de lokale jeugd naar een penaltyspel tussen het Braziliaanse duo David Neres en Danilo. Het blijkt echter vooral een wedstrijdje gekke aanloopjes doen.

Dan is de training voorbij en zet het hele gezelschap koers naar De Lutte. Daar kunnen de jonkies op de Playstation, terwijl de ervaren spelers acte de presence moeten geven op de persdag. Ook Ten Hag schuift aan voor een ontspannen persconferentie. Spannend wordt het nooit, het is zowaar vrij rustig rond de club.

De pret is nog niet over, want zaterdag speelt Ajax in Oldenzaal tegen het Duitse SC Paderborn 07 met zo'n 1.400 mensen langs de zijlijn. De voorbereiding. Het is heerlijk.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >