Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

CAS verkort schorsing Onana van twaalf naar negen maanden!

Goed nieuws voor Andre Onana! De uitspraak van sporttribunaal CAS ligt op tafel. Eerder kreeg Onana door het tuchtorgaan van de Uefa een schorsing van twaalf maanden opgelegd, vanwege de vaststelling van een dopingovertreding. Het tribunaal bepaalde in hoger beroep dat de schorsing wordt verkort tot negen maanden.

10 juni 2021 - 15:08
Onana Cas 1200 (1)
Van der Sar steunde Onana ook tijdens de zitting bij het CAS. © AFC Ajax

De schorsing eindigt op 4 november 2021 en heeft tot die tijd betrekking op alle voetbalactiviteiten van de Kameroener, zowel nationaal als internationaal. De sluitpost mag zijn trainingsactiviteiten twee maanden voor het einde van de schorsing, op 4 september 2021, hervatten. Onana heeft bij Ajax nog een contract dat loopt tot en met 30 juni 2022.

Tijdens een vier uur durende online zitting op woensdagochtend 2 juni deed de doelman zijn verhaal tegenover drie arbiters van het CAS, waarbij hij werd bijgestaan door zijn advocaten en door Ajax. Daarbij werd het CAS gevraagd hem geen straf op te leggen, dan wel een aanzienlijk kortere straf dan de eerder door Uefa opgelegde twaalf maanden. Het standpunt van Uefa was onveranderd. De Europese voetbalbond wilde dat het CAS vast zou houden aan de twaalf maanden schorsing.

Bij de doelman werd na een controle op 30 oktober vorig jaar het middel Furosemide in zijn urine aangetroffen. Hij werd destijds positief bevonden na een dopingtest omdat hij per ongeluk een 'plaspil' van zijn vrouw had gepakt, terwijl hij een aspirine wilde gebruiken. Dat pilletje bevatte het verboden middel.

Edwin van der Sar reageert op ajax.nl: “Wij hebben met deze uitspraak van het CAS drie maanden winst geboekt ten opzichte van de oorspronkelijke schorsing. De stap naar het CAS is dus niet voor niks geweest. Wij staan voor een schone sport. Maar ik herhaal dat wij ervan zijn overtuigd dat Andre dit middel per ongeluk heeft genomen en zeker niet om beter te presteren. Dat wordt door alle partijen, ook door Uefa, onderschreven zo blijkt uit de behandeling bij Uefa en het CAS.”

“Toen we vorige week met Andre en de juristen ons verhaal bij het CAS hadden gedaan, reed ik met een goed gevoel weg van de Toekomst. Ik heb gemengde gevoelens bij de uitspaak van vandaag, want ons doel was dat hij vanaf deze zomer weer aan wedstrijden mee had mogen doen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >