Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Ajax wordt kampioen in een typische wedstrijd

Ajax - FC Emmen was een typisch eredivisieduel zoals Ajax die dit seizoen wel vaker heeft afgewerkt. Je weet vanaf de aftrap al dat de thuisploeg wint, alleen de hoeveelheid goals is nog onzeker. We analyseren de kampioenswedstrijd aan de hand van statistieken en noteren wat tactische puntjes richting volgend seizoen.

03 mei 2021 - 20:24
Passmapsajaemm800
Wie wordt volgend seizoen de middelveldpartner van Gravenberch? © Pro Shots

Door Erik Elias

Het onderlinge verschil met veel ploegen in het rechterrijtje is gewoon te groot voor een serieuze krachtmeting. Emmen lijkt misschien het kleine duimpje in de eredivisie, maar wie inzoomt op het spelersbudget ziet dat dit in de praktijk reuze meevalt. Emmen geeft met een totaalbedrag van 4,5 miljoen euro maar liefst vijftig procent meer uit aan salaris dan clubs als RKC Waalwijk, ADO Den Haag en VVV-Venlo. Zo bezien is de huidige zestiende plaats eigenlijk vrij tegenvallend, al kan het natuurlijk altijd een keertje tegenzitten.

Wel was Emmen in bloedvorm in de weken voorafgaand aan deze wedstrijd. Het vuurwerk bleef zondag echter uit, met een redelijk bloedeloze 4-0 tot gevolg en een Emmen dat in de gehele tweede helft niet tot één schot kwam. We blikken terug op de kampioenswedstrijd aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via @11tegen11.

Passmaps
De passmap lijkt erg veel op de gemiddelde passmap van Ajax dit seizoen. We lichten er drie dingen uit die interessant zijn om te volgen richting komend seizoen.

Allereerst zien we een dikke pijl van Edson Álvarez naar Ryan Gravenberch, wat betekent dat Álvarez de bal vaak naar Gravenberch speelde. Dat is goed. We weten echter ook dat dat niet altijd het geval is geweest de afgelopen seizoen(en). Hoe meer druk de tegenstander zet, des te lastiger het voor de Mexicaan is om de bal schuin vooruit te spelen richting spelmaker Gravenberch.

Ervan uitgaande dat Gravenberch nog een seizoen blijft – de middenvelder heeft nog maar een contract voor twee jaar en zijn zaakwaarnemer is Mino Raiola – zou het niet gek zijn om voorzichtig op zoek te gaan naar een ‘Álvarez-plus’. We bedoelen dan een speler die kan brengen wat Álvarez ook brengt zonder bal, maar dan mét de voetballende kwaliteiten van Gravenberch. 

De ideale middelveldpartner voor Gravenberch lijkt in deze selectie niet rond te lopen. Met Mohammed Kudus krijg je problemen in de omschakeling, Davy Klaassen is voetballend gezien ook niet de spelversneller die je daar wilt hebben en voor Daley Blind zijn de afstanden misschien te groot om te belopen. Als Ajax serieus werk wil maken van een overwintering in de Champions League, is zo’n alleskunner op die positie de snelste manier om het middenveld te versterken. 

Verder bouwt Ajax al sinds de tijd van Frenkie de Jong vooral op over de linkerkant. Doordat Ajax in die tijd niet met een echte rechtsbuiten speelde, maar met Hakim Ziyech als een ‘tien’ aan de binnenkant, ging dit niet ten koste van de buitenspeler op rechts.

De opvolger van Ziyech is echter wel een echte klassieke buitenspeler. Antony wordt daarnaast ook nog eens geïnstrueerd om de zijlijn op te zoeken, terwijl de rechtsback achter hem aan de binnenkant speelt. Des te langer het seizoen vorderde, des te kleiner het bolletje van Antony vaak werd op de passmaps.

Wie gaat turven hoe vaak de kleine Braziliaan in een échte één-tegen-één-situatie wordt gezet met een linksback, komt vaak bedrogen uit. Mede daardoor stokte zijn rendement in de loop van het seizoen ook. In de laatste tien competitiewedstrijden kwam Antony niet tot één goal of assist.

Zo lang Gravenberch bij Ajax speelt, lijkt het onlogisch om de opbouwstructuur over links te wijzigen. Maar misschien zou het richting volgend seizoen een idee zijn om Antony ook wat vaker aan de binnenkant te laten voetballen, om hem zo meer betrokken te betrekken in het veldspel.

Wie de ‘nummer tienpositie’ op deze passmap bekijkt, zou kunnen denken dat Klaassen een anonieme middag beleefde en de kampioenswedstrijd niet of nauwelijks beïnvloedde. Het tegendeel is echter waar, want Klaassen was van grote invloed zonder de bal te hebben. Door ruimte te scheppen voor anderen, druk te zetten na balverlies, de ploeg neer te zetten als de tegenstander de bal had en in de eindfase belangrijk te zijn met goals en assists.

Het ligt dus niet voor de hand om Klaassen in die rol uit de as weg te halen. Dit roept wel de vraag op waar Kudus dan moet gaan spelen. De creatieve Ghanees lijkt te goed om nog een heel jaar op de bank te houden. Zoals eerder benoemd, is een plek naast Gravenberch niet voor de hand liggend, is de ‘tienpositie’ bezet en staan er op linksbuiten en in de spits al andere spelers ingevuld. 

Expected Goals
Tot zover de tactische bespiegelingen richting volgend seizoen. Terug naar Ajax - Emmen. We zien geheel in lijn der verwachtingen een lange barrage van de thuisploeg, die al begon met twee kansen in de eerste tien minuten en daarna niet meer ophield. Ondanks de vele invallers wist Ajax in deze wedstrijd wél de voet op het gaspedaal te houden, met een 4-0-overwinning tot gevolg.

Daar waar de Drenten voor rust nog met speldenprikjes gevaarlijk werden – ze speelden met goed voetbal onder de druk van Ajax uit – losten ze in de tweede helft niet één schot. Bijzondere statistiek: de assist van Dusan Tadic op Devyne Rensch betekende zijn dertiende assist op een verschillende speler dit seizoen. Het tekent zowel de productiviteit van de aanvoerder als de aanvallende veelzijdigheid van deze ploeg.

Ajax schiet dit seizoen beduidend minder vaak van afstand dan voorheen. Ook in de kampioenswedstrijd kwamen 15 van de 16 schoten van binnen de zestienmeter. Dit Ajax is erop gebouwd om door te combineren tot een goede schotpositie is bereikt, om daarna pas de trekker over te halen.

Of dit een instructie is van de technische staf of gewoon het gevolg van het vertrek van Ziyech is onduidelijk. Feit is wel dat van dichterbij schieten vaak slimmer is dan van ver weg.

Het kampioenschap van Ajax voelt al als een voldongen feit zodra de eredivisie van start gaat. Toch was dit pas de tweede schaal in de afgelopen zes seizoenen. Misschien flauw om die van afgelopen seizoen niet mee te rekenen, maar Ajax stond toen toch echt gelijk in punten met AZ en had van de laatste zes eredivisiewedstrijden er drie verloren.

Alle signalen lijken echter op groen te staan voor een Bayern München-scenario in Nederland. Of dat een goede zaak is – je krijgt dan nog véél meer potjes zoals deze – moet iedere Ajacied voor zichzelf uitmaken. 

Feit is wel dat de prijzenkast de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid flink gaat worden uitgebreid en de Ajacieden (na corona) weer alle reden hebben om met duizenden bij elkaar te staan bij het parkeerdek.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >