Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Emmen

Nu het officieuze feestje achter de rug is, wordt het tijd dat Ajax ook officieel de kampioensschaal mag liften. Dan moeten er wel eerst punten worden gescoord tegen FC Emmen, dat op zijn beurt weer bezig is aan een indrukwekkende eindsprint. Daarom hier wat zaken die goed zijn om te weten richting de aftrap!

01 mei 2021 - 11:49
Driedingenajaemm800
Schaal nummer 35 komt steeds dichterbij... © Pro Shots

Geen publiek, wel alternatief feestje
We hadden zo gehoopt dat de landelijke pilot met publiek in de voetbalstadions een vervolg zou krijgen, maar helaas… Ajax speelt zijn kampioenswedstrijd tegen FC Emmen in een lege Johan Cruijff Arena. Geen gejuich vanaf de tribune, geen galmend gezang door het stadion een geen feestje met de supporters achteraf. 

Althans, niet in fysieke stijl. Ajax wil bij het binnenhalen van de schaal zijn supporters alsnog zo veel mogelijk betrekken bij het kampioenschap. Zo heeft de club na het laatste fluitsignaal – en hopelijk de definitieve landstitel – extra activiteiten voor op het veld gepland. Ajax houdt de supporters via sociale media uitgebreid op de hoogte van het feestje, terwijl ook ESPN na afloop blijft hangen om verslag te doen.

De gemeente Amsterdam is eveneens van plan om te laten zien ‘hoe ongelofelijk trots’ ze zijn op de ploeg. Daarbij benadrukt burgemeester Femke Halsema wel dat het niet de bedoeling is om in mensenmassa’s bij elkaar te komen. Er is dan ook een noodverordening voor het Leidseplein en de nabije omgeving ingesteld.

Er wordt daarom door de gemeente nagedacht over alternatieven, die ervoor zorgen dat supporters ook thuis vanaf de bank een feestje kunnen vieren. Hoe dat er allemaal precies uit komt te zien, is nog een verrassing. Sowieso moet Ajax eerst maar eens officieel kampioen zien te worden. Dan kan het alternatieve feestje daarna losbarsten!

Emmen bezig aan indrukwekkende eindsprint
Wie vooraf denkt dat Emmen als laagvlieger wel even opzij wordt gezet door Ajax, komt waarschijnlijk bedrogen uit. De club uit Drenthe staat dan weliswaar op de zestiende plek, maar is bezig aan een indrukwekkende eindsprint in de strijd om degradatie. Emmen won zijn laatste drie wedstrijden en behaalde liefst 18 punten uit zijn laatste 8 duels. Alleen Ajax scoorde in diezelfde reeks meer punten (23). 

En dat terwijl niemand zo halverwege dit seizoen ook nog maar een cent gaf voor Emmen. De ploeg van Dick Lukkien had na 22 wedstrijden nog altijd geen zege geboekt en stond met zes schamele puntjes stijf onderaan de ranglijst. Degraderen leek de enige mogelijkheid, want nog nooit handhaafde een eredivisieclub zich nadat het geen van zijn eerste 22 wedstrijden won.

Maar na de soort hergeboorte van Emmen is het de club gelukt om te klimmen naar de zestiende plek, net boven de directe degradatiestreep. Veel marge is er met twee punten niet ten opzichte van nummer zeventien VVV-Venlo, dus de ploeg zal tegen Ajax koste wat het kost willen winnen. Iets met een kat in het nauw…

Ajax en Tadic jagen op fraaie mijlpalen
Het allerbelangrijkste tegen Emmen is dat Ajax wint en de kampioensschaal pakt, terwijl een gelijkspel ook genoeg is om de landstitel binnen te slepen. Hoewel het bier er achteraf echt niet minder om zal smaken, hopen wij natuurlijk gewoon op een zege. Maar naast een schaal is er tegen Emmen nog meer om voor te voetballen.

Zo jaagt Ajax op een puntenrecord. De koploper staat nu op 76 punten en kan met nog vier duels te gaan op maximaal 88 punten komen. Het gebeurde slechts twee keer eerder dat een eredivisieclub zoveel punten haalde. Ajax heeft met 89 punten in 1997/1998 het record in handen, terwijl PSV in 2014/2015 op 88 punten eindigde.

Ook Tadic hoopt het seizoen met een gouden randje af te sluiten. Topscorer wordt hij waarschijnlijk niet meer, maar de aanvoerder kan nog wel de meest waardevolle speler van dit seizoen worden. Dit klassement wordt bepaald door te kijken welke speler het vaakst direct betrokken was bij een doelpunt. 

Tadic staat met 14 goals en 14 assists (logisch!) op de tweede plek van het Most Valuable Player-klassement, maar hoeft nog maar bij twee doelpunten betrokken te zijn om nummer één Steven Berghuis (betrokken bij 29 treffers) te passeren op de ranglijst. Een laat de Feyenoorder nou net twee duels geschorst zijn!

Ajax en FC Emmen trappen zondagmiddag om 14.30 uur af in een helaas lege Johan Cruijff Arena. De wedstrijd staat onder leiding van Kevin Blom, terwijl Sander van der Eijk de VAR van dienst is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >