Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl tegenvallend Ajax moeizame zege boekt op RKC

Ajax is na een moeizame zege op RKC Waalwijk weer een stapje dichterbij een nieuwe kampioensschaal gekomen. Het ging niet van harte, zeker niet zelfs, maar in de fietsenstalling van Wolluk werd desondanks met 0-1 gewonnen. Dit viel ons zoal op!

11 april 2021 - 18:36
Rkcaja800
Haller maakte op fraaie wijze zijn achtste van het seizoen. © Pro Shots

Spelers vanaf het begin sparen? Niks ervan!
Met een belangrijk Europees uitduel tegen AS Roma en een KNVB-bekerfinale tegen Vitesse op komst, had menig Ajacied misschien wel verwacht dat er hier en daar wat spelers vanaf het begin zouden worden gespaard. Erik ten Hag dacht daar echter heel anders over, want de trainer begon gewoon met zijn sterkste elf.

Maarten Stekelenburg is nog altijd niet fit, waardoor we Kjell Scherpen wederom onder de lat zagen plaatsnemen. Verder kreeg Antony de voorkeur boven David Neres op de rechterflank. En verder? Verder geen bijzonderheden dus. Eerst een comfortabele voorsprong creëren en dan pas rouleren, zo was de achterliggende gedachte.

Ajax wederom in nieuw kleurenpalet
Het is nu al de derde keer in korte tijd dat we het in ons wedstrijdverslag hebben over de tenues van Ajax, maar we ontkomen er gewoon niet aan. Nadat Ajax zowel uit tegen sc Heerenveen als thuis tegen AS Roma in het zwart-goud speelde, werd nu het blauwe uitshirt uit de kast gehaald. Met rode broekjes…

We hadden eigenlijk verwacht dat Ajax net als vorig seizoen gewoon in het traditionele thuisshirt zou aantreden, maar daar stak de KNVB een stokje voor. Dit had alles te maken met de witte kousen van de Rooms Katholieke Combinatie Waalwijk. En tweemaal witte sokken conflicteert te veel, dus dat was geen optie.

Zwarte kousen dan? Nee, ook dat was geen mogelijkheid. Evenals het zwart-gouden shirt trouwens. Dit had weer te maken met het feit dat RKC-keeper Kostas Lamprou al helemaal in het zwart was aangekleed. Ajax vroeg zelfs nog expliciet of de doelman iets anders wilde aantrekken zodat het in het Europese shirt kon voetballen, maar helaas.

Het uitschuifbeen van Haller
Goed, genoeg geouwehoer over de tenues! Want ook tijdens de wedstrijd gebeurde er voldoende opvallends. Zo liet RKC in de openingsfase zien dat het totaal niet van plan was om zich te verstoppen. De ploeg van Fred Grim zette Ajax flink onder druk en hoopte op die manier gevaarlijk te worden. Dat lukte echter niet, terwijl de koploper wel geregeld in de vijandelijke zestien opdook. 

Nadat Lamprou het lobje van Dusan Tadic eerder nog over wist te tikken, was hij kansloos op de inzet van Sébastien Haller. De spits tikte de voorzet van Tadic met een soort uitgeschoven Go Go Gadget Leg over de oud-Ajacied heen. Een fraai stukje acrobatiek, hoor! Waar Haller normaal gesproken wat ingetogen juicht, werden er nu kusjes en hartjes richting de camera uitgedeeld.

Ajax oogde fris in de openingsfase, maar de afgekeurde goal van Davy Klaassen (buitenspel) vormde op een of andere manier het startsein voor een mindere fase, waarin het tempo aardig naar beneden werd geschroefd. Edson Álvarez ging nog op de bon voor een dom nektikje, maar verder gebeurde er weinig noemenswaardigs.

Wisselingen na rust
Met een 0-1-tussenstand was er nog niet echt sprake van een comfortabele voorsprong, maar desondanks vond Ten Hag het na rust tijd om te rouleren. Zo kwam Mohammed Kudus in de ploeg voor Klaassen en werd Antony gewisseld voor Neres. Antony leek op het eerste oog niet heel blij met zijn wissel, maar was nog wel zo vrijgevig om zijn shirt af te staan aan een Waalwijkse ballenjongen, die zijn geluk vervolgens niet opkon. Klasse!

Ook Devyne Rensch ging naar de kant, maar wel met een minder plezierige reden. De jonge rechtsback greep naar zijn hamstring, waarna hij werd vervangen door Sean Klaiber. Natuurlijk gunt ‘Sjaan’ zijn concurrent geen blessure, maar we kunnen ons best voorstellen dat hij na de uitvalbeurt van Rensch stiekem steeds meer begint te dromen van spelen in een bekerfinale.

Als er verse krachten binnen de lijnen komen, hoop je altijd op een stukje nieuwe energie in de ploeg. Maar ook na rust trok Ajax dezelfde tegenvallende lijn door: laag tempo, slordige passes en niet geconcentreerd spel. De Ajacieden hadden zelfs een door RKC op de lat geschoten vrije trap nodig om wakker te worden.

Écht wakker werd Ajax niet meer, maar het bleef gelukkig wel een late domper bespaard. Zo won de koploper uiteindelijk dus moeizaam met 0-1. Al met al een wedstrijd die Ajax ongetwijfeld snel zal willen vergeten. De drie punten zijn binnen en nu door. Op naar Rome, waar de Ajacieden een 1-2-achterstand tegen AS Roma goed moeten zien te maken.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >