Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bellen met Yakubu22, de eeuwige nummer twee van de Ajax Life Pubquiz

Heb jij al eens meegedaan aan onze online en offline Ajax Life Pubquizzen? Om je precies hiervoor te enthousiasmeren bellen we met Ajaxsupporter Roy Diepeveen, deelnemer van het eerste uur. Wat maakt pubquizzen met Ajax als onderwerp nou zo onwijs tof? Lees maar!

01 april 2021 - 09:55
Pubquiz 1200
'BOGARDE!!!' Of was het toch Van Vossen....? © Ajax Life

Roy! Jouw team was afgelopen maandag weer van de partij, hè?
“Zeker weten. Met ons team ‘Yakubu22’ werden we ditmaal vijfde. Dat lijkt niet zo goed, maar er deden online maar liefst 53 teams mee en tussen ons en de nummer één zat slechts anderhalf punt verschil, haha! Voorheen deden we altijd al mee aan de pubquizzen van SV Ajax in café De Ebeling, maar door corona kon dat niet meer. Gelukkig is er online een doorstart gemaakt. Erg tof!”

Yakubu22 is een uitstekende teamnaam! Wat is het verhaal daarachter?
“Een ode aan Koning Yakubu! Daar schuilt gelijk een leuke quizvraag in, want wist je dat Abubakari Yakubu in april 2000 gelijktijdig met Rafael van der Vaart voor Ajax debuteerde? Uit in Den Bosch, 1-1. In die jaren studeerde ik nog en had ik een bijbaan bij de receptie in de toen nog Amsterdam Arena. Yakubu en Anthony Obodai kwamen altijd lopend naar het stadion. Elke dag dus even groeten, praatje maken, koffietje drinken. Dagelijks zag je hem even. Dat was heel leuk. Hij sprak gebrekkig Nederlands, maar probeerde het altijd wel. Op een vrolijke manier. Abu, noemden we hem altijd. Zijn overlijden in 2017 was wel een shock, eerlijk gezegd...”

“We begonnen overigens ooit met een andere teamnaam. De pubquizzen van SV Ajax vonden voorheen op woensdagen plaats, dus kozen we voor ‘Woensdag Abdelhakdag’. Een woordgrapje, maar na de trieste gebeurtenissen rond Nouri vonden we dat niet meer passend en veranderden we die naam snel in Yakubu22. Deze hielden we dus wel aan, als ode.”

Jullie zijn een beetje de eeuwige nummer twee van onze pubquizzen, hè?
“Begin jij ook al…? Maar ja, het is wel zo. We zijn een beetje de Joop Zoetemelk, zeg maar. De quizmaster wijst ons daar ook altijd fijntjes op en het is al een soort running gag. We zijn overigens ook een keer eerste geworden hoor, dat wil ik hier wel hebben gezegd. We hebben nu zo’n vijftien keer meegedaan. Het zijn altijd leuke avonden, ook nu ze online plaatsvinden. Daar moet je het in deze ellendige coronatijden toch een beetje van hebben.”

Hoe werkt de online pubquiz ten opzichte van hoe het gaat in real life?
“Het gaat via een grote meeting in Zoom. Afgelopen maandag waren we met alle deelnemende 53 teams ingelogd. De teams krijgen na elke ronde tien minuten bedenktijd. Je gaat dan met je eigen groepje in een ‘breakoutroom’, zodat andere teams niet kunnen meeluisteren. Je ziet een klokje meelopen. Na tien minuten keer je terug en heb je de antwoorden via een online formulier ingestuurd.”

Wat zijn voor jou de lastigste vragen?
“Waar ik altijd veel moeite mee heb, zijn vragen over EK’s en WK’s. Ik haal eindtoernooien altijd door elkaar. Zo was er maandag de volgende vraag: ‘Welke vier spelers scoorden op het WK in 2002, die tijdens hun carrière ooit voor Ajax speelden?’ Wij vulden John O’Brien, Benni McCarthy, Dennis Rommedahl en Tijjani Babangida in. Maar bij die laatste hadden we misschien Pius Ikedia of Sunday Oliseh moeten invullen. We hadden er twee van de vier goed, in elk geval. Binnen ons team hebben we gelukkig altijd wel een ‘kenner’ op een bepaald vlak.”

Voor welke vragen kijken jouw ploegmaten jou vooral aan?
“Vragen over Ajax en de Champions League. Dat blijft bij mij vaak goed hangen. Alle groepslijstjes door de jaren heen zitten nog altijd wel in mijn hoofd. Tarik Oulida die twee keer scoorde tegen AEK Athene. Dat zijn vragen waar ik niet over na hoef te denken, al word je soms te makkelijk. Zo gingen we laatst de mist in met een vraag over seizoen 1994/1995…”

Haha, wat ging er mis?
“De vraag was: ‘Welke speler van Ajax kwam in de groepsfase van seizoen 1994/1995 twee keer uit tegen AC Milan, maar kwam niet in actie in de finale tegen datzelfde Milan?’ Wij riepen gelijk ‘Winston Bogarde’. We waren ervan overtuigd. Snel door, want tijdsdruk. Toen plots het besef dat het Peter van Vossen moest zijn, maar we hadden ons vragenlijstje al ingeleverd. Tja, dus werden we weer tweede, haha!”

Wat zijn de leukste vragen?
“De spelerspaspoorten! Vaak is dan de naam van een speler weggelaten en zie je alleen de seizoenen met de clubs staan. Of je ziet juist wel de naam van een speler, maar in zijn paspoort ontbreekt een club. Tja, en welke dan? Het is net als met rijtjes leren op school. Als ik nu ‘Padova’ zie staan, dan roep ik gelijk ‘Michel Kreek!’ Of als je Nottingham Forrest en Foggia ziet staan, dan denk ik gelijk aan Bryan Roy. Maar vaak moet je ook wel even langer nadenken, hoor. Het lijkt nu net of we een stel nerds zijn, maar we zijn gewoon bovenmatig geïnteresseerd in Ajax, haha!”

Hoe groot moet je Ajaxkennis zijn om mee te doen?
“Joh, dat maakt niks uit. Als je regelmatig Ajax kijkt of de club volgt, dan kom je al een heel eind en dan doe je hartstikke leuk mee. Het is toegankelijk en je hoeft echt geen feitenfetisjist te zijn. Wil je kans maken op de hogere plekjes, dan is het handig als je bovengemiddelde kennis over Ajax hebt, maar het is echt niet minder leuk als je dat niet hebt. Daarbij helpt veel pubquizzen spelen natuurlijk ook ontzettend. Het is vooral hartstikke gezellig. In het café, maar nu online is het ook hartstikke leuk.”

Check hier meer info over onze pubquizzen. Lid worden van SV Ajax? Een kennismakingslidmaatschap scoor je nu voor een tientje!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >