Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax mag feestvieren met échte beker, maar krijgt replica voor prijzenkast

Veel Ajacieden weten het misschien niet, maar de KNVB-beker is een wisselbeker. Je weet wel, zo’n prijs die je het seizoen daarna weer moet inleveren voor de volgende winnaar. De door Ajax gewonnen dennenappel gaat dus weer retour, maar de club krijgt daar wel een replica voor terug. Tijd voor een stukje uitleg!

20 april 2021 - 08:11
Uitlegbeker800
Dit is de originele dennenappel! Wat is-ie mooi, hè? © AFC Ajax

Nadat Ajax ten koste van Vitesse de beker won (2-1), kregen we via sociale media enkele vragen binnen of de club de gewonnen dennenappel eigenlijk mocht houden, of dat deze na afloop weer moest worden ingeleverd. Een uitstekende vraag en we vroegen de KNVB om een extra stukje uitleg. 

De voetbalbond reageerde snel en voorzag Ajax Life keurig van een stukje uitleg. Daarom kunnen we het volgende nu met je delen: de KNVB-beker is inderdaad een wisselbeker! Er is één originele beker, die na afloop van de finale aan de winnaar wordt uitgereikt. De winnende club mag deze vervolgens tot zes weken voorafgaand aan de volgende bekerfinale houden.

In de tussentijd mag de club van alles met de échte beker doen. Bij het winnen van een prijs horen immers allerlei festiviteiten! Een busritje door de stad, een huldiging, sponsorverplichtingen en ga zo maar door. Er zijn een boel haltes waar de beker eerst nog een tussenstop maakt, voordat deze weer moet worden ingeleverd bij de KNVB.

Of de prijzenkast van de winnaar daarna leeg blijft? Nee, hoor! De winnende club krijgt in ruil voor de originele beker namelijk een replica terug. Dit is zeker geen afdankertje, want de replica is een afgietsel van de échte beker van dát jaar. Beschadigingen die tijdens het feestvieren zijn ontstaan, zie je dan ook terug op de replica.

We kunnen ons best voorstellen dat zo’n beker flink wat krasjes en deuken oploopt tijdens alle festiviteiten. Dat gebeurt trouwens niet alleen bij bekers, want we kunnen ons ook nog wel een kampioensschaal met een deuk erin herinneren. Om die reden tekenen beide finalisten een bruikleenovereenkomst, waarna ze aansprakelijk zijn voor beschadigingen of vermissing van de beker. Dat laatste zien we dan weer niet zo snel gebeuren, haha!

Maar er zijn ook verschillen tussen het origineel en de replica. Zo weegt de échte beker 2,8 kilo, terwijl de replica met 12,5 kilo bijna vijf keer zo zwaar is! Dit heeft alles te maken met de dikkere wanden en de marmeren voet van de ‘neppe’ beker. Dat maakt ‘m minder kwetsbaar en dus beter geschikt voor in de prijzenkast. Daarnaast is de replica niet gemaakt van zilver, waar het origineel dat wel is. 

Waarom de échte beker zoveel lichter is? Nou, zodat deze makkelijker is te dragen tijdens de prijsuitreiking. Je tilt een dennenappel van bijna drie kilo immers net even wat makkelijker op dan een trofee van ongeveer twaalf kilo. En iedere winnende club wil de beker natuurlijk zo vaak mogelijk in de lucht heffen om ‘m te laten zien aan de supporters.

We vrezen dat een huldiging er dit seizoen niet inzit, maar Ajax mag de beker in ieder geval wel houden tot de finale van volgend seizoen. Hoe mooi zou het zijn als de club de échte dennenappel bij de KNVB moet inleveren, om ‘m vervolgens direct weer terug te krijgen? 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >