Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Stekelenburg handelde zonder voorkennis over dopingstraf Onana

De dopingstraf van Andre Onana was voor alles en iedereen een verrassing. Ook voor Maarten Stekelenburg. En dat is toch de man die hem per direct moest vervangen onder de lat. De 38-jarige doelman handelde zonder voorkennis. En eigenlijk is alles hetzelfde gebleven, behalve na de aftrap.

08 maart 2021 - 12:13
Stekelenburggroningencar
Stekelenburg bewijst absoluut nog van waarde te zijn voor Ajax. © Pro Shots

Je zou misschien verwachten dat een keeper op leeftijd, die al seizoenen invaller van beroep was en dus amper in actie kwam, wel wat zou worden ingefluisterd en misschien zelfs zijn trainingsarbeid zou aanpassen om zo goed mogelijk voorbereid aan zijn nieuwe rol te beginnen, maar nee hoor.

“Jullie kregen het nieuws volgens mij op een vrijdagochtend... En ik werd donderdagavond gebeld. Het is niet zo dat ik sinds het nieuws anders ben gaan trainen of doen, ik train altijd hetzelfde. Alles is gelijk gebleven,” aldus Stekelenburg tegenover Ajax Life.

Heeft Stekelenburg na een periode als tweede keeper – en dus zonder veel wedstrijden te keepen – een tip voor Onana om zijn schorsing goed te doorstaan? “Nou, zijn situatie is natuurlijk totaal anders dan de mijne tijdens de eerste seizoenshelft, want ik hoorde wel bij de groep en mocht meetrainen.”

“Dat mag Andre op dit moment niet. Daarom kun je het niet vergelijken. Het enige wat ik tegen Andre kan zeggen is het volgende: hou je hoofd koel en blijf trainen zodat je, wat er ook gebeurt, straks weer in kunt stappen.”

Tot zo ver de kwestie-Onana, want we zijn er inmiddels al best wel weer aan gewend, hoor. Waar precies aan? Stekelenburg onder de lat! De doelman is uiterst kalm, straalt rust uit en als het moet, zoals tijdens Ajax - FC Groningen (3-1), ranselt hij de bal bij de tweede paal uit het doel. En zo komt hij wel vaker in actie.

Stekelenburg kreeg na PSV-uit (1-1) de nodige kritiek omdat hij niet leek in te grijpen bij een rake vrije trap, maar nog in diezelfde wedstrijd hield hij zijn ploeg meermaals op de been met goede ingrepen. Het is in die zin dan ook niet eens een verrassing dat Stekelenburg terugkeert bij het Nederlands elftal.

Had Stekelenburg tijdens Groningen-thuis op basis van goede reddingen de nul verdiend? “We. Niet ik. We hadden 'm... Groningen kreeg wel wat kansen waar ik niet zo heel blij mee was. Zelfs iets te veel mogelijkheden, denk ik. Dat was onnodig van onze kant. Wij hadden vaker kunnen scoren en Groningen kreeg ook kansen. Ik denk dat een tegentreffer gezien de wedstrijd wel fair was.”

TIMBER!

Oh ja, waarom begon Stekelenburg tegen het einde van de wedstrijd plotseling flink te schreeuwen naar rechtsback Jurriën Timber? Die vraag schoot ons op het laatste moment nog binnen. “Ik schreeuw zo veel in een wedstrijd, dus dan moet ik even nadenken...”

“Alles staat of valt met mensen op de juiste plek en dan vooral de restverdediging. Daar ben ik veel mee bezig, ook als wij de bal hebben. Het klinkt heel gek om de verdediging neer te zetten terwijl we aan de bal zijn, maar goed.”

“Wij spelen vaak tegen ploegen die counteren en dit betekent risico's aan de bal. Er staan altijd veel spelers voor de bal, dus de bezetting achterin moet wel kloppen. Het 'voordeel' van een leeg stadion is dat je je medespelers tenminste kunt bereiken.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >