Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag over Álvarez centraal achterin: ‘We hadden moordenaars nodig’

Het is Ajax gelukt ook het stugge FC Groningen over de knie te leggen. Dat lukte zonder alles op alles te moeten zetten en het is dat het verschil (3-1) niet sneller werd gemaakt, anders was het weinig spannend. Opvallend was de rol van Edson Álvarez als centrale verdediger.

07 maart 2021 - 16:57
Hagalvarezajagrocar
De tegenstander van Álvarez leeft nog, hoor. © Pro Shots

Bij afwezigheid van Daley Blind – het bleek zaterdag op de training toch niet lekker te gaan – werd de Mexicaan een linie naar achteren gehaald, waar hij samen met Lisandro Martínez het slot op de deur vormde. Een puik staaltje kartelvorming, oh jazeker.

“Ik vond dat we achterin moordenaars nodig hadden,” verklaarde Ten Hag bij de nababbel zijn keuze voor Álvarez/Martínez. “Omdat Groningen graag in de duels komt, was dit heel passend, denk ik.”

“Groningen geeft veel ruimte weg in de as van het middenveld en ik wilde daar per se spelers die kunnen creëren. Dan ga je kijken naar de samenstelling van het elftal. Álvarez speelt fantastisch. Hij straalt overlevingsdrang uit en inspireert ook zijn medespelers.”

De verloren uitwedstrijd tegen Groningen (1-0) vormde het einde van een periode met de Mexicaan op de plek waar hij nu weer werd neergezet. Natuurlijk geeft Ten Hag de schuld van die nederlaag niet aan Álvarez, dat zou ook een beetje gek zijn, maar er is sinds die teleurstellende prestatie wel iets veranderd bij Ajax.

“Het had te maken met de invulling van de posities spits en schaduwspits, maar dat was aan het begin van het seizoen toen de afstemming nog niet optimaal was. Groningen dwingt een tegenstander om veel één-tegen-ééns te spelen, gaat graag het duel aan en zowel in het aanvallende als verdedigende moet je onder de druk uit spelen.”

“Doe je dat en ben je sterk genoeg, dan kun je heel veel kansen creëren. Dat hebben we dit keer kunnen zien. Normaal gesproken gaat dat niet zo gemakkelijk, want Groningen is een ploeg die als de beste kan verdedigen. Soms is er fysiek contact, loopduels, dan moet je pijn lijden en veerkracht en weerbaarheid opbrengen om hiermee om te gaan,” vervolgde Ten Hag.

Desondanks moest Ajax eventjes flink aan de boom schudden. Pas in de tweede helft werd de wedstrijd beslist. ‘Pas’, ja. De Ajacieden speelden de laatste tijd, buiten de toppers om, genoeg wedstrijden waarin je wel al snel van winst uit kon gaan, maar Groningen bood eindelijk weer eens serieus partij.

Ten Hag: “Groningen is een ploeg die van alles van ons heeft gevergd. Dat doen ze op een goede manier, maar je kunt het jezelf veel gemakkelijker maken als je je kansen benut. Ik zag een scherp Ajax, maar er komt altijd een fase waarin de druk even wegvalt. Gelukkig bracht Maarten Stekelenburg vlak voor rust uitstekend redding.”

“We hebben in de rust ook gezegd: zorg dat je de 2-0 maakt, want dan gaan er bij Groningen enkele spelers minder in geloven. Misschien hebben we wel zeven goede kansen gehad om uit te scoren, dus ik denk dat 3-1 verdiend en duidelijk is. Maar we hebben ervoor moeten strijden. Het was een intense wedstrijd.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >