Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax pelt FC Groningen af voor lunch en dit valt ons op!

Ajax heeft de lunch aangegrepen om precies dat te doen wat we graag zien: winnen van FC Groningen. Het werd 3-1 en hoewel er geen ultieme topprestatie werd geleverd, zagen we geconcentreerde en oppermachtige en uiteindelijk ook doeltreffende Ajacieden. Het hogere doel komt op die manier weer een stukje dichterbij.

07 maart 2021 - 14:05
Ajagroverslagcar
Om uiteenlopende redenen had dit trio iets te bejubelen! © Pro Shots

Lastig, listig… Afgevinkt!
Ajax versus Groningen is zo’n wedstrijd die vaak wordt gewonnen, maar waarin het nooit eens gemakkelijk en soepel gaat. Nooit. Werkelijk waar niet. Ajax moet zich telkens een ongeluk kauwen voordat het eraan toekomt om Groningen door te slikken. Ook nu, al creëerde de ploeg meer kansen dan we in dit affiche zijn gewend.

Het goede nieuws is dat alles op z’n pootjes terechtkwam en dat Ajax opnieuw drie punten aan zijn totaal kan toevoegen. Buiten dat, een listige, lastige thuiswedstrijd is afgevinkt. Het wordt heel voorzichtig namelijk tijd om naar het resterende programma te kijken en dan kun je Groningen-thuis maar beter hebben gehad.

Zeker in deze drukke tijden. Als je een wedstrijd met potentiële bananenschilvorming als een dominosteentje omver kunt duwen, moet je dat nooit nalaten. Precies dat is wat de ploeg van Erik ten Hag deed, dikke prima! Daarbij kregen Mohammed Kudus en David Neres de speelminuten die ze zo hard nodig hebben om beter in hun ritme te komen, dus je kunt stellen dat Ajax ook in de breedte weer wat verder is gegroeid.

Het verschil met PSV blijft ook dankzij deze overwinning negen verliespunten, maar het grote verschil is het aantal punten dat Ajax nodig heeft voor glorie in de Amstelstad. Het aantal benodigde punten slinkt naar 21 uit nog tien te spelen wedstrijden, waaronder de nodige ontmoetingen met het rechterrijtje of zelfs de staart van de ranglijst.

Ook hier is natuurlijk sprake van de dagkoers die we al zo vaak hebben benoemd, maar je ontkomt er niet aan om te stellen… dat alle seinen op groen staan.

Vizier staat niet op scherp
Damil Dankerlui, Ajacied! Slechts met behulp van een Groningse verdediger slaagde Ajax erin om het net te laten bollen. Dankerlui gaf ongewild het laatste tikje na een vlot uitgevoerde aanval, waarbij Dusan Tadic en Neres zich van hun beste kant lieten zien. Vervolgens benutte Ryan Gravenberch de ruimte die werd gelaten door het ‘tjoepie’ in de doelmond.

Maar eigenlijk had Dankerlui de bal moeten tegenhouden. Als hij niet had geprobeerd om de bal gelijk weg te werken, maar tegen zijn onderstel aan had laten komen, was de bal nimmer of nooit over de lijn gegaan. Maar ja, dat gebeurde dus wel en de manier waarop was achteraf veelzeggend.

Gesteund door de voorsprong voetbalde Ajax best aardig, maar het haalde de trekker maar niet over. Kopbal van Lisandro Martínez? Recht op Sergio Padt af… Dubbele kans voor Davy Klaassen? Twee keer redt de keeper zonder het zelf te weten… Breekt Jurriën Timber door? Dan werkt hij de bal richting tweede ring. Vroeg of laat kunnen zulke missers je duur komen te staan.

Dat gebeurde ook bijna, maar gelukkig was de sterk keepende Maarten Stekelenburg – hij verdiende ‘de nul’ – er bij de tweede paal op tijd bij om een kopbal van Mo el Hankouri uit het doel te ranselen. Ajax telde vanaf dat moment, zeker gezien de geringe marge, toch wel voor een gewaarschuwd persoon…

Frustraties bij Haller
Je zou denken dat Sébastien Haller zijn slechtste moment van de week beleeft op een gemiddelde donderdagavond, maar deze zondag rond koffietijd zat hij er ook niet echt lekker in. De spits maakte tijdens de eerste helft van Groningen-thuis een zeer ongelukkige indruk.

“Come on, Sébas. You have to fight! You don’t get if for nothing,” zag Erik ten Hag zich zelfs genoodzaakt om richting de Ivoriaan te roepen, nadat hij iets te lang baalde na een verloren duel zonder dat er een vrije trap als compensatie tegenover stond. Nee, het was verre van de wedstrijd van Haller. Zoals dit woensdag tegen sc Heerenveen ook al het geval was.

Toen leverde hij ter genoegdoening tenminste nog de assist voor de 0-3. En nu… Ja, Haller won af en toe een kopduelletje en verlegde het spel hier en daar, maar het kon niet, het lukte niet en het wilde niet. Gelukkig legde dit keer Neres de bal panklaar en was er toch nog een spitsendoelpuntje geboren!

Zou hij topfit aan de wedstrijd zijn begonnen? Ook dat zijn we ons geneigd af te vragen. De spits is normaal gesproken fysiek juist ijzersterk en het staat Groningen natuurlijk vrij om hem stevig aan te pakken, maar we zijn gewend dat er dan tegenover meer wordt ingebracht.

De looplijnen waren er zo nu en dan, maar dan komen we weer uit bij de conclusie van Ten Hag: je krijgt niet zomaar wat je wilt. Kort voor rust volgde er nog overleg met Dusan Tadic en Davy Klaassen. Het overleg werd een vergadering en het drietal moest er zelfs met wat geschreeuw op worden geattendeerd dat het spel was hervat…

Zeldzame misser… Ach, herkansing!
Als Tadic klaarstaat om een penalty te trappen, zit Erik ten Hag rustig op zijn stoel. Althans, dat stelde de trainer na de belangrijke slotminuut tijdens PSV-uit. Grote kans dat de trainer minder spanning in zijn lijf had tijdens de 75ste minuut van Groningen-thuis, maar hij zal toch eventjes hebben opgekeken. Tadic miste!

Ajax kreeg een vrij goedkope strafschop na ongelukkig hands van Mike te Wierik, die ook nog eens op een gele kaart werd getrakteerd. Tadic zoekt het de laatste tijd hogerop met penalty’s, maar nu iets te hoog: onderkant lat. Het spel ging rustig door en Groningen kreeg zelfs een vrije trap voor een handsbal, maar niets daarvan: opnieuw nemen! Wegens te vroeg inlopen.

Werkelijk niemand protesteerde of had iets gespot, maar gelukkig had de VAR van dienst een vergrootglas bij zich en werd er ingegrepen. Tadic legde nogmaals aan en trapte de bal dit keer vanaf de intacte penaltystip in het zijnetje, waardoor de woorden van Ten Hag alsnog standhouden: als Tadic een strafschop trapt, hoef je je geen zorgen te maken.

Gelukkig vallen de gevolgen van deze gemiste penalty in het niks bij een eerdere misser van Tadic. Heerenveen-thuis dik twee jaar geleden, iemand?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >