Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar vol lof over prestaties Onana sinds eerste bericht Uefa

Het eerste onheilspellende bericht over de voetbaltoekomst van Andre Onana dateert van half november. Toen bleek dat het foute boel was. Het zwaard van Damocles is inmiddels gevallen, maar als we even terugrekenen... Edwin van der Sar is vol lof over de prestaties van Onana.

05 februari 2021 - 16:42
Onanaprestatiescar
We zien de bal voorlopig niet in de veilige handen van Onana. © Pro Shots

Als we terugrekenen vanaf half november, komen we al snel uit bij de blunder van de doelman tegen Liverpool (1-0). Die komt nu misschien in een iets ander daglicht te staan. Er zijn keepers die zo in de war raken dat ze daarna geen bal meer pakken, maar Onana keepte juist beter dan ooit.

De reddingen die Onana in januari bracht, zijn hier het beste voorbeeld van. Onana pepte zijn ploeggenoten stevig op na de 0-1 en 0-2 tegen PSV, hield zijn ploeg op de been in de klassieker en was ook tegen AZ een duidelijke sta-in-de-weg. Terwijl hij toen al wist dat...

“Heel knap! Als je zulk slecht nieuws krijgt, terwijl er geen sprake is van opzet, kan ik me best voorstellen dat je zoiets meeneemt het veld op. Onana's vriendin is niet altijd in Amsterdam en in deze tijden heb je maar weinig familie en vrienden om je heen. Dit is ook niet iets wat je fijn met je matties kunt delen,” reageert Van der Sar tijdens een videogesprek op een vraag van Ajax Life.

“We hebben dit bewust heel klein gehouden, want het is een zeer ernstige zaak. Natuurlijk sprak ik erover met hem en Erik ten Hag wist het. Andre ging inderdaad in de fout tegen Liverpool, maar even later pakte hij een weergaloze één-op-één. Maar het is het lot van een keeper: als je zelf een cruciale fout maakt, moeten je teamgenoten het zien te herstellen...”

“Het was ons bekend dat de Uefa donderdag bij elkaar kwam voor een hoorzitting en Andre wist dus dat AZ-uit zijn laatste wedstrijd zou kunnen worden. Als je ziet hoe belangrijk hij voor ons was... Petje af voor zijn kracht en mentale inzet. En dat in deze moeilijke tijd voor hem.”

Onana is blijven keepen omdat de Uefa duidelijk maakte dat hij gewoon speelgerechtigd bleef tot er uitspraak was gedaan. En ondertussen hoopte Ajax natuurlijk op vrijspraak. Straks zet je dik twee maanden je nummer één naast het doel terwijl hier geen enkele aanleiding voor was...

Diezelfde Onana is donderdag de hele avond bij de club geweest om onder meer met Van der Sar de nieuwe situatie te bespreken. “Ik ben begaan met Andre als mens. En als speler van Ajax. Wij hebben een goede onderlinge band.” Ook de dokter was van de partij. Of Van der Sar na de vrijdag des oordeels direct weer contact met de doelman zoekt, wist de directeur nog niet.

Ondertussen vertrouwt Van der Sar ook op de kwaliteiten van Maarten Stekelenburg en Kjell Scherpen, die nu in beeld komen als vervanger. “Als wij in januari een extra keeper hadden gehaald, vraagt iedereen: waarom, je hebt er toch genoeg?”

“Los daarvan, Maarten heeft ervaring opgedaan bij Ajax en het Nederlands elftal. Oké, hij keepte de laatste jaren wat minder. Daarnaast hebben we Scherpen en Kotarski. Andre kwam ook vanuit Jong Ajax. Je moet ook een keertje de kans krijgen. Dus nee, we hebben niet gedacht aan een andere keeper. En we gaan ook onze sportieve ambities niet bijstellen.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >