Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Stuivertje lijkt steeds vaker kant van tevreden Timber op te vallen

Het leek de afgelopen weken soms alsof Erik ten Hag een muntje opgooide om te bepalen of Perr Schuurs of Jurriën Timber de voorkeur genoot. Het tweetal wisselde elkaar rechts centraal achterin continu af, maar toch lijkt Schuurs de strijd te gaan verliezen.

15 februari 2021 - 10:25
Timber 1200
Verdediger hoopt ooit twee shirts in de kleedkamer te zien: J. Timber én Q. Timber. © AFC Ajax

Ten Hag zal dit zelf nooit zo bevestigen. De trainer zal iets zeggen over dat hij per tegenstander bekijkt wie het beste past en zo. Feit is dat Timber vorig seizoen in Heerenveen (1-3-winst) bij zijn basisdebuut de voorkeur kreeg boven de toen ietwat met zijn vorm worstelende Schuurs. Het is alweer bijna een jaar geleden dat Timber debuteerde en dat naast de ervaren Blind onwijs goed deed.

Maar ja, toen kwam corona om de hoek zeilen en was het seizoen abrupt ten einde. Daarmee werd het voor Timber dus onmogelijk om een goed gevolg te geven aan dat puike optreden in het Abe Lenstra Stadion. Het betaald voetbal lag vijf maanden stil en dat was vervelend voor Timber, die noodgedwongen langer moest wachten op iets wat je een definitieve doorbraak mag noemen.

“Dat was moeilijk, want de kans dat ik na mijn debuut vaker had mogen spelen, was best groot,” stelt de negentienjarige dan ook tegenover Het Parool. Los van het coronagedoe kreeg de verdediger te maken met fysieke ongemakken, waardoor hij weer achteraan moest sluiten. “Nog moeilijker was dat ik na de zomer veel met blessures worstelde. Dan kom je niet in je ritme, want ik speelde gewoon te weinig.”

Timber speelt ondertussen met hetzelfde zelfvertrouwen als tijdens zijn debuut in Heerenveen. De jongeling lijkt vol vertrouwen en zonder enige schroom op het veld te staan. Het lijkt veel mensen amper op te vallen hoe solide Timber zijn duels afvinkt.

Destijds in Friesland klonk hij tegenover Ajax Life al nuchter, kort na zijn debuut. Toen, rustig op zijn slippertjes: “Spanning? Mwoah. Gezonde spanning wel natuurlijk, maar nerveus? Dat viel mee. Voor de wedstrijd kwamen alle ervaren jongens even naar mij toe om te zeggen dat het goed zou komen.”

Goed lijkt het ook nu te komen, want na de noodgedwongen coronapauze en blessureleed krijgt Timber meer en meer minuten. De ene keer speelt Schuurs, de andere keer Timber. Maar toch lijkt Schuurs (21) zijn onbetwiste vaste basisplek te gaan verliezen aan de gretige jongeling (19) achter hem. Hij richt zich op de plek van Schuurs, maar viel ook al een aantal keer in als rechtsback.

Ten Hag wisselt nog altijd af, maar hoe lang nog? Het om een basisplek knokkende tweetal houdt elkaar nu scherp, maar er zal een keer een knoop doorgehakt worden. Vooralsnog bekijkt de trainer het per wedstrijd, mogelijk ook omdat hij Timber, veertien centimeter kleiner dan Schuurs, niet gelijk over de kling wil jagen.

Timber en Schuurs zijn ook twee verschillende spelers, dus in dat opzicht klinkt het niet gek dat Ten Hag per wedstrijd bekijkt wat hij nodig heeft. Die luxe heeft hij. Timber: “Het is een gezonde strijd tussen ons. De trainer kan op ons bouwen. En dat ik nu geregeld speel, daar ben ik blij mee. Dat betekent dat ik het goed doe.”

Vooralsnog gaat het crescendo voor Timber, die met de eerste letter van zijn voornaam achter op het shirt speelt: J. Timber. Dat heeft natuurlijk alles te maken met tweelingbroer Quinten, de middenvelder op wie Jurriën een voorsprong heeft genomen. Natuurlijk dromen de broers over samenspelen in het eerste.

Twee shirts in de kleedkamer: J. Timber en Q. Timber. Zoals in het verleden F. de Boer en R. de Boer. “Het zou fantastisch zijn als mijn broertje ook de stap maakt naar de A-selectie. We speelden een half jaar in Jong Ajax samen. Dat is toch heel speciaal, als je zo’n sterke band hebt met elkaar.”

Wie weet komt het er ooit van. Voor nu richt J. Timber zich vooral op zichzelf. Het razend spannende duel met Lille OSC staat voor donderdag op de rol en wederom is de vraag of Timber gaat spelen of dat Schuurs de voorkeur krijgt. Schuurs speelde de 2019-editie van Lille OSC - Ajax (0-2) een onwijs sterke wedstrijd. Misschien wel zijn beste in het shirt van Ajax.

De kans dat Ten Hag voor ervaring kiest is niet ondenkbeeldig, maar Timber hoopt op de volgende stap en weet als geen ander hoe snel het stuivertje weer de andere kant kan opvallen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >