Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Halfjaarcijfers: Ajax wordt ook hard geraakt door coronacrisis

Ajax maakte woensdag de halfjaarcijfers bekend. De club zag de omzet flink kelderen nu het al zo lang in een leeg stadion speelt. De nabije toekomst ziet er in dat opzicht ook allerminst rooskleurig uit, zo legt financieel directeur Susan Lenderink uit op de clubsite.

17 februari 2021 - 15:07
Lenderink 1200
Ajax redt zich wel, maar krijgt desalnietemin klappen. © AFC Ajax

“De vooruitzichten zijn als gevolg van de coronacrisis zeer somber”, zo klinkt het uit de mond van Lenderink. Het lijkt allemaal door transfers wel alsof Ajax niks kan gebeuren, maar zo is het natuurlijk ook niet. En het stadion blijft nog wel even leeg. “De kans dat dit seizoen met publiek wordt gevoetbald achten wij nagenoeg nihil.”

“Het effect van de coronacrisis is vooral zichtbaar in het operationele resultaat,” gaat Lenderink door. “We hebben daarin nu al een verlies van 1,3 miljoen. Dat is een daling van 18,6 miljoen ten opzichte van een jaar eerder. Ook Ajax wordt heel hard geraakt door de coronacrisis.” Dat is het effect van een halfjaar in lege stadions voetballen, maar daar komt dus vermoedelijk nog een halfjaar bij…

Ajax verkocht vorige zomer 40.000 seizoenkaarten, terwijl de houders amper een wedstrijd bij konden wonen. Hoe wordt dat in de cijfers verwerkt?

Lenderink: “We verkochten die seizoenkaarten in de wetenschap dat er een coronacrisis was en we beloofden dus toen al dat Ajax het geld voor niet bijgewoonde wedstrijden zou terugbetalen. We hebben het verkocht, maar wel met de verplichting om terug te betalen als dat nodig is. Daar ziet het wel naar uit, ook voor de tweede seizoenshelft. We hebben daarvoor geld in een pot apart gezet. Daaruit kunnen we supporters geld terugbetalen.”

De netto omzet in Amsterdam bedraagt 78,7 miljoen euro. Dat is een daling van 31,7 miljoen. Ook dit heeft alles te maken met lagere voetbal- en partnershipopbrengsten door de coronacrisis. En waar bepaalde inkomsten stagneren, daar moet wel gewoon voor andere zaken betaald blijven worden, al dalen kosten her en der ook: met 13,1 miljoen euro naar 80 miljoen euro.

De zogeheten posten ‘wedstrijdgerelateerd’ en ‘salariskosten’ vallen lager uit. Dit komt door vertrokken spelers en eveneens door het loonoffer dat de voetballers eerder deden.

Waar Ajax geluk mee heeft is dat veel kapitaal op het veld staat en dat het uitstekend heeft geboerd met transfers. Ajax harkte 85,2 miljoen euro binnen met de transfers van Donny van de Beek, Hakim Ziyech en Sergiño Dest. De winst na belasting over het eerste halfjaar bedraagt daardoor 38,5 miljoen euro. Het eigen vermogen steeg met 39,7 miljoen euro naar 268,5 miljoen.

Is de conclusie ‘Ajax redt zich wel, maar wordt evenwel keihard geraakt door de crisis’ een goede samenvatting? “Ja, absoluut,” stelt Lenderink. Een uitgebreide toelichting van de financieel directeur kun je hier bekijken.

De genoemde cijfers hebben betrekking op de periode van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2020.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >