Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Lille OSC - Ajax

De spanning stijgt, precies zoals dat hoort op de dag waarop Ajax weer een Europese wedstrijd speelt. En om de voorpret te verhogen, serveren wij graag drie dingen uit die je moet weten over de confrontatie met de Franse koploper in het Stade Pierre-Mauroy.

18 februari 2021 - 09:50
Stadion Lille 1200
Het Stade Pierre-Mauroy is het toneel van donderdagavond. © Pro Shots

Ook Lille OSC mist aantal prominente namen
Erik ten Hag moet het stellen zonder Onana (dikke schorsing), Sébastien Haller (vergeten vinkjes), Ryan Gravenberch (schorsing) en Noussair Mazraoui (gezichtsvermogen), maar zijn collega Christophe Galtier heeft eveneens te kampen met personele problemen.

Zo kan de succesvolle trainer geen gebruik maken van topscorer Burak Yilmaz. De 35-jarige aanvaller was al negen keer trefzeker in de Ligue 1, maar is niet fit genoeg om aan te treden tegen Ajax. De middenvelders Benjamin André en Xeka zijn geschorst.

Yilmaz probeerde het openingsduel met Ajax nog wel te halen, maar die race tegen de klok werd verloren. De spits kampt met een kuitblessure en moet zich dus richten op de terugwedstrijd.

De absentie van André kun je zien als een aardige aderlating voor Lille. De dertigjarige middenvelder is één van de leiders van de ploeg. Samen met krachtpatser Renato Sanches vormt hij doorgaans een controlerend blok graniet op het middenrif.

Stekelenburg plots terug in de spotlights, maar kalm als altijd
Maarten Stekelenburg staat vrijwel uit het niets vol in de spotlights. Hij wist zijn rol toen hij terugkeerde bij Ajax, maar had natuurlijk nooit kunnen bevroeden dat collega Andre Onana voor twaalf maanden geschorst zou worden. Stekelenburg ging in razend tempo van een rol als tweede keeper naar dé man met wie Ajax het seizoen onder de lat afmaakt.

Kennelijk durft Ajax het nog niet aan met Kjell Scherpen en kiest Ten Hag voor de ervaring van de oudste keeper. Het moet toch effe schakelen zijn voor Stekelenburg, want zo’n belangrijke rol heeft hij feitelijk jaren niet gehad. Toch is de doelman de rust zelve. Je krijgt hem niet zo snel in de war, zo bleek ook weer tijdens de persconferentie in aanloop naar de confrontatie met Lille OSC.

Want is een keeper op 38-jarige leeftijd die ooit een WK-finale speelde nog zenuwachtig? “Nee… Gewoon normale spanning. Niet extra of zo.” Het klinkt droogjes, zoals vrijwel altijd. Dat hij de oudste Ajacied ooit is, dat boeit ook amper. “Dat is een leuke bijkomstigheid, maar ik houd me er absoluut niet mee bezig.”

Snappen we, Maarten. Hou jij je maar gewoon bezig met het tegenhouden van ballen en het uitstralen van rust. Vooral dat laatste was prettig om te zien tegen Heracles. Het leek wel alsof Stekelenburg nooit was weggeweest en al die jaren nooit op de bank had gezeten. Het meevoetballen ging ook dikke prima. Ook als hij wordt geconfronteerd met die complimenten blijft Steek de rust zelve.

“Nou, dank je wel! Ik voel me prima en heb ook heus niet stilgezeten. De situatie is heel vervelend voor Andre (Onana, red.) zelf. En voor de club ook. Voor mij is het een prettige bijkomstigheid dat ik nu minuten kan maken en wedstrijden kan spelen. Voor Andre en Ajax dan weer niet. Ik heb nog steeds niet veel gespeeld, maar voel me prima. En fit. Ik probeer nu door te zetten en te verbeteren.”

‘Les Dogues’ sinds 1944 al tien keer (!) een nieuw logo
Bij Ajax gaat het zo nu en dan nog wel eens over het oude logo en de club heeft er sinds de oprichting vier gekend, maar bij Lille OSC prijkt het tiende clublogo op de borst, sinds de oprichting in 1944, toen Olympique Lillois en Sporting Club Fivois fuseerde.

In het huidige logo uit 2018 zien we de bulldog terug in het wit. Deze kwam in 1981 op de logo’s te staan en is er ook nooit meer van verdwenen. De bijnaam van Lille OSC is ook niet voor niks ‘Les Dogues’. Er is nog meer te zien in het logo.

Zo zien we vlammen aan de linkerkant van de hond. Het zijn dus geen manen van het dier, maar vlammen. Deze staan symbool voor de passie van de supporters. Het moet er allemaal sterk en gevaarlijk uit zien, zo was de gedachte bij de laatste vormgever. Hoe vaak het logo ook is gewijzigd, de kleuren zijn sinds 1944 immer hetzelfde: rood, wit en marineblauw.

Het logo op de borst is vijfhoekig, verwijzend naar de vorm van één van de belangrijkste lokale monumenten van de stad: de Citadel de Lille, ontworpen door Vauban in de zeventiende eeuw.

Onder de hond zien de letters LOSC, de afkorting voor Lille Olympique Sporting Club. Erboven zien we een ander symbool van de club: de ‘Fleur de Lys’, ofwel de lelie.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >