Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag verwacht niks minder dan vlijmscherp Ajax in De Kuip

Een klassieker onder hoogspanning staat voor de deur en daar kijkt heel voetbalminnend Nederland naar uit. Dat geldt eveneens voor Erik ten Hag. De trainer was na AZ-thuis (1-2) diep teleurgesteld in de houding van zijn ploeg en verwacht in De Kuip een wilskrachtig en passievol elftal.

16 december 2021 - 16:42
ETH 1200
De sleutel tot drie punten is een goede mentaliteit, weet Ten Hag. © Pro Shots

Wilskracht en passie ontbraken tegen AZ en daar was Ten Hag serieus slecht over te spreken. De oefenmeester vond het onbegrijpelijk en was diep teleurgesteld. Richting Feyenoord-uit hoeft een trainer van Ajax zich doorgaans over een gebrek aan motivatie geen zorgen te maken. Dat doet Ten Hag dan ook niet, al haalt de afwezigheid van publiek veel van de jeu af.

In Rotterdam baalt alles en iedereen er logischerwijs van dat de klassieker in een leeg stadion wordt afgewerkt. Maar is een Feyenoord - Ajax zonder publiek alleen nadelig voor de Rotterdammers? Spelers van Ajax genieten immers ook veelvuldig van de vijandigheid in De Kuip en de rivaliteit die voelbaar is. Is het in die zin wel een voordeel voor Ajax of juist niet?

De trainer kent die gevoeligheden als het gaat om de klassieker, maar trapt op de rem als het woord ‘haat’ valt. “Ik hou niet van de term haat. Rivaliteit of vijandigheid zijn betere woorden. Een leeg stadion kan voor ons een nadeel zijn, maar ook een voordeel. Het is maar net hoe beide ploegen daarmee omgaan,” gaat Ten Hag in op vragen van Ajax Life.

Aanbevolen
Ten Hag ziet dat Berghuis plezier heeft en geen ‘domme dingen’ meer doet

Hoe moeilijk is het überhaupt om Feyenoord op tactisch vlak nog te verrassen? “Het zou gek zijn als ik daar niet mee bezig zou zijn, maar we kennen elkaar door en door. Feyenoord is vooral een heel goed collectief. Uiteindelijk zijn het details die op tactisch gebied bepalend zijn. Ik denk echter dat andere details bepalender zijn qua winst of verlies. Dan doel ik vooral op het mentale aspect. Dat is uiteindelijk de sleutel.”

Het mentale aspect. Precies op dat punt ging het in de eredivisie dus al een aantal keer mis, maar Ten Hag verwacht zondag in die zin geen problemen. “Nee, daar ga ik niet vanuit. Ik ga uit van een superscherp elftal. Zeker na AZ-thuis verwacht ik dat mijn spelers die boodschap goed hebben begrepen.”

Of dat ook zo is, merken we zondag 19 december om 14.30 uur. Dan blaast Dennis Higler voor het eerst op zijn fluit tijdens een klassieker. De 36-jarige leidsman wordt vanuit Zeist bijgestaan door Pol van Boekel. Hij is de VAR van dienst.

Aanbevolen
Warming-up Ajax Life Podcast #37: de klassieker met Van Loen!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >