Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Honderd jaar klassieker: de eeuwige rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord

Is er een wedstrijd in Nederland die meer emoties oproept dan de clash tussen Ajax en Feyenoord? Het simpele antwoord is ‘nee’. Er is immers maar één echte klassieker en die bestaat in 2021 exact honderd jaar. In aanloop naar de 191ste editie gaan we even terug in de tijd!

17 december 2021 - 10:28
Van Der Vaart In De Kuip 1200
Dit blijft een iconisch beeld. © Pro Shots

Feyenoord - Ajax, dat is Rotterdam tegen Amsterdam. De twee grootste steden van Nederland. Rivaliteit die teruggaat tot het begin van de vorige eeuw. De eerste directe confrontatie tussen beide clubs dateert van 9 oktober 1921. Het allereerste duel werd afgewerkt in de havenstad. Destijds nog aan de Kromme Zandweg, tegenwoordig in De Kuip.

Wie er een eeuw geleden als winnaar van het veld stapte? Het werd 2-3 voor Ajax, maar na protest van de Rotterdammers werd de uitslag officieel vastgesteld op 2-2. Nee, dat is geen grapje. Kon allemaal destijds. Feyenoord beweerde dat bij een Amsterdamse treffer de bal de doellijn niet had gepasseerd. Filmbeelden waren er vanzelfsprekend niet in die tijd, laat staan een VAR. Toch besloot de bond enkele weken later – ja, echt – het doelpunt alsnog af te keuren.

Kun je het je tegenwoordig nog voorstellen? Honderdduizenden voetbalsupporters kijken naar een bloedstollende klassieker en een paar weken later wordt de uitslag gecorrigeerd…

Die eerste kraker was wel de opmaat naar vele enerverende duels tussen Ajax en Feyenoord. Voor veel voetballiefhebbers dé wedstrijd van het jaar. De klassieker werd in 2008 door het Engelse tijdschrift World Soccer niet voor niets op plek vijf geplaatst van de ‘greatest derbies-lijst’.

Aanbevolen
Ten Hag verwacht niks minder dan vlijmscherp Ajax in De Kuip

Het predicaat ‘klassieker’ had de wedstrijd in 1921 vanzelfsprekend nog niet. Dat kwam pas in de loop der jaren. Wel werd de toon gezet voor de legendarische status die het duel zou krijgen. Van de 190 officiële ontmoetingen, stapte Ajax negentig keer als winnaar van het veld. Feyenoord was 59 keer de sterkste.

Honderd jaar klassieker betekent ontelbaar veel memorabele momenten. Wie herinnert zich niet het uitbundige juichen van Rafael van der Vaart voor de volle tribunes in De Kuip of de waanzinnige comeback in 2005? Zdenek Grygera en Hedwiges Maduro beleefden destijds glorieuze momenten in het Ajaxshirt, door in Rotterdam een 2-1-achterstand om te buigen in een 2-3-overwinning. De beelden van de feestende Ajacieden na de beslissende treffer vervelen nooit.

Een veel minder fraai moment vond in 1980 plaats, toen Wim Jansen een ijsbal in zijn gezicht kreeg gegooid. Het Feyenoordicoon had kort voor die wedstrijd bij Ajax getekend en dat was voor sommige Feyenoordsupporters moeilijk te verteren. Jansen moest vervolgens de strijd staken. Het incident is illustratief voor de rivaliteit tussen de supportersgroepen van beide clubs. Zeker wanneer spelers overstappen naar de rivaal.

Aanbevolen
Ten Hags elf: Rensch, Regeer of schuiven met Timber in klassieker?

En dat gebeurde nog best een aantal keer. De meest besproken transfer was natuurlijk die van Johan Cruijff, maar bijvoorbeeld ook Arnold Scholten en Kenneth Vermeer verkasten rechtstreeks van de een naar de ander. Dat Steven Berghuis dit seizoen het Ajaxshirt draagt, deed voldoende stof opwaaien.

Wij concentreren ons liever op het voetbal en dan kunnen we concluderen dat het zelden saai is. De ruimste overwinningen van Ajax in Rotterdam dateren uit 1959 en 1995. Beide keren werd het 0-5 en vooral die laatste editie was memorabel. Ajax trad aan met een B-elftal, zonder namen als Van der Sar, Litmanen, Kluivert, De Boer en Rijkaard. Zelfs trainer Louis van Gaal was niet van de partij.

Zij waren allemaal al in voorbereiding op de Champions League-finale, die een week later stond gepland in Wenen. Ook met een gewijzigd elftal voetbalden de Amsterdammers overtuigend en werd zelfs de ruimste zege ooit geëvenaard. Ander feitje: in De Kuip bleef het nooit 0-0 bij confrontaties tussen beide topclubs.

Bovendien staat de druk er zondag goed op. Feyenoord en Ajax staan met 36 punten op een gedeelde tweede plaats in de eredivisie. Het doel is om de koppositie weer over te nemen van PSV. Het ontbreken van supporters blijft een enorme smet op de editie van dit jaar, maar verder lijken alle ingrediënten aanwezig voor een spektakelstuk. Honderd jaar klassieker, wij zijn benieuwd welk hoofdstuk zondag kan worden bijgeschreven!

Aanbevolen
Ten Hag ziet dat Berghuis plezier heeft en geen ‘domme dingen’ meer doet

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >