Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - BVV Barendrecht

Het is matchday en we gaan voetballen in het KNVB-bekertoernooi! Ajax speelt voor de vierde keer in de clubhistorie in de Johan Cruijff Arena tegen amateurs. UDI’19, ASWH en Spakenburg gingen de spelers van BVV Barendrecht voor. Hieronder drie dingen die je moet weten richting de aftrap.

15 december 2021 - 09:08
Unuvar 1200
Ünüvar was eerder al eens trefzeker tegen de amateurs van Spakenburg. © De Brouwer

Barendrecht was nooit eerder zó fit
Als voetballer van Barendrecht maak je het niet vaak mee dat je afreist naar de Johan Cruijff Arena voor een bekerduel met Ajax. De hele handel op sportpark De Bongerd ontplofte dan ook in figuurlijke zin, toen duidelijk werd dat de derde divisionist op bezoek mocht bij de landskampioen. En de spelers komen nog op televisie ook, want ESPN brengt het duel in de Johan Cruijff Arena live op de kijkbuis.

Met een bezoek aan Ajax in het vooruitzicht, zijn er plots geen pijntjes meer bij de selectie. De huidige nummer 13 van de derde divisie is fit. Heel fit. Zelfs nog nooit eerder zó fit als nu. De spelers zouden zelfs met een gebroken been willen spelen. Zo groot is het enthousiasme, zo maken we op uit de woorden van assistent-trainer Ferry van Lare bij onze vrienden van AT5.

“Toen Ajax uit de koker kwam, merkte je meteen dat de boel ontplofte. We hebben nog nooit zo’n grote groep gehad qua fitte spelers. Iedereen doet er ook echt alles aan om erbij te zijn. Daaraan merk je wel het enthousiasme. Een smetje is wel dat de Arena niet vol zit.”

Aanvoerder Max van Dijk spreekt soortgelijke woorden. “Het blijft natuurlijk jammer dat er geen publiek zit, maar het blijft prachtig dat we in de Johan Cruijff Arena mogen optreden. Het mooiste stadion van Nederland? Dat denk ik niet. Maar hoe het is, weet ik nog niet, want ik heb het nog nooit meegemaakt. Ik heb er in elk geval hartstikke veel zin in. Als we een goede dag hebben, dan wordt het 6-0 of 8-0 voor Ajax. Dan zou ik wel tevreden zijn.”

Aanbevolen
ESPN luistert naar Ajax en supporters en zendt duel met Barendrecht tóch uit

Barendrecht won dit seizoen al van Ajax
De spelers van Barendrecht zijn niet helemaal onbekend met het spelen tegen Ajax. Sterker nog, op het eigen sportpark De Bongerd werd Ajax dit seizoen al eens met 2-1 geklopt. Het was de eerste competitiezege voor Barendrecht. Invaller Peter de Lange was de grote man bij de Zuid-Hollanders en maakte de winnende treffer in extra tijd.

Het ging natuurlijk om een duel met Ajax Amateurs, die eveneens actief zijn in de derde divisie en momenteel de elfde plek bezetten. De ploeg van trainer Richard Elzinga kende toen sowieso een topweek, want ook tweede divisionist Scheveningen werd met 3-0 geklopt in het KNVB-bekertoernooi. Vervolgens werd het Heemskerkse ADO’20 met 2-3 aan de zegekar gebonden, waarna loting bepaalde dat de Johan Cruijff Arena de volgende halte zou worden.

Die bekeravond tegen ADO’20 was sowieso een zinderende voor de amateurs van Barendrecht, want in de absolute slotseconden werd pas de winnende treffer gemaakt. Minuut 121+1, dus we kunnen ons alles voorstellen bij de vreugde die daarna ontstond. Zo spannend zou het in de Arena natuurlijk nooit mogen worden, maar reken maar dat de spelers op en top gemotiveerd zijn om er een mooie avond van te maken.

Aanbevolen
Ten Hags elf: kies jij voor jeugdig talent tegen BVV Barendrecht?

Onder de rook van Rotterdam
Sportpark De Bongerd ligt op tien minuutjes rijden van De Kuip, het stadion waar Ajax zondag op bezoek gaat om een nieuw hoofdstuk te schrijven in de honderdjarige geschiedenis van de klassieker. Een duel onder hoogspanning bovendien, gezien de stand op de ranglijst.

“Maar eerst Barendrecht,” zou Erik ten Hag ons terecht wijzen. En zo is het ook. De tegenstander van Ajax uit Zuid-Holland is met ruim 2000 leden de grootste amateurvoetbalclub van de regio Rijnmond. Het zal dan ook niet verbazen dat binnen en rondom de club veel sympathie is voor Feyenoord. Aanvoerder Van Dijk beaamt dat ook tegenover AT5.

Hij stelt dat de selectie zat Feyenoordsupporters herbergt en dat de spelers wel aardig wat appjes ontvingen met het verzoek om richting zondag ‘een handje te helpen’, zeg maar. Met een beetje fantasie kun je zelf wel bedenken wat er in die appjes staat. “Het zijn allemaal geintjes hoor,” stelt Van Dijk met een grote lach.

Assistent-trainer Van Lare weet ook dat de klassieker al leeft en dat het bekerduel een geweldig voorafje is. “We zitten onder de rook van Rotterdam, dus je kunt je voorstellen dat er heel wat Feyenoordsupporters zijn die ons een warm hart toedragen. Maar we moeten gewoon lekker naar onszelf kijken.”

De bekerconfrontatie tussen Ajax en Barendrecht begint woensdagavond om 21.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Joey Kooij. Er is in deze fase van het toernooi nog geen VAR actief, deze wordt pas vanaf de kwartfinale ingezet.

Aanbevolen
Welke veertien Ajacieden speelden voor het eerst tegen amateurs in Arena?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >