Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Daar hoorden zij engelen zingen

De feestdagen zijn een tijd van bezinning en een ideaal moment om terug te blikken op 2021. Onder de kerstboom concluderen we dat Ajax ons het afgelopen jaar weer veel fraaie cadeautjes heeft gegeven.

Door Jordy Haak
24 december 2021 - 13:10
Feestje Dortmund 1200
Dortmund-uit zullen we niet snel vergeten! © AFC Ajax

Om het veroveren van de landstitel en de KNVB-beker kunnen we natuurlijk niet heen. Blinkend zilverwerk, dat weer vol trots aan de toch al goedgevulde prijzenkast kon worden toegevoegd. Wat betreft de kampioensschaal betreft het wel een replica, want het origineel werd immers omgesmolten!

Dat was ook gelijk het volgende toffe cadeautje. Een presentje dat seizoenkaarthouders daadwerkelijk als tastbare herinneringen aan de 35ste landstitel opgestuurd kregen. Overal in Nederland zien we nu historische kampioenssterretjes: ingelijst, aan een ketting, op een standaard of verwerkt in een shirt. Je kunt het zo gek niet bedenken. Een serieus toffe actie, die de hechte band tussen de club en de supporters symboliseert.

Dan hebben we het nog niet gehad over de waanzinnig sterke groepsfase in de Champions League. Zes overwinningen op rij en dus de maximale score van achttien punten. Een record voor een Nederlandse club, waar we met z’n allen best trots op mogen zijn. Dat de Johan Cruijff Arena in de duels met Besiktas JK en Borussia Dortmund weer als vanouds kolkte was misschien wel het grootste geschenk van het jaar.

Aanbevolen
Passmaps: Ajax wint voor de 45ste keer in 2021

Nu het de laatste tijd in de eredivisie wat minder gaat, is de kritiek echter niet mals. Vooral online vliegen sommige supporters er met gestrekt been in. Laat ik vooropstellen dat het goed is, dat de lat in de Johan Cruijff Arena hoog wordt gelegd. Met de huidige selectie mogen we met niets minder genoegen nemen dan de landstitel. Dat het onnodige puntenverlies tegen onder meer Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, FC Utrecht en AZ tot chagrijn leidt, is dan ook logisch.

De spijkerharde kritiek daarentegen, is soms iets te ongenuanceerd: Erik ten Hag moet per direct vertrekken naar Tukkerland, Daley Blind hoort thuis in het bejaardentehuis, Ryan Gravenberch kan er niets meer van en ook Davy Klaassen krijgt met regelmaat de nodige verwensingen naar het hoofd geslingerd. Het zijn slechts een paar voorbeelden van berichten, die ik hier dan nog in nette bewoordingen op papier heb gezet. Terug dus even naar het begin van deze tekst: het is bijna kerst en daarmee tijd voor bezinning.

We zijn de afgelopen seizoenen best verwend en vergeten snel. Soms is het goed om jezelf te realiseren waar we vandaan komen. Een aantal jaar geleden keken we – met alle respect – nog naar Tobias Sana, Thimothée Atouba en Heiko Westermann. Tussen 2014 en 2018 greep Ajax vier seizoenen op rij naast de landstitel en het bleek verdraaid lastig om de voorronde Champions League door te komen. Nu werd Dortmund van de mat geveegd en was Europese overwintering sneller dan ooit een feit.

Aanbevolen
Druk uitoefenen op spelers die niet bijtekenen is lastig verhaal

Het onnodige puntenverlies in de eredivisie mogen we absoluut kritisch benaderen. Dat Ajax momenteel in de achtervolging moet op PSV, heeft de ploeg volledig aan zichzelf te wijten. Een gebrek aan instelling mag nooit een excuus zijn. Kortom, de lat mag – en moet zelfs – nog hoger worden gelegd. Het enige wat ik in deze blog vraag, is om bij het beoordelen van Ajax het gestrekte been in te wisselen voor een faire tackle. Dan belooft 2022 nog mooier te worden.

Het jaar waarin Ajax opnieuw indruk wil maken in Europa. Net als in de afgelopen maanden. Ajax heeft zichzelf weer op de internationale voetbalkaart gezet en dat is wereldwijd opgemerkt. Zelfs in Bethlehem hebben de herdertjes er ongetwijfeld iets van meegekregen. Hoe? Daar hoorden zij engelen zingen: Ajax, Ajax, Ajax!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >