Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Ajax wint voor de 45ste keer in 2021

Ajax spande zich niet bovenmatig in, maar won wel met 5-0 van Fortuna Sittard. Het betekende de dertigste competitieoverwinning van dit kalenderjaar en de 45ste overwinning in totaal. We blikken terug op de laatste wedstrijd van het jaar op basis van de statistieken!

Door Erik Elias
24 december 2021 - 12:40
Blind Ajafor 1200
Met Blind op 'zes' voetbalde Ajax erg makkelijk. © Pro Shots

Zonder Edson Álvarez, Noussair Mazraoui en Lisandro Martínez, maar mét Perr Schuurs, Davy Klaassen en Devyne Rensch zorgde Ajax voor een fijn slotstuk van het jaar. Dit betekende 51 minuten lang een terugkeer van het middenveld Gravenberch, Klaassen, Berghuis; twee nummers tien en een centrale middenvelder.

Het leverde een open wedstrijd op, waarbij Fortuna Sittard er af en toe goed uitkwam via Mats Seuntjes en oud-Ajacied Zian Flemming, maar waarbij Ajax uiteindelijk toch een gemakkelijke 5-0-overwinning boekte. De Amsterdammers zetten daarmee over twee wedstrijden gezien duidelijke cijfers neer tegen de ploeg van trainer Sjors Ultee: zes punten, tien doelpunten voor, nul tegen. We blikken terug aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via 11tegen11.

Passmaps
De wedstrijd tegen Fortuna vormde opnieuw een bewijs voor de volgende stelling: Gravenberch op zes is leuk, maar in topwedstrijden gaan we dat niet terug zien. De door Erik ten Hag zo vaak aangehaalde restverdediging was vaak niet op orde, net als in de uitwedstrijd bij sc Heerenveen.

We zien aan de passmap wel dat Gravenberch wat vaker aan de bal kwam dan normaal. Een stuk vaker dan Klaassen, die moeite lijkt te hebben in deze rol op het middenveld. Als je goed zoekt, kan je hem vinden onder de twee grote bollen van Daley Blind en Gravenberch.

De positie van Blind op de passmap verraadt het al: hij mocht vanaf de 51ste minuut weer even op zes spelen. Dat voetbalde erg makkelijk, wat ook terug te zien is in de passmap. Zijn bol is zo groot dat het lijkt alsof Ajax met twee zessen en zonder linksback speelde, maar dat komt dus omdat Blind op beide posities actief was tijdens deze wedstrijd.

2021 12 22 Passmap Ajax Ajax 5 0 Fortuna Sittard

Na de klassieker schreven we: “Het is nog wachten tot Antony voor het eerst een écht goede wedstrijd speelt zonder Mazraoui in zijn rug.”

Die wedstrijd is nu een feit, want Antony was tegen Fortuna Sittard misschien wel de beste man op het veld en kwam tot een doelpunt en een assist. In totaal staat hij dit seizoen nu in de eredivisie op zes goals en een assist. Klinkt dat als wat weinig in de oren? Dat is het ook, al moet daarbij wel aangetekend worden dat Ten Hag in de competitie de bepalende spelers vaak voor het einde van de wedstrijd naar de kant haalt.

Devyne Rensch speelde ook sterk. De piepjonge verdediger kreeg dit seizoen – ook in deze artikelen – wel eens het verwijt dat hij niet altijd op zijn top voetbalde. Hoewel dat waar is, bleek uit het juichen na zijn doelpunt dat er behoorlijk wat speelt op de achtergrond. Waarmee ook weer duidelijk wordt, dat je heel makkelijk de voetballer kan beoordelen, maar je niet altijd weet wat er speelt bij de mens achter de voetballer. En dat dat invloed kan hebben op de prestaties.

Expected Goals
Ajax zette in de laatste vijftien minuten van het duel met de Limburgers nog even aan qua doelpunten. Als we de Expected Goals-plots hieronder bekijken wordt duidelijk dat dit ook al eerder had gekund, maar alsnog is vijf goals uit 3.32 Expected Goals een prima score.

Ook verdedigend stond het – als we alleen naar de schoten tegen kijken – best wel prima. Waarbij moet worden aangetekend dat Fortuna wel wat gevaarlijke counters had, die niet in een schot eindigden, mede vanwege het goede verdedigende werk van Jurriën Timber.

2021 12 22 Xg Plot Ajax 5 0 Fortuna Sittard

Sébastien Haller was individueel gezien misschien wel de zwakste speler aan de kant van Ajax, maar scoorde wel weer twee keer. Opvallend feitje: Ajax kreeg dit seizoen drie keer een penalty en twee keer stond aanvoerder Dusan Tadic niet in het veld. Dus twee doelpunten extra voor Haller.

In alle competities staat de spits dit seizoen nu op 22 goals uit 24 wedstrijden. En zo gaat Ajax de winterstop in met de topscorer van de eredivisie én de Champions League in de gelederen.

2021 12 22 Pitch Plot Ajax 5 0 Fortuna Sittard

De overwinning op Fortuna Sittard betekende de dertigste winstpartij in de eredivisie van het kalenderjaar. Ten Hag werd zo (naast Michels, Van Gaal en Hiddink) de vierde coach die dertig eredivisiewedstrijden won in één kalenderjaar. Geen verkeerd rijtje…

2021 was alles bij elkaar een erg goed jaar voor Ajax. Het werd kampioen en won de beker. Er werden goede Europese wedstrijden gespeeld tegen Young Boys en Lille, al was de uitschakeling tegen AS Roma zeer onnodig en blijf je je altijd afvragen of Ajax niet van Manchester United en Villarreal had kunnen winnen in het vervolg van de Europa League.

In de tweede helft van het kalenderjaar volgde een bizar goede campagne in de groepsfase van de Champions League en een prima eerste seizoenshelft in de eredivisie. Al blijft de huidige tweede plaats een smetje, zeker gezien het lage aantal tegendoelpunten dat Ajax tot nu toe incasseerde.

Ajax speelde dit kalenderjaar in totaal 58 officiële wedstrijden. Daarvan werden er 45 gewonnen, wat neerkomt op een bijzonder goed winstpercentage van 77.6%. Verder werd er zeven keer gelijkgespeeld en verloor Ajax dus slechts vier keer in 2021. Als 2022 net zo’n goed jaar wordt, hebben Ajacieden weinig te klagen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >