Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax sluit 2021 af met ruime zege op Fortuna Sittard en dit viel op

In een ijskoude Johan Cruijff Arena tikte Ajax woensdagavond de winterstop aan via een 5-0-zege op Fortuna Sittard. Wat ons allemaal opviel? Dat lees je in het laatste wedstrijdverslag van dit kalenderjaar!

22 december 2021 - 22:54
Ajafor 1200
Blind zet Ajax na een klein kwartier op voorsprong. © Pro Shots

Het is koud zonder jou
Het was werkelijk steenkoud in de toch al zo troosteloze Johan Cruijff Arena. We overwogen heel even om Erik ten Hag te vragen of we mochten meedoen met de warming-up. “Het is koud zonder jou, maar tóch blijf ik je trouw,” zong Andre Hazes al eens. Een tekst die we met bevroren vingers op de perstribune inklopten. Begrijp ons goed hoor: wij zien Ajax het liefst elke dag spelen, maar in lege stadions vinden we er gewoon weinig aan.

Ajax trapte woensdag om 21.00 uur af tegen de nummer zestien van de eredivisie. Niet ideaal, maar de meeste Ajaxsupporters lopen gelukkig óók voor die potjes warm. Wie zou er in deze tijden niet alles voor doen om naar het stadion te kunnen? Wollen Ajaxmuts op, wit-rood-witte sjaal onder de kin, dikke jas en handschoenen. Als supporter kijk je deze dagen echter thuis. Met de kachel op standje behaaglijk. We maken er allemaal het beste van, maar in de Arena is het maar koud zonder jou.

Acht Nederlanders in basiself Ajax
Bij Ajax ontbrak Lisandro Martínez (hamstring) zoals verwacht, terwijl Jurriën Timber wel in de basiself werd opgenomen. De absentie van Edson Álvarez (niet wedstrijdfit) was wel een verrassing. De middenvelder nam plaats op de tribune, terwijl Davy Klaassen hem verving. De defensie bestond van rechts naar links uit Devyne Rensch, Timber, Perrrrr Schuurs en Daley Blind.

Het was toch wel een hard gelag voor Nico Tagliafico. De kleine Argentijn keek zelfs nu nog vanaf de bank toe. Hij viel na vijftig minuten in voor Ryan Gravenberch, waarna Blind naar het middenveld verkaste. Verder wel opvallend: Ajax trad aan met liefst acht Nederlanders in de startformatie. Dat was in september 2017 – thuis tegen Vitesse (1-2) – voor het laatst. Verder speelde Schuurs zijn vijftigste eredivisieduel tegen zijn voormalig werkgever.

Ajax stelt snel orde op zaken
De defensie van Fortuna blijkt al heel het seizoen een makkelijk te kloppen linie. De ploeg kreeg van alle eredivisieploegen dit seizoen de meeste treffers tegen. In totaal 41 stuks en na het thuisduel met Ajax zijn dat er nu zelfs 46. Blind (in twee pogingen) en Antony vonden voor rust het net. Het doelpunt van de Braziliaan was een heel fraaie. Hij sneed met de bal kort aan de voet naar binnen en mikte deze met links van buiten de zestien met precisie in de verre hoek.

Wedstrijd gespeeld, maar daar leek het de eerste tien minuten niet meteen op. Nee, de openingsfase aan Amsterdamse kant was (toch weer) slapjes. Fortuna Sittard kon een aantal keer ‘samen nao veure’ en dat leverde enkele hachelijke momenten op voor de neus van Remko Pasveer. Het liep gelukkig goed af en na de tamelijk vroege openingstreffer van Blind was er ook niks meer aan de hand.

De Ajacieden hadden zeker na de thee geen kind meer aan de gasten uit Sittard. De overmacht werd echter lang niet uitgedrukt in doelpunten, terwijl de kansen om de marge te vergroten er zeker waren. Vooral Antony was bedrijvig en gezien de vrieskou gaven we hem geen ongelijk. Schuurs was dichtbij een gegunde treffer, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald. Sébastien Haller had vrij veel ruzie met de bal. Het was lang niet zijn avond, zoals ook Steven Berghuis bij vlagen gefrustreerd over het veld beende.

Uiteindelijk viel de derde Ajaxgoal – die al zo lang in de lucht hing – dan toch. Rensch was het eindstation van een fraaie aanvalsopzet en schoof de bal koeltjes langs doelman Yannick van Osch. Dat deed Haller uiteindelijk ook. Twee keer zelfs. Vanaf de stip en vervolgens werkelijk kiezelhard van binnen de zestien. Daar zat wat buskruit in de rechtervoet. Het maakte zijn avond misschien tóch nog een beetje goed, haha!

Vijfhonderdste clean sheet in thuiswedstrijd
Zagen we Pasveer een bal uit het net vissen tegen Fortuna Sittard? Nee dus! De goalie hield zijn hok weer keurig schoon en zal het – los van de openingsfase – vooral vrij koud hebben gehad. Het levert onze mooie club in elk geval een fraaie mijlpaal op. Ajax is na het duel met de Limburgers namelijk de eerste club die vijfhonderd clean sheets behaalde tijdens thuiswedstrijden in de eredivisie.

Kerst, oliebollen, trainingskamp en hervatting eredivisie
Kalenderjaar 2021 zit erop voor wat Ajax betreft. Het was een eerste seizoenshelft waarin we de Ajacieden zagen schitteren in de Champions League en soms zagen ploeteren in de eigen competitie. Dat laatste kan de ploeg van Ten Hag zich na de winter echt niet meer veroorloven.

Het is hoe dan ook voor nu even klaar en dús kijken we vooruit naar pakjes onder de kerstboom en overvolle schalen oliebollen tijdens oud en nieuw. De Ajacieden genieten die dagen ook van hun families, maar stappen maandag 3 januari 2022 alweer in het vliegtuig naar Portugal. Daar belegt Ajax een trainingskamp tot en met zaterdag 8 januari 2022.

De selectie verblijft in Quinto de Lago, waar de Ajacieden zich voorbereiden op de hervatting van de eredivisie. Ajax weet dat het meteen vol aan de bak moet, want er staan met FC Utrecht-uit (zondag 16 januari) én PSV-uit (zondag 23 januari) zware potjes voor de deur. De spanning er direct vol op. Lekker. Wie weet met Brian Brobbey weer in het traditionele wit-rood-wit. Hij lijkt op weg naar huis.

Voor nu wensen we al onze volgers ontzettend fijne feestdagen en we hopen iedereen in het nieuwe jaar gezond weer terug te zien. Het liefst in de Johan Cruijff Arena of in één van de uitvakken in Nederland of Europa. Laat dat alsjeblieft rap weer mogelijk zijn. Want waar Ajax ook gaat, Ajacieden volgen overal!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >