Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Ajax - Barendrecht niet op tv? Daar zit de KKD elke week mee!

Het is je vast niet ontgaan: het KNVB-bekerduel tussen Ajax en BVV Barendrecht wordt (vooralsnog) niet uitgezonden. Daar heeft ESPN blijkbaar allerlei redenen voor. Zo zou het duel ‘niet aantrekkelijk genoeg’ zijn voor de neutrale toeschouwer.

01 december 2021 - 11:11
Blog Espn 1200
In tijden van corona zijn supporters aangewezen op de televisie... © Pro Shots

Ajaxsupporter @Ventos deed via sociale media al een oproep aan ESPN om de wedstrijd tóch live op de kijkbuis te brengen, met de vraag hoeveel retweets ervoor nodig zijn om precies dát voor elkaar te boksen.

Wedstrijden van Ajax hebben sowieso altijd goede kijkcijfers. En dat zal in deze tijden helemaal het geval zijn. Door corona wordt voetbal nu immers in lege voetbalstadions gespeeld. Het kijken van voetbalwedstrijden via televisie is feitelijk het enige overgebleven alternatief voor een voetbalsupporter.

Argumenten om Ajax niet uit te zenden, omdat het vermoedelijk ‘toch met een B-elftal speelt’, gaan wat mij betreft niet op. Ajaxsupporters volgen hun club op de voet. Voor hen zijn juist dit de wedstrijden om de talenten van de toekomst aan het werk te zien. Veel talenten maken hun debuut voor onze club in de Johan Cruijff Arena, juist tijdens dergelijke potjes. We herinneren ons allemaal nog hoe Abdelhak Nouri met grote ogen aan Lasse Schöne vroeg of hij een vrije trap mocht nemen.

Het duel met Barendrecht kan zomaar het debuut van Jay Gorter in Ajax 1 betekenen. Of wellicht krijgt Naci Ünüvar de kans om zijn kwaliteiten te laten zien. Het zijn allemaal zaken waar je als Ajacied nieuwsgierig naar bent.

En het zijn echt niet alleen Ajaxsupporters die balen dat deze wedstrijd niet wordt uitgezonden. Voor de spelers van Barendrecht is dit natuurlijk ook écht serieus hard balen. Normaal gesproken zouden familie en vrienden naar het stadion komen om te zien of ze iets tegen het grote Ajax kunnen inbrengen.

We herinneren ons allemaal nog hoe Nouri met grote ogen aan Schöne vroeg of hij een vrije trap mocht nemen.

Al met al is het voor veel voetbalsupporters onbegrijpelijk dat een duel van hun club niet wordt uitgezonden. Dat is overigens een wekelijks probleem voor clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. Daar komt bijna wekelijks voor dat supporters afhankelijk zijn van een negentig seconden durende samenvatting, omdat het live uitzenden via een van de ESPN-kanalen of een online stream te duur is.

Het contract tussen de Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie en ESPN biedt clubs helaas géén ruimte om de wedstrijd op de eigen kanalen te streamen. Onlangs betaalde de selectie van NAC nog een deel van de kosten om het tóch mogelijk te maken dat hun wedstrijd live werd uitgezonden. Kosten liggen zo rond de 7.500 euro per duel.

Het mag duidelijk zijn dat ik hoop dat acties zoals die van @Ventos eraan bijdragen dat Ajax - Barendrecht toch live wordt uitgezonden.

Ik hoop echter vooral dat de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie eerdaags met ESPN in overleg gaan om te kijken of er structureel iets mogelijk is om alle wedstrijden in het betaalde voetbal te streamen. Voor élke supporter van élke club.

Is dit met ESPN niet mogelijk? Dan hoop ik dat men hier bij de volgende aanbesteding ten aanzien van de uitzendrechten wél rekening mee houdt.

Aanbevolen
Amateurs Barendrecht mogen in de avonduren trainen richting Ajax-uit

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >