Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over RKC - Ajax

Na twee doelpuntloze duels in de eredivisie is het weer eens tijd dat Ajax ‘gewoon’ de drie punten mee terugneemt naar Amsterdam. Op bezoek bij RKC Waalwijk moet er worden gewonnen. Hier volgen wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

20 november 2021 - 12:26
Driedingenrkcaja800
RKC-uit bleek vorig seizoen een lastige horde voor Ajax. © Pro Shots

Oosting denkt altijd in kansen
Ajax gaat zondag als koploper bij de nummer veertien van de eredivisie op bezoek. Op papier moet RKC-uit geen probleem zijn, maar zo dachten we ook in aanloop naar de duels met Heracles en Go Ahead Eagles. Het resultaat is bekend. Twee keer een doelpuntloos gelijkspel, waar een gebrek aan mentaliteit en honger een grote rol in speelde. 

Precies dat mag nu geen excuus meer zijn. Ajax weet dat het altijd honderd procent moet geven, ook tegen de kleintjes. Zeker nu tegenstanders in de underdogpositie weten hoe ze het de Ajacieden lastig kunnen maken. RKC bekeek dan ook niet voor niets beelden van de duels met Heracles en Go Ahead.

“De assistent-trainer en video-analist halen er wat clips uit. Daarna gaan we het er met de staf over hebben waar we Ajax pijn kunnen doen,” zo legt RKC-trainer Joseph Oosting uit aan het Algemeen Dagblad. “Waar liggen onze kansen en waar de bedreigingen? Ik pik er wat dingen uit, zowel in de opbouw, positiespel als stilstaande situaties.”

Oosting weet dat het duel met Ajax lastig wordt, maar ziet de onderlinge confrontatie vooral als uitdaging. “We worden langs een meetlat gelegd. Dat geldt voor spelers individueel, voor het team, maar ook voor de staf. Hoe hebben we het er vanaf gebracht tegen de beste ploeg van Nederland? Een mooie uitdaging om het maximale eruit te halen. Ik denk altijd in kansen,” aldus Oosting.

Aanbevolen
Ten Hags elf: welke Ajacieden laat jij met scherp schieten tegen RKC?

Anita voelt zich Ajacied, maar wil wél winnen
Het is niet de eerste keer dat Vurnon Anita tegen zijn oude ploeg speelt, maar het blijft voor de middenvelder speciaal om tegenover Ajax te staan. Niet in de laatste plaats omdat Anita zich nog steeds Ajacied voelt. “Dat gevoel gaat nooit meer weg. Ik heb zelf dertien jaar bij Ajax gespeeld. Het zit gewoon in je dat je een Ajacied bent. Het is en blijft altijd een speciale wedstrijd,” zo vertelt Anita aan Ajax Showtime. 

Dat Anita zich nog steeds Ajacied voelt, betekent niet dat hij er zondag niet alles aan gaat doen om met RKC van Ajax te winnen. “Dat is natuurlijk heel moeilijk, maar we gaan er wel voor. Iedereen wil altijd van Ajax winnen. Iedereen weet dat ze de sterkste ploeg uit de competitie zijn. Daar wil je je mee meten en dan doen clubs vaak een stapje extra.”

Anita verwacht dat Ajax tegen RKC wat wil rechtzetten, nadat het twee keer doelpuntloos gelijkspeelde tegen Heracles en Go Ahead. “Het wordt dan ook een moeilijke wedstrijd voor ons. We hebben vertrouwen in een goed resultaat, maar we moeten er écht alles aan doen om Ajax tegen te houden. We moeten er klaar voor zijn dat Ajax gaat stormen en daar moeten we ons tegen wapenen.”

Aanbevolen
Welke spelers waren actief voor eerste elftallen van Ajax én RKC?

Lege fietsenstalling in Wolluk
Stom, verschrikkelijk, zielloos, drama… Zomaar wat woorden die we kunnen gebruiken om de situatie rond de komende speelrondes te omschrijven. De eredivisieduels worden weer achter gesloten deuren afgewerkt, zonder supporters op te tribune. Het is vreselijk, maar helaas zit er niks anders op in de huidige coronasituatie. Ook verplaatsen was geen optie, want garantie op volle stadions na 4 december is er niet.

En dus blijft het Mandemakers Stadion in Waalwijk leeg. Ajax had de aanmoedigingen vanuit het uitvak goed kunnen gebruiken, maar dat geldt natuurlijk ook voor RKC en zijn supporters. “We zullen ermee moeten dealen,” stelt Oosting. “We proberen het er met de groep niet te veel over te hebben dat er geen publiek is. We houden het bij waar we wél invloed op hebben en dat is de manier van voetballen.”

RKC en Ajax trappen zondagmiddag om 16.45 uur af in het Mandemakers Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Allard Lindhout, terwijl Luca Cantineau de VAR van dienst is. 

Aanbevolen
Extra plekken: Ajax Life Pubquiz gaat ‘gewoon’ door, maar wél online!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >