Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax boekt zwaarbevochten zege en overwintert in Champions League!

Wunderschön, wahnsinnig, fabelhaft! Ons aller Ajax verzekerde zich woensdagavond op Duitse bodem van een plekje bij de laatste zestien van de Champions League. Dat deden de Ajacieden via een razendknappe 1-3-zege op Borussia Dortmund, dat lang met tien man speelde.

03 november 2021 - 22:53
Tadic 1200
Tadic was maar weer eens belangrijk. © Pro Shots

Vurig vanaf de aftrap!
Allemachtig, wat kregen we een vurige eerste helft voorgeschoteld. Al direct vanaf de aftrap ging het los. Die Schwarzgelben tapten duidelijk uit een ander vaatje en gaven Ajax binnen tien minuten twee enorme waarschuwingen. Een kopbal van Mats Hummels ging rakelings over, waarna Remko Pasveer de meubelen redde na een glijpartij van Lisandro Martínez. In de rebound kopte Jude Bellingham de bal naast een leeg doel. Dortmund kwam echt veel beter voor de dag dan het in Amsterdam deed.

Ten Hag druk gebarend langs de kant
De wedstrijdopening was reden voor Erik ten Hag om zich druk langs de zijlijn te bewegen. Uitvoerig pratend tegen zijn spelers, aanwijzingen gevend en druk gebarend. Na de eerste beschietingen raakten de Ajacieden wel steeds beter in hun spel, waarna een enorm open wedstrijd ontstond. Een intense pot vooral met forse kansen over en weer. De doelpogingen van Sébastien Haller, Ryan Gravenberch, Martínez en Steven Berghuis bleven echter zonder resultaat, terwijl Pasveer wederom goed in de weg lag op een verdekt schot van Marco Reus.

'Rote karte wird überprüft'
Deze tekst verscheen op de schermen, nadat arbiter Michael Oliver na een halfuur de rode kaart voorschotelde aan Hummels. De centrale verdediger kwam vrij hard in op Antony, die net aan het dartelen was geslagen. Videoarbiter Stuart Attwell keek de hele handel nog even na, maar de thuisploeg moest toch echt verder met tien man. Over dat besluit waren de meningen verdeeld, maar goed.

De VAR draaide sowieso meteen overuren, want na bekijken van beelden ging de bal op de stip. Noussair Mazraoui raakte het been van Bellingham en dat was genoeg voor een strafschop, die door Reus achter Pasveer werd geschoten: 1-0. Dat was ook de stand waarmee de rust werd behaald. En gezien alle kansen was dat al bijzonder genoeg.

We need to pak paal!
Met invaller Davy Klaassen voor Edson Álvarez opende Ajax na rust de jacht op de gelijkmaker. De Amsterdammers drongen aan tegen het tiental van Dortmund, dat veelal terug moest, maar af en toe nog venijnig van zich afbeet in aanvallend opzicht. Berghuis maakte de wedstrijd niet af en ging twintig minuten voor tijd naar de kant voor Mohammed Kudus.

Ondanks het herwonnen veldoverwicht, bleven echt grote kansen lang uit. Tot Dusan Tadic plots opdook voor de neus van Gregor Kobel en knap afwerkte. De aanvoerder deed het net bollen en het uitvak uit zijn dak gaan. Zelf had hij effe pijn, want hij kwam bij het hele gebeuren met zijn paal tegen de paal, zeg maar. We need to pak paal!

Daarmee was het verzet van Dortmund gebroken en zag – wie anders dan – Haller kans om Ajax koppend op voorsprong te zetten. Zijn zevende in vier CL-duels. Dat zijn cijfers hoor!! Het levert bovendien overwintering op in het miljoenenbal. Vier wedstrijden, vier zeges! Het bonusdoelpunt van Klaassen vlak voor tijd was er eentje om lekker hard te vieren. Een toetje, zo je wilt! En weer was het Antony met een assist.

Ook stadionverkoop voor aftrap zorgt niet voor volle bak
Lag het aan de harde 4-0-oorwassing in de heenwedstrijd? Kwam het door de hoge toegangsprijzen in de Champions League? Zijn Duitse supporters de coronaregels rondom het voetbal zat? We kunnen er geen eenduidig antwoord op geven, maar een stormloop op kaartjes voor Dortmund - Ajax bleef uit.

Op de thuisvakken bleven veel stoeltjes onbezet. Borussia Dortmund legde de vrije verkoop al vrij vroeg stil, mede wegens de grote vraag vanuit Nederland. Wel gingen de stadionkassa’s nog open, vlak voor de aftrap, maar ook dat leidde niet tot een uitverkocht huis. Al hadden zij die er wél waren zin voor tien. De dynamiek tussen de Gelbe Wand en het uitvak was bij vlagen tof om te zien.

Uitvak ook in stadion prima bij stem na alle Hazes-liedjes
De kaartjes voor het uitvak vlogen uiteraard wél als warme bratwursten over de toonbank. De 3200 beschikbare plekken verkochten razendsnel uit en omdat de Dortmundsupporters het lieten afweten, kreeg Ajax er zelfs 1200 extra tickets bij. Daardoor kreeg de ploeg van Ten Hag steun van 4400 Ajacieden op de tribune. En oh jazeker, er was ook stiekeme Amsterdamse steun vanaf de thuisvakken. En niet zo’n beetje ook trouwens. Op de omloop leek Nederlands hier en daar de voertaal.

Een paar uur voor de aftrap vond in het stadscentrum nog een onvervalste entrada plaats. Daarbij schalden nummers van Hazes uit honderden kelen door de straten van Dortmund. Dat alles onder de sfeervolle rode gloed van fakkels. Vervolgens ging het zingen en klappen in het uitvak van het machtige Signal Iduna Park stevig door. Hoog in de hoek van het stadion, bleken de meegereisde supporters nog altijd prima bij stem en werd gesprongen bij de vleet. Aanvankelijk vanachter een groot net, maar dat sneuvelde al vrij snel…

Het volgende duel speelt Ajax op woensdag 24 november op bezoek bij Besiktas. Edson Álvarez is daar niet bij. Zijn gele prent zorgt voor een schorsing.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >