Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uitbreiding trainingscomplex en komst mini-stadion stap dichterbij

Ajax heeft al jaren de wens het eigen trainingscomplex flink uit te breiden en bovendien te verrijken met een heus mini-stadion. Die ontwikkelingen komen een stap dichterbij nu de club en gemeente Amsterdam overeenstemming hebben bereikt over het ontwikkelrecht van parkeerterrein P2 door Ajax.

26 oktober 2021 - 11:55
Impressie Toekomst 1200
Een impressie van een deel van de plannen. © ajax.nl

Het parkeerterrein dat grenst aan sportpark De Toekomst is in de plannen onderdeel van het vernieuwde trainingscomplex. Ajax kan met het exclusieve ontwikkelrecht op P2 uitbreiden op die plek. Ajax wil een aantal extra trainingsvelden op het nieuwe terrein creëren. Ook moet het al veelbesproken mini-stadion er verrijzen. Hierin spelen Ajax Vrouwen en Jong Ajax in de toekomst hun thuisduels.

Daarnaast krijgt het terrein een publieke functie, zowel voor supporters als voor omwonenden van de te bouwen woonwijk De Nieuwe Kern. Ajax en de gemeente Amsterdam tekenden een overeenkomst waarin is vastgelegd dat het terrein P2 – nu nog in gebruik als parkeerterrein – de komende vijf jaar exclusief voor Ajax wordt gereserveerd.

De club werkt nu een plan uit dat voldoet aan de voorwaarden die in de overeenkomst zijn vastgelegd. De oplevering van P2 door de gemeente Amsterdam staat gepland voor 2025. De gemeente moet dan elders in het gebied een nieuwe parkeervoorziening hebben gerealiseerd.

Dit is nu nog het hoofdveld van De Toekomst. Dat gaat veanderen.
Aanbevolen
Plattegrond van nieuwe Toekomst inclusief mini-stadion

Algemeen directeur Edwin van der Sar is vanzelfsprekend in zijn nopjes: “Met deze overeenkomst zet Ajax een nieuwe stap. Ons doel is structureel aanhaken bij de Europese top en onze jeugdopleiding en de doorstroming van jeugd naar het eerste elftal speelt daar een belangrijke rol in. Daarnaast groeit ook het vrouwenvoetbal en die ontwikkeling zal zich doorzetten.”

“De extra grond geeft ons de mogelijkheid om de faciliteiten van al onze teams uit te breiden,” vervolgt Sar. “Het geplande mini-stadion dat we op P2 willen realiseren, biedt een passend podium voor Ajax Vrouwen, Jong Ajax, de internationale wedstrijden van onze jeugd en sommige duels van ons eerste elftal. Daarnaast biedt de publieke functie van het terrein ons in de toekomst de kans om een nog actiever onderdeel te worden van de te ontwikkelen stadswijk De Nieuwe Kern.”

Ook de gemeente is tevreden met de plannen, als we wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke ontwikkeling) moeten geloven. “Deze overeenkomst is een grote stap in de samenwerking met Ouder-Amstel bij de ontwikkeling van De Nieuwe Kern. Ajax kan concrete plannen maken voor het trainingscomplex en de gemeente krijgt samen met de overige grondeigenaren ruimte voor ontwikkeling van een nieuwe stadswijk met ruimte voor woningen en voorzieningen.”

Ajax krijgt naast de JC Arena en De Toekomst nog een derde onderkomen. © Pro Shots
Aanbevolen
Ajax wil mini-stadion en extra velden realiseren op P2

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >