Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gevallen grootmacht Dortmund krabbelt onder leiding van Rose op

Ajax kan in het tweeluik met Borussia Dortmund een grote stap zetten richting die grote wens: overwintering in de Champions League. Voor de Duitsers geldt hetzelfde. Onder leiding van trainer Marco Rose moet precies dat gebeuren.

18 oktober 2021 - 19:51
Dortmund 1200 (1)
Rose daagt zijn spelers uit zelf na te denken over tactiek. © Pro Shots

Waar Ajax de vurige ambitie heeft zich voor het eerst sinds 2018/2019 weer bij de zestien beste clubs in het miljardenbal te plaatsen, kan Dortmund een Europees succesje ook goed gebruiken. De ploeg won vorig seizoen weliswaar de Duitse beker, maar eindigde in de competitie op een derde positie, achter Bayern München en Red Bull Leipzig.

De laatste titel dateert alweer uit 2012. Op Europees vlak lijken de Duitsers langzaam op te krabbelen. In het seizoen 2017/2018 werd de groepsfase niet overleefd (derde achter Tottenham Hotspur en Real Madrid), daarna volgden twee uitschakelingen in de achtste finales, waar vorig seizoen de kwartfinale het eindstation was.

Zo bekeken wordt het tweeluik tussen Ajax en Dortmund de clash tussen de ambitieuze uitdager en de enigszins gevallen grootmacht die zich in allerlei bochten moet wringen om aansluiting te blijven houden bij de Europese top. Op voorhand al mooie ingrediënten voor twee boeiende krachtmetingen.

Aanbevolen
Ten Hag: ‘Spelen niet tegen Haaland, maar tegen Dortmund’

Dortmund moet aanhaken onder leiding van een nieuwe 45-jarige trainer, Rose. “Een moderne trainer die van aanvallend voetbal houdt en die met zijn elftallen altijd een goede balans vindt in het spel mét en zónder bal,” aldus Dortmunds sportief directeur Michael Zorc tijdens de perspresentatie van de technische staf.

Dat laatste wapen kan Dortmund goed gebruiken, want de nummer drie van de Bundesliga in het afgelopen seizoen haalde een gemiddeld percentage balbezit van zestig procent. Als trainer van RB Salzburg toonde Rose in 2018 aan succesvol te kunnen zijn bij beperkt balbezit. Zo versloegen de Oostenrijkers Dortmund in 2018 in de achtste finales van de Europa League (2-1).

Sindsdien stond Rose bij de club uit het Ruhrgebied op de radar. Rose omschrijft zichzelf als een gemiddelde voetballer, die het vooral van zijn mentaliteit moest hebben. Bij Dortmund beschikt hij over een selectie met genoeg kwaliteit en legt hij nog altijd de nadruk op mentaliteit.

Aanbevolen
Samenwerking met schreeuwende latino’s gaat Timber steeds beter af

“Arbeid leveren moet bij een wedstrijd net zo gewoon zijn als het drinken van een biertje of het eten van een broodje wordt voor onze supporters. Dan geeft onze kwaliteit de doorslag,” vertelde Rose al in de Duitse pers. De oefenmeester communiceert veel en daagt zijn spelers tactisch uit. Dwingt het na te denken over het spelletje.

Dortmund incasseerde afgelopen seizoen in de Bundesliga 46 tegentreffers. Te veel, aldus de beleidsbepalers. Dat vertaalde zich slechts in één defensieve aankoop: de talentvolle doelman Gregot Kobel kwam voor vijftien miljoen euro over van VfB Stuttgart en is vanaf speeldag één de eerste keus.

Het defensieve kwartet voor de kersvers Zwitsers bestaat uit veel ervaring. Zowel tegen Besiktas als tegen Sporting Portugal bestond die linie uit Thomas Meunier (30), het centrale duo Mats Hummels (32) en Manuel Akanji (26) en linksback Rafael Guirreiro (27). Samen zijn ze goed voor 154 Champions League-duels.

Lees de volledige voorbeschouwing op Dortmund-thuis in ons laatste magazine Ajax Life. Wil je het blad ook op de mat geploft zien? Word dan lid van Supportersvereniging Ajax.

Aanbevolen
Ten Hag verwacht kolkend stadion: ‘Dortmund gaat hier wat beleven’

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >