Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Beelden uit de oude doosch: Atouba arriveert bij Ajax

In de zomer van 2009 zocht Ajax naar een vervanger van Thomas Vermaelen en vond deze in de persoon van Thimothée Atouba. Een oud-bekende van toenmalig trainer Martin Jol. Met grote verwachtingen arriveerde de verdediger destijds op De Toekomst, maar verder dan hoongelach en PSV-uit kwam hij niet…

27 oktober 2021 - 11:29

Jol kende Atouba nog van zijn tijd bij Tottenham Hotspur. Veel duels speelde hij echter niet op White Hart Lane, waarna hij tussen 2005 en 2009 wel een aardige carrière opbouwde bij Hamburger SV in Duitsland. Tot het ook daar vrij hard misging op veel fronten.

De scepsis was dan ook best groot toen Ajax met Atouba op de proppen kwam als vervanger van Vermaelen. Was deze verdediger niet aldoor geblesseerd? Had hij het thuispubliek van HSV niet beledigd met een opgestoken middelvinger? Was hij niet degene die faalde voor een conditietest in Duitsland? Was hij niet die gast die doodleuk te laat terugkeerde van de Afrika Cup? Nee, bij HSV hadden ze er op zeker moment tabak van.

Aanbevolen
Unieke beelden: Van Gaals Ajax tegen Cruijffs FC Barcelona

Hoe dan ook, hij werd met veel tromgeroffel binnengehaald, maar maakte de verwachtingen – zo ver die er waren – nooit waar. In het filmpje hierboven legt Atouba uit dat hij de Ajaxsupporters plezier wil brengen. Dat plezier hebben we vooral achteraf, als het gaat om het opdreunen van miskopen. Ook hoopte Atouba in een volle, toen nog, Amsterdam Arena te mogen acteren. Het kwam er allemaal niet van. Totaal niet zelfs.

Vraag Ajaxsupporters naar een top 5 miskleunen en Atouba wordt steevast genoemd. Ajax had gewoon een lege kas in 2009 en kon amper grote aankopen doen. De verdediger uit Kameroen was simpelweg een wilde gok, die faliekant verkeerd uitpakte.

Aanbevolen
Unieke beelden: Ajax 2 imponeert in Amstel Cup

Atouba speelde een duel voor Jong Ajax tegen VVSB, wat oefenduels en debuteerde in het eerste tijdens de uitwedstrijd tegen PSV. Daarin haalde hij soms bijzondere fratsen uit. Hij speelde negentig minuten en dat was precies genoeg om nooit meer terug te keren in het eerste elftal.

Jol koos na het 4-3-verlies in Eindhoven niet meer voor Atouba, maar Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Urby Emanuelson. Een vrij vaste plek op de tribune volgde evenals een zware knieblessure. Volgens verhalen is zijn vrouw nog naar Lourdes geweest om ‘heilig water’ te halen. Het zou zijn revalidatie goed doen, maar zijn carrière zat er – ondanks een kleine bevlieging bij de club UD Las Palmas – wel serieus op.

Aan de muur van ons kantoor hangt het zwarte uitshirt van dat seizoen, met lange mouwen en Atouba op de rug. Het is ons pronkstuk. Het doet ook elke dag weer beseffen waar Ajax vandaag de dag staat, in tegenstelling tot de periode van destijds. Andere tijden mensen, andere tijden.

Aanbevolen
Unieke beelden: toen pitbull Davids nog een puppy was

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >