Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax start spannende reeks topduels met zege in Heerenveen

Een driepunter tegen sc Heerenveen is een feit! Ajax had het vooral na rust lastig, maar versloeg de Friezen zaterdag in eigen huis met 0-2. Dat is toch prettig richting de loodzware reeks wedstrijden die op het programma staat! Natuurlijk viel ons weer van alles op en precies die dingen serveren we hieronder voor je uit.

16 oktober 2021 - 20:35
Heeaja 1200
Haller prikt de openingstreffer achter Mous. © Pro Shots

Geen grinta, maar Brinta!
Ajax werd in Friesland geconfronteerd met de naweeën van de interlandperiode. Erik ten Hag kon geen beroep doen op Edson Álvarez, Nico Tagliafico, Antony en Lisandro Martínez. Juist de Latijns-Amerikaanse spelers die de zo vaak gememoreerde grinta moeten brengen. Het kwartet Ajacieden reisde de wereld over en was niet op tijd terug voor de aftrap in het Abe Lenstra Stadion, al haalde Martínez nog net de reservebank.

Met Perrrrrr Schuurs centraal achterin, Davy Klaassen terug op ‘tien’, Daley Blind als linksback en Steven Berghuis op rechtsbuiten was er vooral sprake van Hollandsche ‘Brinta’ in Heerenveen. Voor Mohammed Kudus was eveneens een plekje ingeruimd op het Amsterdamse middenrif. Afrikaans hardhout, ook fijn! Hij en Klaassen vormden een driehoek met Ryan Gravenberch, die de punt naar achter bewaakte.

Kortom, vooraf genoeg reden om uit te kijken naar de aftrap, al moesten de 22 spelers netjes wachten tot ‘de glasblazers uit Heerenveen’ klaar waren met het Friese volkslied, waarna de supporters ook nog eens werden getrakteerd op snoeiharde house en een ware licht- en vuurshow. Stukje sfeer oppompen!

Haller Monsieur 1-0?
Klaassen wordt regelmatig ‘Mister 1-0’ genoemd, maar Sébastien Haller maakte tegen Heerenveen ook alweer zijn tiende openingstreffer in dienst van Ajax. De totstandkoming ervan was prachtig met een hoofdrol voor Daley Blind. De linksback gaf een afgemeten dieptepass op de lopende Tadic, die laag voorzette. Haller zette zijn voet tegen de bal en liet Xavier Mous kansloos.

Ajax dicteerde sowieso voor rust en had het betere van het spel. Dit spelbeeld werd echter niet in treffers uitgedrukt, want veel aanvallen strandden binnen de zestien of net ervoor. Het bleef daarom opletten geblazen, want de thuisploeg kwam er heel af en toe venijnig uit en dwong Remko Pasveer tweemaal tot een knappe redding. Vooral de handige rechtsbuiten Anthony Musaba bracht het thuispubliek soms in vervoering met zijn snelle dribbels. Het had een waarschuwing voor de Ajacieden moeten zijn, maar die kwam niet helemaal door.

Aanbevolen
Kudus moet van Ten Hag nu echt ‘die belangrijke stappen’ gaan zetten

Dribbels, dribbels, dribbels!
Musaba dus! Ook na rust was hij een plaaggeest voor de Ajacieden en liet menigeen zijn hielen zien. Vooral Schuurs werd een aantal keer achter elkaar het bos in gekapt. De thuisfans gingen er gelijk vol achter staan, want zo werkt dat. Pasveer redde Ajax in die lastige fase met een serieus uitstekende redding op een inzet van Sven van Beek. Diezelfde Van Beek kopte even erna vól op de lat. Vanaf dat moment stond Heerenveen ‘aan’.

Ten Hag greep in met een dubbele wissel en bracht met Martínez alsnog de broodnodige grinta. Daarentegen werd Kudus naar de kant gehaald, die fysiek juist wel zijn mannetje stond. David Neres loste Berghuis af. Er moest hoe dan ook iets gebeuren, want waar Heerenveen volop ‘aan’ stond na de pauze, zakte het spel van Ajax steeds verder weg.

De kopbal waarmee Neres de score verdubbelde kwam dan ook net zo geroepen als dat-ie uit de lucht kwam vallen. Het bracht dikke opluchting bij de kleine duizend Ajaxsupporters in het uitvak, want het had allemaal best anders kunnen aflopen.

Aanbevolen
Ten Hag: ‘Dit is de Neres zoals we hem willen zien!’

Groene sokken en ‘three little birds’
Op Friese bodem trokken de Ajacieden het populaire Marley-shirt uit de wastas. Het reguliere blauw gestreepte uitshirt lijkt namelijk te veel op dat van de Friezen en het wit-rood-wit was eveneens niet toegestaan. Ja, misschien met rode broek, maar dat moet je eigenlijk niet willen.

De keuze voor het zwarte Marley-tenue met de rastastrepen was dus snel gemaakt. Het tricot werd wél iets aangepast, want we ontwaarden groene in plaats van zwarte kousen onder het tenue. De reden hiervoor is simpel: Heerenveen speelt immers zelf al met zwarte kousen en dus moest Ajax op dat punt een aanpassing doorvoeren.

De ‘three little birds’ keerden daarentegen juist terug op de achterzijde van het shirt. Door allemaal stomme Uefa-regeltjes mocht dit in de Champions League niet. De Europese voetbalbond draaide de vogeltjes de nek om. Kennelijk werken er te veel mensen bij de Uefa. De KNVB zit gelukkig minder zwaar in de wedstrijd en zag er geen problemen in.

Ontvangst in Heerenveen altijd allervriendelijkst
Word je ergens vriendelijker ontvangen dan in de perszaal van het Abe Lenstra Stadion? Twijfelachtig! De gastvrouw maakte als altijd een praatje in onvervalst Friese tongval en het aangeboden suikerbrood sla je zeker niet af. Dikke laag roomboter erop, prima! Bezoekers hebben al een kop koffie in handen, nog voor ze het besteld hebben. Alle gasten worden steevast met alle egards en bijna zangerig ontvangen. Een wens had de gastvrouw wel, zo verklapte ze: Dusan Tadic nog even zonder shirt op het veld zien.

Op naar zware reeks
Met een driepunter de spelersbus in, terug naar Amsterdam. Dat is toch fijn. De zege in het Abe Lenstra Stadion geeft immers goede moed richting een reeks van spannende, lastige en uitdagende duels. Ajax treft achtereenvolgens Borussia Dortmund (thuis), PSV (thuis), Heracles (uit) en wederom Dortmund (uit). Lekker lijstje hoor!

Aanbevolen
Ten Hag omschrijft prachtig de voor- én nadelen van interlands voor Ajax

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >