Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ja, Barcelona moet Frenkie nog afbetalen, maar niet aan Ajax...

FC Barcelona heeft schuld. Heel veel schuld. Een onderdeeltje van die schuld betreft de transfersom van Frenkie de Jong. Er verschijnen allerlei opgeklopte verhalen, maar laat je niet gek maken. Ajax verkoopt geen spelers zonder garantie. Soms staat de volledige transfersom direct op de rekening.

26 januari 2021 - 11:26
Schuldfrenkiecar
We moeten het met Frenkie-foto's uit het archief blijven doen. © De Brouwer

Ajax is door schade en schande wijs geworden. Het vertrek van Cristian Chivu naar AS Roma draaide uit op een ongekende soap. Roma kwam financiële afspraken maar niet na en zelfs de termijn voor het overleggen van een bankgarantie verliep. Ajax stond in 2003 op het punt Chivu terug te halen naar Amsterdam.

Het kwam uiteindelijk allemaal op z'n pootjes terecht, maar vraag niet hoe... En nu verschijnt er een verhaal dat Barcelona een uitstaande schuld heeft van meer dan één miljard euro (!), waarvan het zo'n driekwart op korte termijn moet voldoen. Er lijkt rond de ruil tussen Arthur en Miralem Pjanic bovendien sprake van creatief boekhouden, maar dit geheel terzijde.

Hoe dan ook, Barcelona heeft nog 64 miljoen euro te voldoen inzake Frenkie. Er wordt uiteraard door diverse Ajaxsupporters al geopperd om Frenkie dan maar terug te roepen. Zijn wij zeker voor! Helaas zal het nooit zo ver komen, al is het maar omdat Ajax uitgaande transfers financieel en juridisch volledig dicht timmert voordat er handtekeningen worden gezet.

Ook Ajax weet dat er door clubs niet altijd even netjes aan betalingsverplichtingen wordt voldoen. En dat was in het pre-coronatijdperk, kun je nagaan. Dat het betalen van bizarre transferbedragen – Frenkie kost 'kaal' al 75 miljoen euro en maar liefst 86 miljoen euro na het vrijspelen van bonussen – in termijnen gebeurt, is nog niet zo gek. Maar ook daar bestaan tegenwoordig oplossingen voor.

“Wij eisen dat transferbetalingen worden gegarandeerd. Dat zijn vaak hete hangijzers. Zonder garanties verkoopt Ajax niet. Dat hoeft niet altijd een bankgarantie te zijn. Er zijn de laatste jaren best veel partijen in de markt die aan factoring doen,” aldus financieel directeur Susan Lenderink tegenover Voetbal International.

Euhm, hallo... Factoring? Ja, factoring! Help... Uitleg? Factoring is een tactiek waar financiële instellingen die bereid zijn om risico te dragen zich van bedienen. Zo'n instelling koopt in feite het te incasseren bedrag op, in ruil voor een percentage van de taart. Ajax draagt dan een deel van het transfergeld af aan een externe partij, maar heeft wel supersnel zijn grote zak met geld binnen.

Lenderink: “Als je zo'n bedrijf ertussen zet, staat het geld ook meteen op de rekening. Daarmee kan je vervolgens zelf weer aan de slag op de markt. Zeker nu met corona mogen we onze handen dichtknijpen dat we alles gewoon hebben geregeld met keiharde garanties.”

Kortom, vergeet die 'schuld' van Barcelona aan Ajax maar. Dat is allemaal afgedekt. Frenkie wordt niet teruggeroepen. Als er al iemand de dupe wordt, is het die factoring-partij. Die verwacht snel 16 miljoen euro te kunnen innen en daarna nog eens 48 miljoen.

Hun probleem, niet dat van Ajax!

Banner Halfjaarlidmaatschap AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >