Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar over coronacrisis: ‘Geld gaat er ook met bakken uit’

Ajax heeft zijn financiële zaken over het algemeen prima voor elkaar, maar dit betekent niet dat de club immuun is voor de gevolgen van de coronacrisis. Edwin van der Sar stelt dat er normaal gesproken prima kan worden geleefd van een uitverkocht stadion, maar door het spelen zonder of met beperkt publiek, vliegt het geld ook met bakken de deur uit.

04 augustus 2020 - 10:21
Ajax-Heerenveen-2019_83
Sar benadrukt dat ook Ajax het financiëel niet makkelijk heeft. © De Brouwer

Ajax heeft gedurende de afgelopen jaren een prima financiële buffer opgebouwd, waardoor het de nodige klappen die de coronacrisis met zich meebrengt wel kan opvangen. Die buffer is echter niet oneindig en vroeg of laat raakt deze een keer op. Ook Ajax wordt dus geraakt in de portemonnee, met name door het gebrek aan gevulde stadions.

“Als er bij de start van de eredivisie geen of slechts gedeeltelijk fans kunnen worden toegelaten over een langere periode, gaan we met elkaar nog veel harder voelen hoe groot de financiële impact van de coronacrisis is voor de clubs,” zo schrijft Van der Sar in zijn laatste column voor De Telegraaf.

Waar clubs in het buitenland profiteren van de grote bedragen die aan tv-inkomsten binnenstromen, zit het bij Ajax net even anders in elkaar. “Wij hebben jarenlang het voordeel gehad van een groot en uitverkocht stadion, maar als we nu ook zoveel moeten compenseren naar onze fans, gaat het geld er ook met bakken uit,” legt de algemeen directeur uit.

Zo’n 98 procent van alle Ajacieden besloot om zijn of haar seizoenkaart te verlengen, maar het is nog maar de vraag wanneer de Johan Cruijff Arena ook daadwerkelijk weer volloopt. “En de losse verkoop van de resterende kaarten is normaal gesproken ook goed voor een aanzienlijk bedrag, dat nu dus niet meer binnenkomt,” aldus de oud-doelman.  

Van der Sar benadrukt dus maar eens dat ook Ajax de financiële gevolgen van de coronacrisis voelt. De club maakte de afgelopen periode dan ook gebruik van de NOW-regeling en blijft dit graag ook nog even doen. “Het zou goed zijn als deze regeling kan worden doorgezet totdat de stadions weer volledig gevuld kunnen worden,” sluit van der Sar af.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >